Mevrouw Niersman en haar zon Mark krijgen van Jan Sloof het eerste exemplaar van het boekje over Rijndijk overhandigd. Foto's: René Zoetemelk
Mevrouw Niersman en haar zon Mark krijgen van Jan Sloof het eerste exemplaar van het boekje over Rijndijk overhandigd. Foto's: René Zoetemelk

Familie Niersman krijgt eerste exemplaar boek over Rijndijk

Cultuur Kunst & Cultuur

Het was eigenlijk Henk Niersman die al jaren tegen Jan Sloof zei ‘je moet eens een boekje over de Rijndijk maken’. Het gebied was tot halverwege de jaren zestig Voorschotens grondgebied en de bakermat van de familie Niersman. Jan werkte een paar jaar aan het boek ‘Tussen Voorschoten en Leiden’. Henk Niersman overleed helaas maar zijn vrouw en zoon Mark kregen vandaag het eerste exemplaar uitgereikt op een wel heel bijzondere plaats. 

De Rijndijk was een dijk die door het Hoogheemraadschap in de 13e eeuw is aangelegd. Hier was ook het overzetveer: de schouw. De uitspanning die er ook al eeuwen is heet daarom ‘Het Haagse Schouw’. In 1807 kwam er een brug. De Rijndijk, de Vinkweg, Valkenburgseweg lagen allemaal in Voorschoten. Halverwege de jaren zestig kwam er een grenswijziging. De Provincie wees het gebied toe aan Leiden die er de wijk Stevenshof bouwde. 

In ‘Tussen Voorschoten en Leiden’ komt het gebied weer tot leven. Het geeft een prachtig tijdsbeeld van de vroegere grandeur van onder andere De Groote Vink, de middenstand en de vele bedrijven. Ook worden de boerenhofsteden beschreven alsmede de uitgebreide tuinderijen. Er waren twee eigen kerken, een eigen school en imposante buitenplaatsen als Zuiderveen, Overveen en Rhijnenburch. 

Twee eeuwen geleden startte Adrianus Vreeburg aan de Rijndijk een ‘metselaffaire’. Stiefzoon Antoon Niersman zette het bedrijf voort terwijl mevrouw Niersman in het voorhuis een klein café bestierde. Antoon en zoon Hendrik verkochten daarnaast ook bouwmaterialen en blusten zelf kalk. In het voorjaar kwamen vele Rijndijkers steelemmertjes kalk halen om hun huis na het stookseizoen te witten, het kostte een kwartje. 

In eenzelfde emmertje overhandigde Jan Sloof vandaag het eerste exemplaar aan de familie Niersman. Mark is de vijfde generatie bouwers, hij is aan de Rijndijk geboren. ‘Op nummer 34 en ik heb er acht jaar gewoond. Mooie herinneringen. Het land was toen nog onbebouwd dus wij konden naar hartenlust slootje springen, een nat pak halen en daarna een vuurtje stoken bij de boerderij om weer droog te worden. En dan maar hopen dat onze moeder het niet merkte’, lacht Mark. Maar die illusie werd door zijn moeder direct doorgeprikt: ‘Ik rook het gelijk’. 

Voor Mark is deze plek ook om een andere reden bijzonder. ‘Twintig jaar geleden, ik was net in de zaak gekomen, kocht mijn vader dit stuk grond aan van de familie Van Dijk. Nu bouwen wij op precies dezelfde plek appartementen en huizen dus straks hangen er weer gordijntjes en is de cirkel rond. Als bouwbedrijf zijn we altijd in Voorschoten gebleven!’ 

Beiden zijn verguld met het mooie boekwerk dat is uitgegeven bij Nautilus/Ginkgo. Mevrouw Niersman heeft veel van haar foto’s en herinneringen gedeeld met schrijver Jan Sloof. 

Het boekje kost € 15,- en is na de lockdown te koop bij De Kler. Bij The Daily Shop in Winkelcentrum Hofland kan het boekje nu al besteld worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Informatiebijeenkomsten over aanpassing Europaweg en Lammenschansplein 20 uur geleden
Op 15 mei is er de Verwondermarkt bij basisschool Het Kompas
Verwonder in Voorschoten 21 uur geleden 1
Begrotingsbehandeling 1971/1972 met v.l.n.r. wethouder Esselaar, wethouder Baron de Vos van Steenwijk, burgemeester Van der Haar, gemeentesecretaris Eveleens, wethouder Iestra en wethouder Pels.
PvdA herdenkt oud-raadslid en wethouder Paul Pels 1 mei, 09:52 1
Afbeelding
Vechtpartij bij opvanglocatie Gouden Leeuw 30 apr, 13:16 12
Burgemeester Stemerdink ontving het eerste exemplaar uit handen van auteur Jan Spendel.
Honderd jaar sociaaldemocraten in Voorschoten 30 apr, 12:00 1