Bruno van Dunné, fractievoorzitter PvdA in Hoogheemraadschap Rijnland
Bruno van Dunné, fractievoorzitter PvdA in Hoogheemraadschap Rijnland

Rijnland gaat scherper kijken naar milieudoelen

Politiek Politiek

(Persbericht) Meten is weten, aldus PvdA-fractievoorzitter Bruno van Dunné uit Voorschoten, over het initiatief van zijn partij om jaarlijks te kijken hoe ver het Hoogheemraadschap van Rijnland is gevorderd met de ambitieuze plannen om volledig duurzaam te gaan werken. Alle partijen omarmden het idee tijdens de afgelopen Verenigde Vergadering.

De waterbeheerder in het gebied tussen Gouda en het Noordzeekanaal wil in 2050 helemaal circulair zijn. Dat wil zeggen: helemaal afvalvrij, volledig hergebruik van grondstoffen en geen uitstoot meer van broeikasgassen. In 2030 wil Rijnland al de helft van zijn grondstoffen uit recycling halen en de helft minder broeikasgassen uitstoten.

Over die plannen zijn alle partijen het wel eens, maar 2030 is al over zes jaar en dat betekent volgens Van Dunné dat er de komende jaren al vol moet worden ingezet op die halvering. En dat betekent dat het zaak is om ook nu al goed de vinger aan de pols te houden, vindt de PvdA. ,,We moeten het niet aan de collega’s in 2030 overlaten om te constateren of we daarin geslaagd zijn,’’ aldus Van Dunné. 

De PvdA nam daarom het initiatief om vanaf nu elk jaar te kijken hoe ver Rijnland is gevorderd op weg naar de halvering in 2030, zodat er tijdig een stap extra kan worden gezet mocht dat nodig zijn. 

Overigens heeft het waterschap de nodige concrete plannen, zoals duurzaam inkopen, het voorkomen van de uitstoot van het uiterst krachtige broeikasgas methaan en het terugwinnen van grondstoffen uit zuiveringsslib en afvalwater.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Als je twee autodeuren nodig hebt..... 16 uur geleden 1
Het lijkt erop of de band tussen Voorschoten en Schoten in Vlaanderen weer aangehaald worden.
Schoten (B) wil stedenband met Voorschoten weer aanhalen 7 mei, 14:47 1
Afbeelding
Issoria Hospice & Thuis zoekt vrijwilligers 6 mei, 22:06
Afbeelding
Raadszaal in de olie 6 mei, 16:10 1
Sportfondsen-Voorschoten BV stelt golfbaan Het Wedde op 11 mei open.
Open dag op golfbaan Het Wedde, maak kennis met golf! 6 mei, 14:52 1