Afbeelding
Foto: Voorschotense Krant

Demonstratie ‘Vlietland moet groen en open blijven’

Algemeen

Voorschoten, 12 maart 2023

Op initiatief van GroenLinks Leidschendam-Voorburg, trokken vanmiddag zo’n 200 demonstranten vanaf het Frans Halsplantsoen in Voorschoten via de Blauwe Brug het recreatiegebied Vlietland in om te protesteren tegen de voorgenomen bouw van 222 recreatiewoningen. “Vlietland moet groen en open blijven” maken de demonstranten met borden en spandoeken duidelijk.

Vlietland behoort tot de gemeente Leidschendam- Voorburg. “De plannen voor recreatiewoningen in Vlietland Noord hebben niet alleen in Leidschendam-Voorburg maar ook in Voorschoten en in Leiden tot protesten geleid”, zegt Natalie van Weers, fractievoorzitter van GroenLinks in Leidschendam-Voorburg. “Als de plannen doorgang vinden dan gaat dat ten koste van natuur en water en van de recreatiemogelijkheden van de inwoners van onze regio”

Naast een grote vertegenwoordiging van GroenLinks waren ook de SP, de Partij voor de Dieren, de PvdA, D66, Water Natuurlijk, de Vrienden van Vlietland, Burgerinitiatief Vlietland en de Bomenbond Rijnland van de partij.

De groep verzamelden zich op het grasveld waar de recreatiewoningen zullen worden gebouwd. Daar werden zij toegesproken door verschillende vertegenwoordigers van belangengroeperingen en politieke partijen.

Govert-Jan de Vrieze van het Burgerinitiatief Vlietland, liet al eerder weten, ‘Wij zijn voor een open en groen Vlietland. We zouden daarom graag dat Vlietland wordt ingericht op een manier waarbij natuur toegankelijk en behouden blijft en het park door ons allemaal gebruikt kan worden’.

“Het voorliggende plan moet van de baan en er moet ruimschoots de tijd genomen worden voor een nieuw beter plan. Als daar uit komt dat er dan alsnog gebouwd zal worden in het gebied, dan moeten we ons daarbij neerleggen”, zegt Govert-Jan de Vrieze van Burgerinitiatief Vlietland. “Want dat is dan de uitkomst van een democratisch proces.”

De PvdA Voorschoten pleit voor een pas op de plaats als het gaat om de plannen voor een park met 222 vakantiewoningen, 569 parkeerplaatsen en een restaurant in recreatiegebied Vlietland. Zo’n ‘pauze op participatie’ doet volgens fractievoorzitter Arnold Posthuma recht aan de door meer dan 17.000 tegenstanders ondertekende petitie. PvdA-Statenlid Evelyn Hijink heeft zich sterk gemaakt voor een nieuw participatieproces, met als resultaat dat Provinciale Staten hiervoor 40.000 euro beschikbaar heeft gesteld.

Zie ook:

https://www.voorschotensekrant.nl/nieuws/politiek/25328/pvda-vlietland-de-provincie-doet-ertoe-

https://www.voorschotensekrant.nl/nieuws/politiek/25173/groenlinks-hoe-staat-het-nu-met-vlietland-

https://www.voorschotensekrant.nl/nieuws/algemeen/25320/wat-vindt-politiek-in-de-provincie-van-een-vakantiepark-vlietland

https://d66.nl/voorschoten/nieuws/d66-wil-openbaarheid-bijeenkomst-vlietland/

https://voorschoten.sp.nl/nieuws/2023/01/spoeddebat-leidschendam-voorburg-houd-vlietland-groen-en-open

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Wethouders schrijven mee voor Write for Rights, Amnesty International briefschrijfactie 15 uur geleden
Afbeelding
Topdrukte op het kasteel 9 dec., 12:51
Afbeelding
Taxatiemiddag in Het Wapen van Voorschoten 9 dec., 12:49
Afbeelding
Indrukwekkende lichtjesavond op Rosenburgh 9 dec., 08:32 2
Afbeelding
PvdA- Gemeente: ga de boer op! 8 dec., 19:25