Afbeelding

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandige ondernemers: een must-have

Algemeen

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandige ondernemers: een must-have

Woon je in Voorschoten en sta je op het punt om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan? Zorg er dan voor dat je goed verzekerd bent voordat je daadwerkelijk begint. Omdat er nogal wat zakelijke verzekeringen zijn, weet je misschien niet welke je wel en niet af moet sluiten. Zo twijfel je misschien over een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Ondanks dat deze verzekering pas na 2026 verplicht wordt, is een AOV in onze ogen een must-have voor zelfstandig ondernemers. In deze tekst geven wij je wat meer uitleg over een arbeidsongeschiktheidsverzekering, waardoor je dit hopelijk ook inziet.

Verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid
Vrijwel iedere ondernemer in Voorschoten heeft weleens gehoord van een AOV, maar lang niet iedereen weet precies wat dit voor een verzekering is. Daarom geven we je hier eerst wat meer tekst en uitleg over een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp. In principe verzeker jij jezelf van inkomen als je door bijvoorbeeld ziekte, een ongeval, burn-out of zwangerschap langere tijd niet kunt werken. Je verzekeraar keert je maandelijks een vast bedrag uit bij arbeidsongeschiktheid. Hierdoor kun jij je vaste lasten blijven betalen, zonder dat je hiervoor al je eigen vermogen hoeft te gebruiken. Je zorgt als het ware voor een financieel vangnet als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. 

Hoe werkt een AOV?
Het is niet zo dat iedere ondernemer hetzelfde bedrag uitgekeerd krijgt bij arbeidsongeschiktheid. Je stelt deze verzekering namelijk grotendeels zelf samen. Zo bepaal je zelf bijvoorbeeld welk bedrag je verzekert. Kies niet lukraak een bedrag uit, maar houd rekening met de vaste lasten die je hebt. Als je minimaal het bedrag verzekert dat je maandelijks nodig hebt om rond te komen, verklein je de kans dat je in de financiële problemen komt. Je bent overigens niet helemaal vrij om een bedrag te kiezen, want het verzekerde bedrag moet in verhouding staan tot je inkomen.

Raak je arbeidsongeschikt? Dan is het niet zo dat een verzekeraar je standaard iedere maand het verzekerde bedrag uitkeert. Dit gebeurt alleen als je 100 procent arbeidsongeschikt raakt. Als je voor 75 procent arbeidsongeschikt wordt verklaard, heb je recht op driekwart van het verzekerde bedrag.

Houd rekening met de wachttijd
Wie een AOV afsluit, moet ook een wachttijd kiezen. Dit is de benaming voor de periode waarin je nog geen recht hebt op een uitkering. Je ontvangt je eerste uitkering pas nadat de wachttijd verstreken is. Bereken daarom altijd eerst hoe lang je het zonder inkomen kunt redden en baseer hierop je keuze voor een wachttijd. Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen voor een wachttijd van 1, 2, 3, 6, 12 of 24 maanden. De wachttijd heeft overigens invloed op de premie. Kies je voor een lange wachttijd? Dan betaal je minder premie dan wanneer je voor een korte wachttijd kiest.

Overweeg ook een WGA-verzekering
Als zzp’er ben je met een AOV vaak goed verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Heb je personeel in dienst? Dan is dit niet zo. Je loopt dan namelijk het risico dat een werknemer in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) terechtkomt. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor je werknemers in de WGA. Zo moet je de eerste 10 jaar bijvoorbeeld een WGA-uitkering betalen. Ben je eigenrisicodrager WGA? Dan draai je zelf op voor deze kosten Dit is niet het geval als je een WGA-verzekering afsluit. De uitkering die je aan een werknemer in de WGA moet betalen, wordt dan betaald door je verzekeraar.

Nieuws overzicht

Tekst en foto: Daan Parlevliet
Dames 1 TV Forescate winnen van Alta Amersfoort 4 uur geleden
Het was nog lang gezellig bij het toernooi!
Club van 100 Sponsortoernooi 2024 weer groot succes 18 uur geleden
Afbeelding
Succes!! 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuw boekje over Blauwe Tram Leiden - Den Haag - Scheveningen gisteren
Het Rembrandt Trio met vlnr Toby Overwater, Rembrandt Frerichs en Voorschotenaar Vinsent Planjer. Foto: Mark Engelen
Vinsent Planjer: jazzdrummer met passie voor het Oosten 13 mei, 09:53