Odette Paauwe-Insinger is weliswaar 72 maar nog steeds heel actief op het gebied van de zorg. 'Een machtig interessant vak, zeker het wetenschappelijk onderzoek', zegt ze. Foto: VSK
Odette Paauwe-Insinger is weliswaar 72 maar nog steeds heel actief op het gebied van de zorg. 'Een machtig interessant vak, zeker het wetenschappelijk onderzoek', zegt ze. Foto: VSK

Ontmoeting bij de Dorpspomp

Algemeen Regio nieuws

In vroeger tijden ontmoette men elkaar bij de Dorpspomp aan de Voorstraat. De Voorschotense Krant heeft deze traditie in ere hersteld. Deze maand vraagt journalist Rosanne Peters van alles aan Odette Paauwe-Insinger. 

Naam: Odette Paauwe-Insinger
Leeftijd: 72
Functie: gepensioneerd
Status: getrouwd

Waar ben je geboren en 
opgegroeid?
“Ik ben geboren en opgegroeid in Baarn. Toen ik achttien jaar oud was ben ik naar Leiden verhuisd en in het Academisch Ziekenhuis Leiden gaan werken als secretaresse, het huidige LUMC. Vier jaar later leerde ik mijn man kennen, waarmee ik na tien jaar naar Voorschoten ben verhuisd. Dat heeft even op zich laten wachten, want ik woonde in een prachtig hofje in Leiden.”

Waarom Voorschoten?
“Mijn man komt uit Voorschoten, dus kwam ik hier regelmatig. Eigenlijk was ik op slag verliefd op Voorschoten, het dorpse karakter gaf mij een veilig gevoel. Een gevoel wat mij herinnerde aan mijn jeugd in Baarn. Dat Voorschoten heel groen is en zo’n mooi historisch centrum heeft spreekt mij ontzettend aan, zoals het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat. Dat is iets wat we moeten koesteren vind ik, daarom ben ik twee jaar geleden ook de petitie gestart tegen de verkoop van dit stukje historie.”

Je doet veel in de gezondheidszorg. Vanwaar deze affiniteit?
“De zorg zit in mijn hart want het is een machtig interessant vak, zeker het wetenschappelijk onderzoek. Daarom ben ik altijd in de zorg blijven werken. Ik zal het van huis uit hebben meegekregen, want mijn opa was internist en mijn moeder was medisch analist.

Na een aantal jaar in het Academische Ziekenhuis Leiden gewerkt te hebben, ben ik voor Trombosestichting Nederland én voor de Federatie van Nederlandse Trombosediensten aan de slag gegaan. Dat waren twee afzonderlijke bedrijven met dezelfde directeur, omdat de stichting pas net was opgestart. In feite had ik dus twee banen. Na 34 jaar ontzettend genoten te hebben van mijn werk, besloot ik mij volledig te gaan focussen op Trombosestichting Nederland en het inzamelen van geld voor onderzoek.”

Je hebt drie jaar geleden de Stichting Keys to Successful Fundraising opgericht. Vertel!
“Zeven jaar geleden ging ik met pensioen, maar na al die jaren hard werken voelde het toch een beetje als een zwart gat. Ik besloot met een collega onze eigen stichting op te richten waaruit wij kleine goede doelen adviseren op het gebied van fondsenwerving. Juist omdat kleine organisaties geen geld hebben voor de inzet van reclamebureaus en het dan moeilijk is om te groeien. Op het moment helpen wij bijvoorbeeld MS Research gevestigd in Voorschoten, en hebben wij inmiddels al heel wat goede doelen mogen helpen. Alles wat wij verdienen, stoppen wij weer in onze stichting.

Daarnaast ben ik bestuurslid van Hospice Wassenaar-Voorschoten. Ik vind het zo’n prachtig instituut dat ik dankbaar ben dat ik deze rol mag bekleden. Een andere bestuursfunctie bekleed ik voor Steunstichting Gezondheidszorg Voorschoten, een stichting dat investeert in zorginitiatieven in Voorschoten, zoals bijvoorbeeld de Cirkelbus. Al met al ben ik nog lekker actief, maar ik heb er ontzettend veel plezier in.” 

Wat doe je graag in je vrije tijd?
“Ik vind het heerlijk om te gaan fietsen of om gezellig met vrienden bij het Wapen te zitten. Mijn man en ik gaan af en toe graag een paar dagen weg, gewoon lekker genieten samen.’

Nieuws overzicht

Afbeelding
Discussieavond op duurzaam sportaccommodatiebeleid in Voorschoten 36 minuten geleden
Afbeelding
Een mooi Weekend van Voorschoten 5 uur geleden
Afbeelding
12 oktober: Wijnproeverij bij Vabene 5 uur geleden
Afbeelding
PvdA: Zet de Vlietwijk centraal! 23 uur geleden
Afbeelding
Poëzieroute Voorschoten start met gedicht van Anne Remijn 23 uur geleden