Fred Snelderwaard schrijft maandelijks een column 'uit de praktijk'.
Fred Snelderwaard schrijft maandelijks een column 'uit de praktijk'.

ZZP-er: to be or not to be. Duidelijkheid door nieuwe wet?

Zakelijk Ondernemer in beeld

Het is bijna onmogelijk dat u in uw kring geen ZZP-er kent. Het zijn er in Nederland meer dan 1,2 miljoen! Een ZZP-er is dat uit ideologie (zelf je tijd indelen), uit noodzaak (verlies baan) en een heleboel vanuit fiscaal oogpunt (bruto leidt tot een hoger netto inkomen). Bij die laatste groep wordt vaak vergeten dat er geen sociaal vangnet meer is voor ziekte en arbeidsongeschiktheid en dat evenmin pensioen wordt opgebouwd. 

Ik duf te stellen dat veel ZZP-ers op grond van de juridische definitie eigenlijk werknemer zijn Daarom is onze overheid niet blij met het feit dat deze groep veel minder bijdraagt aan onze schatkist en het sociale vangnet van anderen. De wetgever heeft de groei van de “nep-ZZP-ers” vreselijk uit de hand laten lopen. Door bezuinigingen op het controle apparaat konden werknemers zich eenvoudig als zzp-er laten inhuren. Een wet van een aantal jaren geleden (Wet Deregulering Arbeidsrelatie) was zo’n gedrocht dat deze niet uitvoerbaar was en dat het ZZP-schap nu wordt gedoogd.

Nu is een nieuwe wet bedacht om de ZZP-geest weer in de fles te krijgen. De naam van de wet zegt al genoeg “Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties”. Men heeft dus door dat de vorige niet duidelijk was., maar naar mijn mening is deze niet veel beter. De voorgenomen wet geeft een aantal definities op basis waarvan wordt bepaalt of iemand werknemer of ondernemer is. 

Allereerst wordt getoetst of de “verdachte” door de opdrachtgever wordt aangestuurd of gecontroleerd. Daarnaast wordt getoetst of de werkzaamheden zijn “ingebed” in de organisatie, met andere woorden wordt hetzelfde gedaan als werknemers in de organisatie. Is het antwoord op 1 van deze vragen bevestigend dan is er een vermoeden van werknemer schap. Dan mag de verdachte ZZP-er nog bewijzen dat hij/zij toch echt als ondernemer voor eigen rekening en risico werkt. 

Daarbij spelen diverse criteria een rol. Wat zijn de financiële risico’s, wat is de duur van de opdracht, is er bijzondere vaardigheid etc. Uiteraard zijn organisaties van ZZP-ers en opdrachtgevers niet enthousiast over dit voorstel. De 2 basis vragen zullen vaak met ja worden beantwoord en dan heb je bijna al een verloren ondernemers-race. We gaan zien hoe groot de ZZP lobby is en ik voorzie dat ook deze wet het uiteindelijk niet gaat halen. Het fenomeen ZZP is simpelweg te groot geworden en zonder dat loopt de arbeidsmarkt vast.

Ik wens u een ondernemende maand toe! Mr Fred Snelderwaard
(fred@snelderwaard.nl)

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zeer muzikaal samenspel Pantelis Protopapas Quartet bij PJPJ Voorschoten gisteren
Jeroen van Dijken VVD Zuid Holland (l)  en Jaap Haubrich VVD Voorschoten.
VVD Voorschoten blij met toekomstig Lammenschansplein gisteren
Afbeelding
Ruim 100 zwemdiploma's uitgereikt in zwembad Het Wedde! 19 feb, 10:53 1
Afbeelding
PvdA en GroenLinks: Leegstand centrum bedreigt levendigheid dorp! 19 feb, 08:53 2
Afbeelding
Big Band komt naar Voorschoten! 17 feb, 14:45 1