Vanaf afgelopen nacht 00.00 uur is de streekomroep voor Leiden en omgeving, waaronder Voorschoten, officieel.
Vanaf afgelopen nacht 00.00 uur is de streekomroep voor Leiden en omgeving, waaronder Voorschoten, officieel. Foto: Emile van Aelst, Leidseglibber.nl

Unity met nieuws van Sleutelstad is gestart, streekomroep een feit

Algemeen Regio nieuws

Onder de naam ‘Unity met het nieuws van Sleutelstad’ is vandaag de streekomroep voor Leiden en omgeving van start gegaan. Het is het resultaat van een fusie tussen de lokale omroepen Sleutelstad en Unity. “We hebben de programmeringen samengevoegd, waardoor we een nog sterker aanbod kunnen bieden”, zo laat de omroep weten op de eigen website.

De samengevoegde radio- en televisieprogramma’s bestaan uit radio, televisie en ‘visual radio’. Ze zijn straks te horen en te zien via de bestaande kanalen van Unity. Die zijn al sinds de vorige eeuw in gebruik en daardoor bekender dan de kanalen die Sleutelstad in 2018 toegewezen kreeg als omroep voor Leiden. Het online nieuws wordt geboden via deze website. Er wordt gewerkt vanuit twee studio’s, een in Leiden en een in Leiderdorp.

De fusie is ingegeven door een wetswijziging per 1 januari 2026. Die bepaalt dat er per verzorgingsgebied één streekomroep moet zijn. ‘Unity met het nieuws van Sleutelstad’ wordt de omroep voor Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude. 

Daarnaast is Leidschendam-Voorburg ingedeeld bij het gebied waarop de omroep zich moet gaan richten. Daar is nu nog de eigen omroep Midvliet actief. 

De vorming van de streekomroep werd vorig jaar goedgekeurd door de betrokken gemeenteraden.

De regionale muziekzender Unity NL valt buiten de fusie van Unity en Sleutelstad en blijft bestaan in de huidige vorm.

De kanalen waarop ‘Unity met het nieuws van Sleutelstad’ uitzendt zijn voor de radio 105.7 FM, DAB+ en online. Op televisie is de omroep te zien op kanaal 40 van Ziggo, kanaal 1412 van KPN en kanaal 820 van Odido.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zeer muzikaal samenspel Pantelis Protopapas Quartet bij PJPJ Voorschoten 19 feb, 22:25
Jeroen van Dijken VVD Zuid Holland (l)  en Jaap Haubrich VVD Voorschoten.
VVD Voorschoten blij met toekomstig Lammenschansplein 19 feb, 22:22
Afbeelding
Ruim 100 zwemdiploma's uitgereikt in zwembad Het Wedde! 19 feb, 10:53 1
Afbeelding
PvdA en GroenLinks: Leegstand centrum bedreigt levendigheid dorp! 19 feb, 08:53 2
Afbeelding
Big Band komt naar Voorschoten! 17 feb, 14:45 1