<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:
Sport

IJsclub Voorschoten bedankt gemeentebestuur voor medewerking

  Sport

Wat heeft Voorschoten een bijzondere week achter de rug! Vier dagen mooi ijs, vier dagen waarop door leden van de IJsclub kon worden geschaatst. Het is duidelijk dat de ijsbaan veel enthousiasme losmaakt en in een grote behoefte voorziet. Er was heel wat voor nodig om te kunnen schaatsen. Altijd nodig zijn voldoende vorst, niet alleen ’s nachts maar ook overdag, en heel veel vrijwilligers om alles in goede banen te leiden. Maar deze keer kon de ijsbaan niet open zonder toestemming van de gemeente in verband met de coronacrisis.

Om met dat laatste te beginnen: ieder heeft te maken met richtlijnen van de overheid, ook de IJsclub. Er waren tal van extra maatregelen nodig om de kans op besmetting met het coronavirus tot een minimum te beperken. De gemeente is de instantie die toetst of opening van een landijsbaan verantwoord kan. Lang niet alle ijsbanen in Nederland zijn open gegaan en zeker niet voor volwassenen. Men was bezorgd over een te grote toeloop en hield de poorten dan maar liever dicht. De gemeente Voorschoten heeft zich anders opgesteld: kijken wat er wèl kan.

Coronaproof
In 2020 had het bestuur van de IJsclub al op papier gezet hoe ze dachten ‘coronaproof’ de landijsbaan te kunnen openen. Dat is aan de gemeente voorgelegd. De gemeente beloofde bij vorst snel mee te denken. Toen het zo ver kwam, was de betreffende ambtenaar zelfs in het weekend beschikbaar voor overleg. Uiteindelijk resulteerde dat in de afspraak met het gemeentebestuur om alleen leden toe te laten. Voor sommigen die alleen maar een uurtje wilden komen schaatsen en verder niet, was dat teleurstellend.

600 nieuwe leden
Maar het heeft als onbedoeld effect gehad dat de IJsclub ruim 600 nieuwe leden heeft. Daar is de vereniging natuurlijk ontzettend blij mee. Alle leden zijn zeer welkom en de IJsclub wil hen hartelijk danken voor hun lidmaatschap. Tot problemen heeft het aantal schaatsende leden niet geleid; het vertrouwen dat de gemeente de IJsclub gegeven heeft, pakte goed uit. De IJsclub is het gemeentebestuur zeer erkentelijk voor de inzet en het vertrouwen! Ook heeft de IJsclub de officiële opening van de ijsbaan door burgemeester Aptroot erg gewaardeerd. De goede samenwerking met politie en BOA’s willen we eveneens noemen.

Vrijwilligers
Om de landijsbaan te kunnen openen, maken we gebruik van circa 100 vrijwilligers. Ook hen is de IJsclub natuurlijk zeer dankbaar. De ijsmeester is de grote organisator maar hij heeft veel mensen om zich heen nodig: vooraf sneeuw van het ijs vegen, scheuren dichten, banen uitzetten (krabbelbaan, hockeyveld, schaatsstroken om schaatsers van elkaar te scheiden, voorziening waar mensen hun schaatsen kunnen aan- en uittrekken, tent voor de koek-en-zopie, scannen van ledenpasjes mogelijk maken evenals pinbetalingen, de juiste hesjes en beschermingsmiddelen voor de vrijwilligers regelen, vrijwilligers oproepen, etcetera). En dan tijdens opening: vrijwilligers bij de entrée, kassamedewerkers, medewerkers voor de keuken en de uitgifte van chocolademelk en koek, EHBO, toezichthouders, baaninspectie, …. En niet te vergeten: alle nieuwe leden inschrijven. De vrijwilligers van de ledenadministratie werden ineens bedolven onder het werk. Het is fantastisch hoe elke keer weer voldoende mensen bereid zijn zich geheel belangeloos voor anderen in te zetten.

Skeelerbaan?
Het bestuur van de ijsclub zou graag skeelerbaan realiseren op het ijsbaanterrein en is hier al een tijdje over in gesprek met de gemeente. Sommige nieuwe leden wezen ons ook op de voordelen ervan; ze haalden voorbeelden aan waar dit was gerealiseerd en noemden de voordelen: ook een voorziening bieden buiten vorstperiodes en veel minder vorst nodig om te kunnen schaatsen. De ijsmeester schat dat de landijsbaan twee dagen eerder had open gekund als er een skeelerbaan had gelegen. De huidige locatie is ideaal, zo centraal in het dorp. De IJsclub hoopt de wens van een skeelerbaan in de komende jaren in vervulling te zien gaan.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten