Gunda een film over varkens van de vegetarische Russische regisseur Victor Kossakovsky
Gunda een film over varkens van de vegetarische Russische regisseur Victor Kossakovsky Foto: Filmtheater Voorschoten

IDFA Extended in Filmtheater Voorschoten gaat door

Cultuur Kunst & Cultuur

Filmtheater Voorschoten is een van de 45 landelijke bioscopen die verschillende hoogtepunten uit het programma van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) vertoont. IDFA bestaat sinds 1988 en is, met jaarlijks 200.00 bezoekers, het grootste documentairefestival ter wereld. IDFA opent woensdagavond 18 november online en is daarna t/m 6 december onder de naam IDFA Extended ook buiten Amsterdam te zien als de bioscopen donderdag weer open mogen. Daarmee is het dit jaar mogelijk om voorpremières van zes films uit het IDFA-programma te bekijken in Voorschoten.

Programma:
Gunda (do. 19/11, 20.00 en zo. 22/11, 15.30)
De gelauwerde Russische regisseur Victor Kossakovsky is vegetariër sinds zijn prille jeugd. Met de documentaire Gunda vervult hij een lang gekoesterde wens: een film maken over varkens. Zonder commentaar of aanzwellende muziek, maar wel met als doel mensen empathie en ontzag voor dieren bij te brengen.

Songs of Repression (vr. 20 en di. 24/11, 20.00)
In Songs of Repression vormt het Chileense Andesgebergte het decor voor een op het eerste gezicht gezellig toeristisch attractiepark: Villa Baviera. Maar wie een rondleiding boekt, hoort over het schrikbewind dat ex-nazi Paul Schäfer hier in de jaren zestig voerde.

The Mole Agent (za. 21 en wo. 25/11, 20.00)
The Mole Agent kent een eigenzinnige mix van spionagefilm en observerende documentaire. De 83-jarige Sergio gaat undercover in een bejaardenhuis. De vriendelijke oude man wordt ingehuurd door privé-detective Romulo. Hoewel regisseur Maite Alberdi overtuigend de stijlmiddelen van de film noir inzet, is Sergio niet bepaald weggelegd voor het vak van detective.

Notturno (zo. 22 en do. 26/11, 20.00)
De nieuwe film van Gianfranco Rosi (Fuocoammare), Notturno, was onderdeel van de Gouden Leeuw-competitie van het filmfestival in Venetië. De grensgebieden van Irak, Koerdistan, Syrië en Libanon, waar Notturno werd opgenomen, zijn getekend door oorlog. Rosi, de documentairemaker die filmt als een schilder, laat de scènes voor zich spreken. Het schitterende camerawerk, vaak bij avond- of ochtendlicht, vormt de rode draad in zijn zoektocht naar menselijkheid.

Silence of the Tides (zo. 29/11 en za. 5/12, 20.00)
Met schitterende zonsondergangen, een divers dierenrijk en landschappen die twee keer per dag veranderen, heeft het Waddengebied zich veelvuldig bewezen als fotogenieke plek. Toch is het grootste intergetijdengebied ter wereld nog nooit zo adembenemend in beeld gebracht als nu. Regisseur Pieter-Rim de Kroon laat in Silence of the Tides zijn beelden voor zich spreken. Net als in Hollands Licht, waarmee hij in 2003 een Gouden Kalf won.

Nothing but the Sun (ma. 30/11, 20.00 en zo. 6/12, 15.30)
De voorouders van Mateo Sobode Chiqueno aanbaden de zon, die zij beschouwden als een superieur en genereus wezen. Een deel van de Ayoreo leeft nog teruggetrokken in de bossen van Chaco in Paraguay. Maar een veel grotere groep, waar Sobode Chiqueno deel van is, werd samengedreven in kleine nederzettingen door missionarissen, die hun land onteigenden en hen onder dwang bekeerden tot het christendom. Is het een probleem dat een cultuur verdwijnt en opgaat in een andere?

Filmtheater Voorschoten houdt zich aan de corona-maatregelen, voor iedere voorstelling zijn 30 kaartjes beschikbaar via de website www.filmtheatervoorschoten.nl Entree: € 8,50.
Adres: Prinses Marijkelaan 4, 2252 HH Voorschoten. Gratis parkeren en rolstoeltoegankelijk.

Filmtheater Voorschoten projecteert met een professionele, digitale DCP-bioscoopprojector (doek 8x4 meter) en is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). Filmtheater Voorschoten werkt alleen met vrijwilligers.

Nieuws overzicht

Afbeelding
VKK-jubileumconcert De Vliegende Hollander 13 uur geleden
Oude Stationslaantje.
Geen flexwoningen maar permanente bouw Oude Stationslaantje 22 uur geleden
Afbeelding
Bloed, zweet en tranen bij oefening Corbulotunnel gisteren
Afbeelding
Grote oefening in Corbulotunnel 23 mei, 12:46
Afbeelding
Asfaltwerkzaamheden op diverse plekken in het dorp 23 mei, 12:37