GroenLinks fractievoorzitter Albert Deuzeman.
GroenLinks fractievoorzitter Albert Deuzeman.

GroenLinks tekent niet bij het kruisje

Politiek Persberichten Politiek

(Persbericht)  Voorschoten heeft volgens GroenLinks een stevig coalitieakkoord nodig. Het kost natuurlijk tijd om dat met meerdere partijen op te stellen. Maar doe je dat niet, dan is het bijna onvermijdelijk dat je uiteindelijk vastloopt. Drie maanden na de verkiezingen begint de tijd voor een nieuw bestuur in Voorschoten alleen wel te dringen. De begroting moet worden geschreven en andere gemeenten in de regio zijn al druk in gesprek met elkaar over de komende jaren. Nadat de onderhandelingen in mei klapten, is op 16 juni gesproken over de volgende stappen naar aanleiding van het advies van informateur Rosenthal.

De meeste partijen hebben aangegeven het logisch te vinden als de onderhandelende partijen hun gesprekken zonder D66 voort zouden zetten. VVD, CDA en Voorschoten Lokaal hebben tenslotte gezegd in goede harmonie te hebben gesproken en erop te vertrouwen snel tot een resultaat te kunnen komen. GroenLinks had als gedeeld grootste partij natuurlijk vanaf het begin aan tafel willen en moeten zitten, maar is zo nodig bereid het gesprek over de toekomst van ons dorp vanuit de oppositie aan te gaan.

Wij waren dan ook verbaasd dat de informateur met het advies kwam om GroenLinks na maanden alsnog aan te laten sluiten, maar dan wel te proberen nog voor de zomer een akkoord te komen. Daarbij ging het niet om de ambities en plannen van onze fractie, maar kennelijk vooral over onderbuikgevoelens richting Voorschoten Lokaal van de andere partijen aan de onderhandelingstafel. Dat vinden wij niet alleen nogal respectloos richting beide fracties, maar ook een slechte basis voor een college. Als de vraag is om zo te tekenen bij het kruis, kan GroenLinks daarmee natuurlijk niet akkoord gaan.

Onze fractie wil vanzelfsprekend graag bouwen aan een progressieve coalitie voor ons dorp. Daarvoor moet het gesprek zich gaan richten op de inhoud. Met een duidelijke visie op waar we heen willen en hoe, om vervolgens te kijken welke partijen daarin het voortouw kunnen nemen. Dat is alleen niet iets dat voor de zomer nog even afgerond kan worden. De vraag was of men daarvoor nog de tijd wilde nemen, na maanden van gesprekken tussen de andere drie grootste fracties. Het antwoord daarop bleek negatief, toen VVD, CDA en Voorschoten Lokaal besloten alsnog verder te formeren. Wij hopen dat zij daarbij tot het stevige akkoord kunnen komen dat Voorschoten zo hard nodig heeft.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Met een diploma op zak het nieuwe jaar in 58 minuten geleden
Afbeelding
Wethouders schrijven mee voor Write for Rights, Amnesty International briefschrijfactie 17 uur geleden
Afbeelding
Topdrukte op het kasteel 9 dec., 12:51
Afbeelding
Taxatiemiddag in Het Wapen van Voorschoten 9 dec., 12:49
Afbeelding
Indrukwekkende lichtjesavond op Rosenburgh 9 dec., 08:32 2