Afbeelding

GroenLinks: subsidies buurthuizen voortaan via gemeente

Politiek Persberichten Politiek

(Persbericht) Buurthuizen, maar ook organisaties als de Zonnebloem, Schuldhulpmaatje en het Alzheimercafé moeten hun subsidie voortaan direct via de gemeente kunnen aanvragen en ontvangen, zonder tussenkomst van Voorschoten voor Elkaar. Dat is de strekking van de motie die GroenLinks afgelopen donderdag indiende en die unaniem is aangenomen.

Met het subsidiebeleid uit 2018 is Voorschoten voor Elkaar een belangrijke partner van de gemeente Voorschoten geworden. Voorschoten voor Elkaar werd daarmee de eerste lijn voor diverse hulpvragen van inwoners. 

Onderdeel van het toenmalige subsidiebeleid was om de aanvraag en verstrekking van de al bestaande subsidies aan een aantal maatschappelijke welzijnsorganisaties, zoals onze buurthuizen, en organisaties als Schuldhulpmaatje en de Zonnebloem via Voorschoten voor Elkaar te laten lopen. 

GroenLinks raadslid Paul ’t Lam constateert dat er “al jaren onvrede is over de wijze van subsidieverstrekking door Voorschoten voor Elkaar aan een aantal maatschappelijke organisaties en ook onderzoek van betrokken ambtenaren uitwijst dat dit juridisch niet in de haak is”. 

Alle betrokkenen zien dat dit een onwenselijke route is. Daarom stelt GroenLinks voor om deze subsidieverstrekking aan te passen. Wat GroenLinks betreft gaat de subsidieverstrekking aan deze welzijnsorganisaties voortaan direct via de gemeente lopen. 

De motie die GroenLinks daartoe heeft ingediend wordt gesteund door de overige Voorschotense fracties en in de raadsvergadering van donderdag 25 mei is de motie unaniem aangenomen. Dit betekent dat het college de opdracht heeft om nu te regelen dat de diverse welzijnsorganisaties hun subsidie direct via de gemeente kunnen aanvragen. 

Het college heeft aangegeven dit onderwerp mee te nemen bij de behandeling van het beleidsplan Sociaal Domein. GroenLinks verwacht dat deze unaniem aangenomen motie daar ook uitgevoerd gaat worden.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Een mooi Weekend van Voorschoten 4 uur geleden
Afbeelding
12 oktober: Wijnproeverij bij Vabene 4 uur geleden
Afbeelding
PvdA: Zet de Vlietwijk centraal! 22 uur geleden
Afbeelding
Poëzieroute Voorschoten start met gedicht van Anne Remijn 23 uur geleden
Afbeelding
Dokter Otto van Eysden gaat met pensioen! 23 uur geleden 1