Afbeelding

Extra crisisnoodopvang statushouders en nareizigers

Algemeen

De gemeente Voorschoten werkt sinds juli met het COA samen om 120 statushouders en nareizigers op te vangen in het Van der Valk hotel De Gouden Leeuw aan de Veurseweg. De statushouders en nareizigers wonen tijdelijk in het hotel totdat zij in een andere gemeente een woning krijgen toegewezen of met hun gezin herenigd kunnen worden. Het COA heeft de gemeente recent verzocht extra opvangplekken te verzorgen.

 80 extra opvangplekken

De samenwerking tussen het COA (Centraal Adviesorgaan Asielzoekers) en de gemeente verloopt goed, evenals de crisisnoodopvang in het Van der Valk hotel De Gouden Leeuw. Landelijk bestaat er nog altijd een groot tekort aan opvangplekken bij de asielzoekerscentra (azc’s). Het COA heeft daarom eind augustus de gemeente verzocht extra opvangplekken te realiseren. De gemeente besloot hierop 80 extra opvangplekken te verzorgen bij de huidige noodopvanglocatie, het Van der Valk hotel De Gouden Leeuw. Met dit besluit biedt de gemeente het COA plek voor in totaal 200 statushouders en nareizigers tot einddatum 1 februari 2023. Met deze uitbreiding heeft de gemeente haar maximum van het aantal opvangplekken bereikt.

 Groot tekort aan opvangplekken

Gezien het grote tekort aan opvangplekken bij de asielzoekerscentra (azc’s) door heel het land, worden veel plekken in de azc’s van het COA nu nog ‘bezet’ gehouden door statushouders – asielzoekers met een vergunning voor verblijf – die wachten op een permanente woning in een andere gemeente. Door het organiseren van tijdelijke opvang draagt de gemeente Voorschoten bij aan het ontlasten van de azc’s en het versnellen van de integratie van de statushouders in de Nederlandse samenleving.

 Meer informatie
Op 20 september organiseert de gemeente samen met het COA een informatiebijeenkomst voor de direct omwonenden van het Van der Valk hotel. De direct omwonenden ontvangen hiervoor een uitnodigingsbrief. Voor meer informatie kunnen inwoners terecht op de gemeentelijke website. Hier staan de meest gestelde vragen en antwoorden. Overige vragen kunnen gesteld worden aan de gemeente via het mailadres gemeente@voorschoten.nl of het telefoonnummer 14071. Voor meldingen en klachten die direct met de opvanglocatie te maken hebben, kunnen inwoners terecht bij de locatiemanager van het COA via FMMZVoorschotenNO@coa.nl, of op het telefoonnummer 06-21863192.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Eeke Landman - Sinnema haalt eerste zege binnen voor Running Team 14 uur geleden
Marjon Brinkman en Jeroen Snijder geven valpreventietrainingen bij Plexxus Fysiotherapie. Foto: VSK
Valpreventie? Heb ik niet nodig want ik val nooit! 17 uur geleden 1
De leden van de Jongereraad met vlnr Stan Perel, Sander Douw, Miguel Boersma en Mylène  Trippenzee. Niet op de foto: Stefani Buenrostro. De jongerenraad gaat van zich laten horen! Foto: VSK
De jongerenraad van Voorschoten pakt door 19 uur geleden
5000 deelnemers fietsten en liepen vorig jaar 17.022.738 euro bij elkaar voor het KWF Kankerfonds. Foto: PR Erwin Kessing
Deelnemers Alpe d'Huzes stuur ons je actie qr- code! 25 feb, 23:21
Afbeelding
Hoe migratie echt werkt 25 feb, 12:00