<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto: Tjapko de Heus
Regio nieuws

Zorgen

  Column

Sinds mijn vorige bijdrage is het oorlog in Europa. Vreselijk om die beelden te zien. De gevolgen hiervan zullen we de komende jaren aan den lijve ondervinden. En dan denk ik niet aan hogere energieprijzen of voedseltekorten. Vanuit mijn werk gaat de aandacht dan uit naar mensen die, vooral mentaal, beschadigd zijn geraakt. Mensen die gespecialiseerde hulp nodig hebben. Hulp die we nu al niet georganiseerd krijgen in wat we “de GGZ” noemen.

Die gevolgen worden zichtbaar in wanhoopsdaden van “verwarde” mensen, van werknemers die op

ogenschijnlijk

onverklaarbare manier plotseling volledig uitvallen, waar traumatische gebeurtenissen van soms tientallen jaren terug plots als de dag van gisteren weer levend worden. De vijf jaar dat ik dit werk doe, heb ik meerdere keren mensen voor begeleiding bij me gekregen die zeer gespecialiseerde hulp vanuit de GGZ nodig hadden; niet zelden was een poging tot suïcide aan de orde.
De wijze waarop GGZ-instellingen daarop reageren in termen van klantvriendelijkheid, begrip, meedenken zijn te vaak zeer teleurstellend. Of dat nu in de Randstad is of hier in Friesland. Zonder al te veel zichtbare empathie blijven mensen in de kou staan; we hebben even geen tijd voor u, wacht u maar rustig af tot u bericht van ons krijgt. Wachttijden tot 10 weken voor een eerste gesprek zijn eerder regel dan uitzondering.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten