<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Corn&eacute; krijgt van zijn klasgenootjes de cheque overhandigd. Alles gaat naar het Oogfonds voor onderzoek. Foto: Oogfonds</p>

Corné krijgt van zijn klasgenootjes de cheque overhandigd. Alles gaat naar het Oogfonds voor onderzoek. Foto: Oogfonds

(Foto: )
Regio nieuws

12-jarige Corné schreef een kinderboek voor het Oogfonds

Corné Hermans zit op basisschool De Vink en schreef het kinderboek ‘Pak het bot’. Dat is natuurlijk al heel leuk maar echt bijzonder wordt het als je weet dat Corné de ziekte van Stargardt heeft en 80 procent van zijn zicht kwijt is. De opbrengst van zijn boek is dan ook voor het Oogfonds want er is een doorbraak in de behandeling van de oogziekte.

Stargardt is een oogziekte die al op jonge leeftijd begint en het zicht langzaam vernietigt. Professor Collin ontwikkelt nu een moleculaire pleister waarmee de oorzaak, het genetisch defect, kan worden afgeplakt en de oogziekte geen kans heeft. Voor € 1.000 kan er één pleister getest worden op één specifieke gen-mutatie. Daarmee is een patiënt zoals Corné geholpen maar er is veel geld nodig voor de ontwikkeling en daarom startte het Oogfonds een crowdfundingsactie. Binnen een maand was er € 10.000,- opgehaald, een groot deel daarvan kwam van Corné. 

Hij schreef het boek eigenlijk voor zijn broer Pierre die dezelfde oogziekte heeft. ‘Mijn broer is ook verstandelijk beperkt en de boeken die hij leest zijn best saai. Ik wilde dat hij juist een spannend boek las’, vertelt Corné. De dagelijkse wandelingetjes en ontmoetingen met honden uit de buurt gaven hem inspiratie. ‘Ik had toen nog geen idee om het te publiceren, dat kwam pas toen ik via mijn tante Rosalie in contact kwam met het Oogfonds. Schrijver Ronald Giphart is daar ambassadeur, hij heeft ook een oogziekte, en hij vond mijn boek ontzettend leuk.’ En toen ging het snel want het boek van Corné werd gedrukt en de 100 exemplaren waren binnen no time uitverkocht. Een tweede druk volgde.

Voor het schrijven gebruikt Corné als hulp zijn beeldschermloep die hij ook in de klas gebruikt. Dat is een camera die teksten voor Corné vergroot. Ook maakt hij gebruik van een vergrootprogramma (Zoomtext) op zijn eigen laptop.

Zijn klasgenoten op De Vink vonden het maar wat geweldig en organiseerden een sponsorloop. ‘En niet zomaar een loop maar de kinderen hadden een simulatiebril op’, vertelt een trotse meester Job Bavelaar. ‘Daarmee bootsten ze het zicht na van de oogziekte van Corné. Extra lastig dus. De kinderen hebben ook geflyerd om geld op te halen.’ Het leverde een cheque op van € 717,- die afgelopen maandag tijdens een signeersessie van Corné in Naturalis, werd overhandigd. ‘De teller staat in totaal nu al op ruim € 12.000,-’, zegt een nog trotsere Corné. 

De actie loopt nog tot 1 juli en het boekje kan nog besteld worden op de website van het oogfonds: kominactie.oogfonds.nl/project/stop-stargardt

Een nieuw boek is ook al in de maak, dat komt na de zomervakantie uit. Corné zit dan op de middelbare school. Wil hij later schrijver worden? ‘Misschien wel maar ook paleontoloog want ik vind dino’s geweldig!


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten