Logo voorschotensekrant.nl
Foto: Tjapko de Heus
Regio nieuws

Stuurman van je leven?

  Column

Inge is begin 50 en runt met haar man al ruim 25 jaar een boerenbedrijf. Ze had eerder haar MBO-opleiding na drie jaar beëindigd zonder diploma.

Ze voorziet dat ze binnen 2 jaar het boerenbedrijf moet stoppen, het is financieel niet meer vol te houden. Daarom denkt ze na over wat ze na het boerenbedrijf voor werk zou kunnen doen; eigenlijk een tweede carrière. Om haar kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, wil ze een passende opleiding doen. Of ik haar kan helpen bij het bepalen van een richting die voldoende kansrijk is, die bij haar past zowel qua interesses als persoonlijke kwaliteiten en die haar qua energie en waardering veel gaat brengen.

Dit zijn natuurlijk de ideale kandidaten. Ik ben nieuwsgierig wat haar triggerde om zo ver vooruit te kijken en waar ze zelf al aan denkt. Ik kom dit niet vaak tegen, iemand die proactief is en niet wacht tot het laatste moment. Nu heeft ze meer keuzemogelijkheden dan over een jaar, al was het maar omdat overal projecten zijn gestart om te voorkomen dat mensen door veranderingen op de arbeidsmarkt plots zonder werk en inkomen komen te zitten.
Ik achterhaal samen met mijn kandidaten aan de hand van hun CV of levensverhaal welke waarden voor hen belangrijk zijn in het leven en in het werk in het bijzonder. Ook brengen we in kaart over welke kwaliteiten iemand beschikt; en dan niet alleen hoe ze dat zelf zien maar ook hoe anderen hen waarderen en wat zij als kernkwaliteiten benoemen. Met een antwoord op vragen als wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik kijken we waar de kansen op de arbeidsmarkt liggen. Hierover heeft het UWV veel informatie beschikbaar, vaak met een regionale invalshoek. Soms zijn er specifieke regionale projecten zoals voor herintreders in de zorg of de omscholing naar technische beroepen waar directe instroom in een combinatie van werken en leren mogelijk is.Kortom, kijk om je heen als je denkt dat je werk er over een aantal jaren misschien niet meer is of je het gevoel hebt dat je toe bent aan iets anders. Wees je bewust van wat er speelt en bepaal je eigen koers.
Ron Vonk
Loopbaanadviseur


Meer berichten