<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
De kumpulan is elke eerste zondag van de maand van 14:00 – 20:00 uur in het zaaltje van de postduivenvereniging 'Zwaluw' aan het Frans Halsplantsoen Foto: Pr
De kumpulan is elke eerste zondag van de maand van 14:00 – 20:00 uur in het zaaltje van de postduivenvereniging 'Zwaluw' aan het Frans Halsplantsoen Foto: Pr (Foto: )

Robert Sonneville: gastheer van de kumpulan

Rock-'n-roll op zijn Indisch bij de Voorschotense kumpulan

Robert Sonneville miste de kumpulan, zoals hij die van huis uit kent, in Voorschoten, en blies dit stukje cultureel erfgoed nieuw leven in. Het zit min of meer in het Indische DNA om met elkaar een gezellige sfeer te creëren met muziek, dans en vooral lekker eten.

door: Nico Fennes

Voorschoten - Enkele jaren geleden is Robert naar Voorschoten gekomen. Tijdens een romantisch dinertje in een Voorschotens Italiaans restaurant begon Robert ongevraagd gitaar te spelen, want een smaakvol etentje kan niet zonder muziek. Deze spontane actie sloeg zo goed aan dat Robert sinds die tijd op regelmatige basis de livemuziek voor restaurants Va Bene en La Casita op de Voorstraat verzorgt. Van mei tot september is er dan tweewekelijks op zondagmiddag een optreden op een buitenpodium. Robert treedt er met wat vrienden zelf op of regelt voor de afwisseling andere muzikanten. Het zijn optredens in ongedwongen jam-achtige sfeer. Vaak is het Indisch georiënteerde muziek, maar het kan net zo goed een keer countrymuziek of een blues zijn.

Contact onderhouden met het publiek vindt Robert heel belangrijk. Wie graag wil meezingen of meespelen kan zich aanmelden en meedoen. Voorschoten moest wel even wennen aan de Indische liedjes, maar inmiddels is er steeds bredere waardering voor en worden er nu zelfs songs vanuit het publiek aangevraagd.
Terug naar de kumpulan. Letterlijk betekent kumpulan vergadering of bijeenkomst. Het is een oud Indisch gebruik van gezellig samen zijn. Vroeger werd een kumpulan op de zondagmiddag in de huiskamer gedaan. 'Ik ken het van huis uit, mijn moeder was er ook altijd mee bezig', zegt Robert. Je kan het een culturele ontmoeting noemen met muziek, dans en eten als componenten, waarvan lekker eten dan wel de meest belangrijke ingrediënt van de kumpulan is. Binnen de Indische gemeenschap is er een duidelijke behoefte aan. In de regio zijn wel zo'n 15 locaties waar verenigingen en stichtingen kumpulans organiseren. Toen ik een paar jaar geleden in Voorschoten kwam wonen, miste ik de kumpulan hier en heb het initiatief genomen het op te zetten. Het is best veel werk en gelukkig heb ik goede hulp. Met mijn vriendin Lida, broer Fred en zijn vrouw Carla organiseren we nu sinds 1,5 jaar elke eerste zondagmiddag van de maand een Voorschotense kumpulan. Een vriendin uit Dordrecht zorgt voor een berg Indische hapjes. De toegang is laagdrempelig en iedereen is van harte welkom.

Dat is merkbaar. De Voorschotense kumpulan trekt maandelijks zo'n 60 tot 80 bezoekers. Naast veel Indische mensen komen er ook heel wat Nederlanders met niet Indische roots en niet alleen uit Voorschoten, maar zelfs vanuit Amsterdam en Beverwijk. Iedereen wordt door Robert persoonlijk begroet, dat straalt die pure Indische gastvrijheid en aandacht uit die er van nature inzit. Muziek maken de gasten zelf. In het zaaltje hebben we wat geluidsapparatuur verzameld, zodat iedereen kan inpluggen en kan meespelen. Veelal is het country en de typische indorock die klinkt. Indorock is een zelf aangeleerde stijl met rock-'n-roll invloeden uit de jaren vijftig en zestig. Het is los van muziekregels en misschien niet erg hoogstaand, maar voor veel mensen prettige luister- en dansmuziek en daar gaat het ons om bij de kumpulan. Het nummer 'Pretend', met de vrolijke gitaarklanken van The Dakotas, is denk ik een goed voorbeeld van deze rock-'n-roll op zijn Indisch. De kumpulan is elke eerste zondag van de maand van 14:00 – 20:00 uur in het zaaltje van de postduivenvereniging 'Zwaluw' aan het Frans Halsplantsoen. Iedereen is welkom!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten