Afbeelding

Van alles te doen op Buurtdag in De Boschbloem

Algemeen Evenementen

Buurten worden leuker, socialer en veiliger als de buren elkaar kennen, ontmoeten en daar waar nodig is helpen. Daarom organiseert Buurthuis “de Boschbloem” organiseert op zaterdag 13 mei een Buurtdag. Niet alleen voor de buurtbewoners van de Bloemenwijk, wijk Boschgeest, Dobbewijk en Nassauwijk, ook alle andere Voorschotenaren zijn welkom. Er is een programma voor jong en oud. Van een springkussen tot archeo-workshops, jeu de boules en ‘Tussen Kunst en Kitsch’!!

Voor deze dag worden van 10.00 – 17.00 uur leuke en verschillende binnen-  en buitenactiviteiten voor jong en oud georganiseerd. Of het nu gaat om het ontmoeten en een praatje of zelf iets doen, het kan allemaal. 

Buitenactiviteiten

- Lekker springen op een springkussen met je vriendjes en vriendinnetjes.

- Verschillende spannende spellen voor jong en oud. Wat? Dat is nog een verrassing. Er zijn leuke prijzen te winnen.

- Voorschoten voor Elkaar gaat graag met je in gesprek, onder het genot van een kopje thee of koffie, over je wijk en behoeften als bewoners. Zij bieden vervolgens de mogelijkheid om te ondersteunen en kunnen je misschien maatschappelijk ondersteunen of doorverwijzen. Verbinden en ontmoeten staat deze dag centraal.

Prik je buurt schoon
Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat – bewust of onbewust – is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes. Het voorkomen van zwerfafval is een gedeelde verantwoordelijkheid, maar ook bij het opruimen ervan kan iedereen helpen. Samen met jou wil de gemeente het zwerfvuil aanpakken. Evalinde van Winden komt er alles over vertellen van 12.00 – 15.00 uur kom langs en prik je buurt schoon.

Jeu de Boules
Jeu de Boules vereniging De Six Prêt Voorschoten geeft vanaf 10.30 techniektrainingen voor de jongeren onder ons en een clinic voor volwassenen. Vanaf 14.00 uur kun je met een ervaren jeu de bouler meespelen. Altijd leuk om te doen en misschien word je wel door het spel “gegrepen”

De Cirkelbus staat met een bus voor de Boschbloem. Vele vrijwilligers zorgen van maandag tot en met vrijdag op aanvraag voor het vervoer van oudere dorpsgenoten in Voorschoten. Hoe het allemaal werkt leggen ze graag aan je uit.

Workshop Archeologie voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
Beleef de reis van een archeologische vondst! In deze Archeo-workshop gaan kinderen aan de slag met echte archeologische vondsten en leren zij hoe het is om een archeoloog te zijn. Zij graven vondsten op en bepalen met wat voor objecten ze te maken hebben. De workshop wordt begeleid door twee enthousiaste docenten van Museum Voorschoten die de kinderen voorzien van uitleg en weetjes. Na afloop krijgen zij een mooi certificaat, waarmee ze zich officieel Juniorarcheoloog bij Museum Voorschoten mogen noemen. Het aantal deelnemers is maximaal 8 per workshop. Dus schrijf je snel in, want vol is vol! buurtdag@boschbloem.nl. Er is een workshop van 10.00 – 12.00 uur en van 14.00 – 16.00 uur.

Binnenactiviteiten
In de hal van de Boschbloem zijn panelen te zien met foto’s van de wijken vroeger en nu, en soms een doorkijkje naar de toekomst. De panelen zijn samengesteld door vrijwilligers van Museum Voorschoten.

Inloopruimte
Elkaar ontmoeten in de Boschbloem. In deze ruimte van de Boschbloem kan de hele dag door een kopje koffie, thee gedronken worden. En is er gelegenheid tot ontmoeten en kennismaken. Hier wordt ook een videopresentatie vertoont met oude foto’s en filmbeelden van hoe de wijken er vroeger uitzagen. Leuk om te zien wat er allemaal veranderd is en misschien herken je de oude school of de kruidenier op de hoek van de straat?

Aan het einde van de dag is van 16.00 – 17.00 uur de gelegenheid om onder het genot van een drankje en klein hapje verder kennis te maken.

