Wethouder Monique Lamers. Tekst en foto: Demi van Hutten
Wethouder Monique Lamers. Tekst en foto: Demi van Hutten

Een goede basis om de toekomst in te gaan

Politiek

(Ingezonden door GroenLinks Voorschoten) Wethouder Monique Lamers is inmiddels vier  maanden wethouder in Voorschoten.  In het onderstaande interview vertelt Monique meer over het begin van haar betrokkenheid in de politiek en  de doelen die zij zich als wethouder stelt.

"Ik was tijdens mijn studietijd  al wel een beetje betrokken in de politiek. Zo protesteerde ik weleens, was lid van  een wereldwinkel en liep ik mee in demonstraties. Dat was overigens geen partijpolitiek, daar hield ik afstand van. Ik vond partijpolitiek er in die tijd uitzien als een soort spel, nu is mijn mening daarover veranderd, maar destijds was dat mijn waarneming ervan."

Het begin
Monique begon als theoretisch psycholoog, ze studeerde af in Leiden, waar ze ook college heeft gegeven. "In de tussentijd kreeg ik kinderen. Op de universiteit kwamen nieuwe regels: wilde je college geven dan moest je gepromoveerd zijn en dat was ik niet. Ik moest op zoek naar een nieuwe baan en ben uiteindelijk terecht gekomen in het basisonderwijs wat ik heel leuk vond. Recentelijk ben ik daar pas mee gestopt. Naast leerkracht was ik ook raadslid en die twee functies heb ik twaalf jaar gecombineerd." 
 
Politiek
"Ik ben pas echt de politiek ingerold na de moord op Pim Fortuyn in 2002. Ik vond het toen belangrijk me uit te spreken." Toen Monique in Voorschoten kwam wonen speelde de discussie rondom de aanleg van de Rijnlandroute.  "Ik heb meerdere demonstraties gelopen tegen deze route, want ik was ervan overtuigd dat de aanleg van deze weg gewoon niet kon. Ik ben naar bijeenkomsten geweest over dit onderwerp en zo ben ik in contact gekomen met GroenLinks Voorschoten." In 2006 is Monique toen in de raad  gekozen. 

Nu is Monique vier maanden wethouder. "De overstap van gemeenteraad naar college bracht mij in een hele andere wereld die ontzettend leuk, interessant en intens is. De samenwerking in dit college is prettig. Ik heb sowieso veel respect voor de mensen die hier werken. De eerste maanden waren ongelooflijk druk. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met onderwerpen waar ik eerst niet zo betrokken bij was en dan moet je toch al die dossiers lezen en focussen. Er zijn veel overleggen, ook in de regio, maar ik vind het wel ontzettend leuk om te doen. Nu wordt er bijvoorbeeld vergaderd over hoe we het coalitie programma gaan uitzetten en dat is heel intensief omdat je op verschillende sporen bezig bent. Het contact met Voorschoten en Voorschotenaren blijft enorm leuk en inspirerend."

"Ik probeer thuis en werk gescheiden te houden. Soms is dat lastig want ik ben al bijna niet thuis, maar je moet je hoofd ook kunnen luchten. Ik ben iedere ochtend al vrij vroeg in het gemeentehuis en het werk gaat de hele dag door, vaak ook 's avonds en in de weekenden. Ik probeer thuis wel mijn rust te houden."

De portefeuille
"Alle zaken in mijn portefeuille zijn belangrijk voor mij, maar momenteel staan onderwerpen zoals biodiversiteit en klimaatbeleid hoog op mijn agenda. Ook binnen de raad worden deze kwesties als belangrijk gezien en dat vind ik heel fijn omdat het belangrijke aandachtspunten zijn. Uiteindelijk willen we toch richting een CO2 vrije omgeving in de toekomst."

Onderwijs zit ook in de portefeuille van Monique en ook dit vindt zij heel boeiend. "Goed onderwijs is zo belangrijk dus daar zet ik mij ook voor in. Kinderen zijn zich bewust zijn van de wereld om hen heen en denken daar over na. Zij zijn bezig met leuke onderwerpen als voetbal, maar ook met klimaatverandering, vervoer en plasticvervuiling."

Vooruitzicht
"Een steun bij mijn wethouderschap is dat ik een grote dossierkennis heb . Ik praat en overleg veel met burgers omdat ik daarvan kan leren.  De samenwerking in het college verloopt goed. Daarnaast ben ik ook geïnteresseerd in de 'rode draden'. Waar gaan we op termijn naartoe met de gemeente, dit boeit mij heel erg." 

Een streven van Monique is om de wereld nog een beetje mooier te maken. "Het is belangrijk dat we een groene wereld hebben voor het welzijn van mensen, goede biodiversiteit voor de gezondheid, maar ook dat we vooral blijven praten over huidige problemen en stapje voor stapje tot oplossingen komen. Ik hoop er als wethouder aan bij te dragen dat mensen zich prettig voelen in Voorschoten. Ik wil dat Voorschotenaren een goede basis hebben om de toekomst in te gaan."
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 1 minuut geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 9 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 13 uur geleden 26
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31