Foto: pr
Foto: pr

Hoge toeristenbelasting Voorschoten?

Algemeen Regio nieuws

Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Voorschoten betalen een relatief hoge toeristenbelasting bovenop de kamerprijs. Dat stelt reisaanbieder Vakanty.nl vast na onderzoek. 

De logiesbelasting in Voorschoten van €2,50 is fors hoger dan de gemiddelde toeristenbelasting in de rest van Nederland (€1,38 per nacht) en ook hoger dan het gemiddelde in de provincie Zuid-Holland (€1,42 per nacht), aldus Vakanty. De duurste gemeente in de provincie Zuid-Holland is Rotterdam met een toeristentax van €7,01 per persoon per nacht. 60 Nederlandse gemeentes heffen helemaal geen toeristentax. De reisaanbieder analyseerde voor het onderzoek de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden). 

Gemeenten heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeenten hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeenten. 

Niet reëel
'De gemeente Voorschoten heeft in 2019 de toeristenbelasting voor een hotelovernachting laten aansluiten bij het gemiddelde aan toeristenbelasting voor hotelovernachtingen in het omliggende gebied', zegt de gemeente in een reactie. 'Wij hebben hierbij nadrukkelijk een vergelijking gemaakt met de hotelsector, omdat het in Voorschoten om hotelovernachtingen gaat. De toeristenbelasting die geheven wordt bij deze overnachtingen is doorgaans hoger dan bij overnachtingen op bijvoorbeeld campings. Het is daarom niet reëel om een vergelijk te maken met de gemiddelde toeristenbelasting van hotelovernachtingen en campingovernachtingen samen.
 
Omdat de verblijfsaccommodaties in Voorschoten voornamelijk inspelen op 1 en 2 persoons huishoudens en het verblijf in Voorschoten relatief kort is, is de impact van deze verhoging voor de bezoekers relatief klein. Tegelijkertijd hebben de extra inkomsten die de gemeente hiermee ontvangt, wel veel betekenis voor Voorschoten. Dit bedrag komt immers geheel ten goede aan de toeristische sector. Het versterken van de toeristische sector zorgt voor meer werkgelegenheid, een kwaliteitsverbetering van voorzieningen, een beter vestigingsklimaat en een aantrekkelijke groene omgeving met aansprekend cultureel erfgoed. En daar hebben bewoners, bezoekers en bedrijven profijt van. De gemeente Voorschoten voorspelt een groei van 10% werkgelegenheid en toeristische bestedingen in 2022.'

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 4 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 5 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 11 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 17 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 20 uur geleden