Dit jaar is de Voorschotenloop op 24 maart. Jong en oud kunnen meedoen aan het evenement dat alweer voor de 27e keer wordt georganiseerd. Foto: VSK
Dit jaar is de Voorschotenloop op 24 maart. Jong en oud kunnen meedoen aan het evenement dat alweer voor de 27e keer wordt georganiseerd. Foto: VSK

Traditionele VoorschotenLoop is ook ‘hard werken’

Sport Sport

De 27e editie van de Voorschotenloop is op zondag 24 maart. Iedereen die wil kan zich weer inschrijven voor de GeZZinsloop (1,25 kilometer), 5 kilometer, 10 kilometer en 10 Engelse Mijl. Dat er ieder jaar honderden hardlopers door onze straten rennen is voor veel Voorschotenaren de gewoonste zaak van de wereld. Maar achter de schermen komt daar toch heel wat bij kijken. 

Door Rosanne Peters

“Zo’n evenement wordt gedragen door vrijwilligers”, vertelt Astrid Waaijer, die namens Voorschoten97 de leiding heeft. “Het gaat jaarlijks om zo’n 120 mensen die meehelpen. Om voldoende vrijwilligers te trekken houden we de taken bewust klein en overzichtelijk. De organisatie is een soort piramidespel, samen met tien anderen stuur ik de boel aan. Zelf hou ik als voorzitter vooral contact met de gemeente, de vereniging en de hoofdsponsor Zorg en Zekerheid en hou me bezig met de vergunningen en de financiën.” Om menselijke tekorten en problemen te voorkomen, werken de organisatoren in koppels, die vervolgens samen ‘hun’ vrijwilligers aansturen. “Denk bijvoorbeeld aan het regelen van het parcours. Er moeten hekken geplaatst worden en verkeersregelaars moeten goed geïnformeerd zijn en op de juiste plek staan. Als het hoofd ‘parcours’ wegvalt, komen we niet in de problemen.”

Toch komt er nog veel meer bij kijken dan enkel het parcours. “Denk aan het start- en finishgebied dat in orde moet zijn, waar drankjes worden uitgedeeld, de tijdsregistratie plaatsvindt en waar een EHBO post aanwezig moet zijn.” Maar ook bij het huldigingsplein naast het podium komt veel kijken, zoals een poffertjeskraam, een photo-booth en voor de gezelligheid het blaaskapel. Doordat De VoorschotenLoop onderdeel is van het Zorg en Zekerheid Circuit, dat bestaat uit negen lopen jaarlijks, zijn de taken verdeeld. “We beginnen al zo’n half jaar van te voren met plannen en zorgen dat het lokaal allemaal in orde is. Zorg en Zekerheid regelt de rest, zoals de tijdswaarneming, het geluid en het klassement.”

Toegankelijk voor beginners
Jaarlijks doen zo’n 1200 deelnemers mee, een deel daarvan zijn klassementslopers, die op basis van meerdere lopen strijden voor de beste prestatie. Maar juist voor de beginners probeert Voorschoten’97 De VoorschotenLoop toegankelijk te maken. Voor een tientje kan iedereen die wil van begin januari tot eind maart samen komen trainen om uiteindelijk die 5 kilometer uit te kunnen lopen. “Zelf ben ik ook zo begonnen”, vertelt Waaijer. “Het doel is de loop, maar als je die 5 kilometer eenmaal in de benen hebt kan je natuurlijk lekker blijven lopen. We hopen zo meer mensen te enthousiasmeren om te bewegen en hard te lopen. Ook jongeren natuurlijk!” Dat het verenigingsleven in Voorschoten gezond blijft en in stand wordt gehouden is belangrijk, vindt Waaijer, die jarenlang jeugdvoorzitter was bij de voetbal. “Het brengt kinderen zoveel plezier. Maar er zijn wel genoeg mensen voor nodig om het allemaal draaiende te houden, dus draag ik graag mijn steentje bij. Buiten dat is het organiseren van zo’n evenement ook gewoon hartstikke leuk!”

Bij een hardloopevenement hoort natuurlijk ook een prijs. De jeugd krijgt bij deelname gegarandeerd een medaille. De toppers die een eerste, tweede of derde plek weten te behalen gaan naar huis met een beker. De volwassenen die de top drie bereiken krijgen een waardebon voor een sportwinkel. De inschrijving is online geopend tot 23 maart. Besluit je op zondag 24 maart spontaan mee te doen, kan dat tot een half uur voor de start in de kantine van Voorschoten’97.

Nieuws overzicht

Afbeelding
VKK-jubileumconcert De Vliegende Hollander 14 uur geleden
Oude Stationslaantje.
Geen flexwoningen maar permanente bouw Oude Stationslaantje 23 uur geleden
Afbeelding
Bloed, zweet en tranen bij oefening Corbulotunnel gisteren
Afbeelding
Grote oefening in Corbulotunnel 23 mei, 12:46
Afbeelding
Asfaltwerkzaamheden op diverse plekken in het dorp 23 mei, 12:37