Hobbyruimte
De hobbyruimte is deze dag omgetoverd tot een presentatieruimte. De RegioBank en de Bewonersverenigingen Boschgeest en Recht door Recht van de Dobbewijk vertellen hier iets over:
- 10.30 – 12.00 uur. Veilig online bankieren. Internetcriminelen vallen elke dag mensen lastig met bijvoorbeeld valse e-mails en marktplaatsfraude. De RegioBank wil de mensen graag helpen om dit voor te zijn. Tijdens deze presentatie vertellen zij hoe u dit herkent, welke vormen er zijn, in welke situaties u de gegevens niet deelt en wanneer u een website kunt vertrouwen. U heeft hier niets voor nodig. Er zijn beperkte plaatsen, schrijf u alvast in via buurtdag@boschbloem.nl
- 14.00 – 14. 45 uur. Het rioolproject en de verduurzaming bij de wijk Boschgeest. De Bewonersvereniging komt vertellen over wat de wijk kan verwachten, wat er gaat veranderen, hoe het project gaat verlopen en hoe de wijk eruit kan komen te zien.
- 15.00 – 15.45 uur. De Dobbewijk is de enige wijk in Voorschoten met een combinatie van wonen en werken (industrie). Dat vraagt vaak om een afweging van verschillende belangen. De buurtvereniging Recht door Recht, opgericht in 1946, zorgt enerzijds door het jaar heen voor gezellige activiteiten voor jong en oud. Anderzijds behartigt de vereniging de bewonersbelangen bij gemeente en ondernemers. Kom kennis maken.

Grote zaal
De grote zaal is deze dag ingericht als een informatiemarkt. Met stands van de Boschbloem en verschillende organisaties. Ook is Melissa hier met haar workshop Papier plezier te vinden en heeft de Tussen Kunst en Kitsch sessie door het Museum Voorschoten een plekje gevonden.

Informatiemarkt
Hier vind je informatie over de activiteiten die door de Boschbloem georganiseerd worden, wat de Boschbloem voor de wijk kan betekenen en wat de mogelijkheden zijn. Verder presenteren de Bewonersverenigingen Boschgeest en Recht door Recht uit de Dobbewijk zich. Ligt er informatiemateriaal van de Cirkelbus, Zwerfvuilproject, Voorschoten Voor Elkaar, Museum Voorschoten en en de jeu de boules vereniging DSP Voorschoten.

Papier Plezier, vanaf 6 tot 60+
14.00 -16.00 uur. De activiteit ‘Papier Plezier’ is toegankelijk voor iedereen en op verschillende niveaus uit te voeren. Kleine kinderen maken grote kralen om een potlood. Oudere kinderen en volwassenen kunnen experimenteren door het papier in verschillende vormen op een saté prikker te rollen. Het papier wordt vastgezet met een lijmstift en krijgt ter bescherming tegen water en voor extra stevigheid nog een likje glitter- of blanke lak. We maken van de kralen leuke en originele decoratieve sieraden, want iedere kraal is uniek, je mag ook een boekenlegger of sleutelhanger maken. Terwijl de kralen drogen kun je een keuze maken uit leuke extraatjes om jouw ontwerp verder mee te versieren. Materialen waar we mee werken: 2e kans boeken, elastiek, kringloop kralen, lijm en lak. Om 14.00 en 15.00 uur wordt uitgelegd hoe je de kralen maakt. De activiteit wordt verzorgd door Pop-Up Atelier Mooi van Melissa.

‘Tussen Kunst en Kitsch’
13.30 – 15.30 uur. Altijd al willen weten of je oude ansichtkaart, vaas, schilderij, speelgoed of ander object iets waard is, wie het gemaakt heeft of waar het voor dient? Kom naar ‘Tussen Kunst en Kitsch’! Deskundigen van Museum Voorschoten zullen het object goed bekijken en proberen er iets over te vertellen.

Muzikale omlijsting
In de middag wordt het evenement muzikaal omlijst door Louisa Löffler, dwarsfluit en Arnoud Reinders, gitaar. Zij spelen al een aantal jaar samen. Tijdens hun zoektocht naar repertoire ontdekten zij een enorm oeuvre vanuit allerlei landen en perioden: veel Zuid-Amerikaanse maar ook klassieke en moderne muziek die ze als duetten of solo’s ten gehore brengen.

De aankleding met de planten in de inloopruimte is geschonken door Moerkerks Plantenparadijs

Heb je een vraag of wil je inschrijven voor een activiteit? Stuur een e-mail naar buurtdag@boschbloem.nl.. Het Buurthuis is gevestigd aan de Schimmelpenninck van der Oyelaan 39. 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 6 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 10 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 11 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 11 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 13 uur geleden