Studenten geven colleges aan Voorschotense senioren
Studenten geven colleges aan Voorschotense senioren Foto: Voorschoten Voor Elkaar

Collegereeks ‘De rijdende rechter’ voor senioren

Algemeen Regio nieuws

Voor senioren die op zoek zijn naar meer cognitief uitdagende activiteiten, organiseert Voorschoten Voor Elkaar in samenwerking met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan weer een collegereeks in buurthuis Vliethuis. Ook deze reeks bestaat uit vier opzichzelfstaande colleges en wordt verzorgd door een zeer gedreven student.

Het eerste college heeft de titel ‘De teleurgestelde consument’. U heeft vast wel iets gekocht, wat al heel snel kapot is gegaan. Wellicht heeft u het dan kapot in de kast gezet, maar dit hoeft helemaal niet! In dit college gaan we alle rechten van de consument bespreken.

Het tweede college heeft de titel ‘De rijdende rechter, advocaat en notaris’. Advocaten, rechters, officieren, notarissen; noem maar op. In dit college gaan we het hebben over beroepen die in het middelpunt staan bij een rechtszaak, maar ook bij levenszaken zoals een huwelijk, scheiding of geboorte. Wat doen deze personen en hoe zorgen ze samen zorgen voor een goed draaiend rechtssysteem in Nederland?

Het derde college heeft als titel ‘Weet u nog wat u moet kiezen?’. Elk jaar vinden er wel verkiezingen plaats voor de Waterschappen, Provincies of de Regering. In dit college gaan we het hebben over het ontstaan van het kiesrecht, het huidige kiesrecht en wellicht een verplichtstelling van het kiesrecht. En waarom duren de huidige kabinetsformaties zo lang?

Het vierde college heeft als titel ‘De straffen in Nederland’. Waarom krijgt de één twintig jaar voor een moord en de ander tien jaar tbs? Zo is aan Willem Holleeder een levenslange straf opgelegd, maar aan Jos B. een straf van 12,5 jaar. Hoe wordt zo een straf opgelegd en met welke aspecten wordt er rekening gehouden? Deze vragen gaan we in het college behandelen!

Meer informatie
De colleges vinden plaats op 1, 8, 15 en 22 mei in buurtontmoetingsplek Vliethuis (Professor Einsteinlaan 2 te Voorschoten). Aanmelden is noodzakelijk. Je kunt je aanmelden bij Voorschoten Voor Elkaar via 071 - 561 90 01 of info@voorschotenvoorelkaar.nl.

Voor deelname aan de gehele reeks wordt een bijdrage van €12,50 gevraagd. Daarvan worden een ‘reader’ en een kopje thee of koffie bekostigd.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 4 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 8 uur geleden 23
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24