Afbeelding
Foto: VSK

Centrumondernemers onaangenaam verrast door huisvesting ambtenaren in centrum

Algemeen Ondernemer in beeld

(Persbericht Centrumondernemers Voorschoten COV). Het huren van twee leegstaande winkelpanden in de Schoolstraat en één op het Treubplein door de Gemeente Voorschoten kwam bij de centrumondernemers totaal onverwacht. Ook bij het bestuur van het COV was dit niet bekend, terwijl een week eerder de Gemeente in gesprek was met de voorzitters van de OVV, Dobbewijk en COV over o.a. de leegstand in het centrum. Zij hadden graag eerst hierover met de gemeente van gedachten over gewisseld. 

Sandy Monker, de voorzitter van het COV: “In de nieuwe ontwikkelvisievisie Centrum geeft de gemeente zelf aan dat het Treubplein een evenementenplein moet worden. Dat vraagt om veel horeca en winkels in de buurt. In de vele gesprekken die er gevoerd zijn met wethouder Paul de Bruijn heeft de gemeente aangegeven al eind 2024 een begin te willen maken met de uitvoering van dit plan. Door het huren van deze panden wordt de invulling met horeca en winkels voorlopig onmogelijk gemaakt.”

Het plan van de Gemeente Voorschoten, om drie leegstaande winkelpanden als kantoorruimte te gaan gebruiken stuit dan ook op nog al wat weerstand vanuit de ondernemers in het dorp. En terecht want op het eerste gezicht lijkt dit van de gemeente sympathiek maar heeft, zodra je er beter over nadenkt, toch duidelijk een paar haken en ogen. 

De Gemeente kampt in het Gemeentehuis met een ruimteprobleem door de opvang van de Oekraïners. Omdat deze verschrikkelijke oorlog maar voortduurt zonder enig zicht op een eindoplossing, moet de opvang op een meer duurzame wijze georganiseerd worden elders in Voorschoten. Waarbij dan ook rekening gehouden kan worden met de veranderende omstandigheden van de Oekraïners. Realiteit is namelijk dat hoe langer deze oorlog duurt, hoe kleiner de kans is dat deze mensen weer terug naar Oekraïne gaan. De gemeente zal daarom onvermijdelijk op termijn toch met een duurzame oplossing moeten komen. En dan kunnen de ambtenaren weer op hun oude plek.

Waarom de gemeente nu juist voor deze drie panden heeft gekozen is op z’n minst wonderlijk te noemen. Allereerst omdat, na twee jaar, blijkt dat de ambtenaren niet genoeg werkruimte hebben. Want zo word het door de gemeente naar buiten gebracht. Deze week stond er in de krant: Thuiswerkers veroorzaken terugkomst van lege kantoren op vastgoedmarkt. In het artikel schets men dat doordat de mensen vaker thuis blijven werken de kantoren leegstaan. Waarom is er nu opeens een ruimteprobleem? 

Daarnaast betekent het huren van drie panden drie keer huur betalen én enorm veel verbouwings- en inrichtingskosten. Dit, terwijl het oude pand van Zeeman in het centrum ook leeg staat, waarvoor slechts één keer huur betaald hoeft te worden en een drastische verbouwing niet nodig is. 

Maar het kon nog veel eenvoudiger, want in Voorschoten is op diverse plekken kantoorruimte te huur. Op de Van Beethovenlaan bijvoorbeeld, waar een kantorencomplex staat waarvan, bij navraag blijkt, vrijwel de gehele bovenverdieping leeg staat. Of op de Donklaan, waar ook een mooi kantoor te huur staat. 

Een ander aspect is dat, doordat deze drie panden nu zijn verhuurd, automatisch de druk op de huurprijs van andere lege panden afneemt. Waarom zou je als verhuurder de prijs verlagen als de leegstand beperkt is? De marktwerking van huurpanden wordt verstoord en kleine ondernemers met plannen, waarvoor de huur nu nog te hoog is, worden door de Gemeente zelf weg geconcurreerd.

Sandy: “Het meest schrijnende aan dit hele verhaal is dat door bepaalde beslissingen die de Gemeente neemt of juist niet neemt ons mooie dorp stilstaat. De prachtige plannen die wij hebben voor horeca op het Treubplein, het tegel wippen in de Schoolstraat om daar mooie planten bakken van te maken, de Kruispuntkerk waar een fantastisch plan voor is gepresenteerd door de huidige eigenaar, het MOC terrein aanpakken en woningbouw realiseren lijken niet van de grond te komen. Alle rapporten die er de afgelopen jaren zijn opgesteld en de gemeente een grote hoeveelheid geld hebben gekost verdwijnen gewoon in een grote la. Geld verdwijnt, er wordt te lang gepraat en geschreven maar van uitvoeren komt niets. 

Zo ook de nieuwe ontwikkelvisie Centrum, die in de afgelopen 2 jaar is geschreven en vorig jaar juni in de raad werd gepresenteerd, lijkt nu in diezelfde la te belanden. En dan te bedenken dat hier inmiddels vier duur ingehuurde ambtenaren hun draai aanhebben gegeven. Wij willen graag vooruit en dat begint met de plannen die in de la liggen. 

Had de gemeente om te beginnen het bestemmingsplan van bepaalde panden aangepast dan zou het Treubplein al een stuk levendiger zijn geweest. Als ondernemer ben je altijd flexibel, inventief en productief. Laten we die kwaliteiten dan gebruiken en omzetten in actie. Geef de ondernemers het vertrouwen om een aantal van de plannen ten uitvoer te brengen. Laat ons samen met de lokale ondernemers de kleine plannen uitvoeren. Steek geld in ons mooie dorp. Probeer als gemeente alleen de lijnen uit te zetten maar bemoei je niet met de uitvoering, daarvan is namelijk gebleken dat dit niet de sterkste kant van de gemeente is.”

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 3 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 9 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 12 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42