Franklin Lopes
Franklin Lopes Foto: VSK

22 maart: Boksen en toneel over Gezondheid en Inclusie*

Algemeen

Van 18 tot en met 24 maart 2024 is het de week tegen racisme. Ook in Voorschoten gingen in 2021 de meeste gemelde incidenten in Voorschoten over discriminatie op basis van ras. Eén op vier inwoners Voorschoten is van buitenlandse komaf, de meesten kennen hun herkomst uit Indonesië. Daarnaast vangt Voorschoten statushouders en Oekraïense vluchtelingen op.

Stichting voor Inclusie en Discriminatiebestrijding (iDb), Samen Gezond Voorschoten, het jongerenwerk van Voorschoten voor Elkaar, LiveYourStory en oud-boksing professional Franklin Lopes vinden het daarom belangrijk om te bespreken hoe inwoners inclusief om willen gaan met deze diversiteit en welzijn binnen de gemeente.

Vind jij dat ook belangrijk? Kom dan naar de leuke weerbaarheidsvergrotende bokslessen van Franklin Lopes, gratis eten tussendoor en de interactieve voorstelling ‘Onze Club is van Iedereen’ van LiveYourStory. Toegang is gratis. Deel jouw verhaal en goede ideeën met ons op 22 maart, 16:30 tot 20:00 uur in Sporthal de Vliethorst.

*inclusie betekent dat iedereen, met of zonder beperking, kan meedoen in de samenleving. Iedereen hoort erbij. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. 

Het ontstaan van De Week Tegen Racisme

Van 18 tot en met 24 maart 2024 is het de week tegen racisme. Deze week is ontstaan nadat de Verenigde Naties in 1966 21 maart had uitgeroepen tot de dag tegen racisme. De aanleiding hiervan was de massacre in het Zuid-Afrikaanse Sharpeville op 21 maart 1960, toen de politie het vuur opende op anti-apartheidsdemonstranten.

De oorzaak van racisme 

Racisme wordt veroorzaakt en in stand gehouden door het maken van onderscheid in de waardigheid van mensen, wat historisch en structureel in de Nederlandse samenleving zit verankerd. Deze bevinding heeft ook gevolgen voor de manier van kijken naar 

de aard en de omvang van racisme.

Definitie ‘racisme’ 

  • Een theorie, idee of opvatting, met als inhoud een onderverdeling van mensen in groepen op basis van een verondersteld ras, waarbij een of meer groepen als superieur en/of andere als minderwaardig worden beschouwd. 

Het gaat hierbij vrijwel steeds om uiterlijke kenmerken zoals huidskleur en haartype, maar soms ook om culturele aspecten van ‘ras’ of etniciteit, of om (nationale) herkomst of migratieachtergrond. 

Het verschil tussen ‘discriminatie op basis van ras’ versus ‘racisme’ 

Juridisch gezien is ras een verzamelterm voor huidskleur, afkomst en nationale of etnische afstamming. Een nadeel van het gebruik van deze term is dat het onbedoeld het bestaan van menselijke rassen in biologische zin lijkt te veronderstellen. Hoewel de termen ‘discriminatie op grond van ras’ en ‘racisme’ in maatschappelijk taalgebruik vaak door elkaar worden gebruikt, is het belangrijk om het verschil te onderkennen. 

Bij racisme (en andere -ismen) gaat het om de achterliggende theorieën, ideeën of opvattingen, met als inhoud een onderverdeling van mensen waarbij een of meer groepen als superieur en/of andere als minderwaardig worden beschouwd. 

In het geval van discriminatie op grond van ras/etniciteit kan, maar hoeft niet noodzakelijkerwijs sprake te zijn van dergelijke opvattingen. Zo kan discriminatie op grond van ras ook het gevolg zijn van een ogenschijnlijk neutraal criterium dat bepaalde groepen onevenredig benadeelt en niet objectief te rechtvaardigen is. Een voorbeeld hiervan is medische apparatuur die onjuiste metingen oplevert voor patiënten met een donkere huid. 

Daarnaast kan tot verwarring leiden dat de term ‘institutioneel racisme’ doorgaans wordt gebruikt voor het verschijnsel dat processen, beleid of (geschreven en ongeschreven) regels van instituten leiden tot structurele discriminatie op grond van ras. Deze ‘ras-isme’ gaat dus over disriminatie op basis van ras maar zou op de bovenstaande manier in incorrect Nederlands zijn geschreven. 

Racisme, onlangs uitgelicht in de media

  • De excuses voor het Slavernij- en Koloniaal verleden, gemaakt door de Nederlandse overheid en het Koningshuis.
  • Het etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee

Racisme op de arbeidsmarkt

In 2022 gaf 1 op de 10 werknemers aan dat zij zich in de voorgaande twaalf maanden gediscrimineerd hebben gevoeld op het werk (Dirven & van Thor, 2022). Daarbij kwam discriminatie op grond van afkomst, huidskleur of nationaliteit het meest voor (2,8%).

Racisme in cijfers

Discriminatie op basis van ras wordt (landelijk) het vaakste gemeld. Zo is deze grond ook in 228 van de 407 meldingen ervaren die in 2023 zijn binnengekomen bij Stichting iDb. Dat is 56% van alle meldingen. In dat jaar werd in 17 van de 26 gemeenten deze grond het vaakste gemeld. 

De 5 terreinen waar racisme het meest plaatsvond in 2023: 

Buurt/wijk: 37 

Arbeidsmarkt: 32 

Openbare ruimte/ publiek domein: 29 

Commerciële dienstverlening: 28 

Collectieve voorzieningen: 26 

De 5 manieren waarop racisme het vaakste plaatsvond in 2023: 

Vijandige bejegening: 146 

Omstreden behandeling: 82 

Bedreiging: 15 

Geweld: 14 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zomerstop bij voetbal of hockey? Doe mee aan de Zomer Challenge bij TV Forescate! 1 uur geleden
Afbeelding
Als je twee autodeuren nodig hebt..... gisteren 1
Het lijkt erop of de band tussen Voorschoten en Schoten in Vlaanderen weer aangehaald worden.
Schoten (B) wil stedenband met Voorschoten weer aanhalen 7 mei, 14:47 1
Afbeelding
Issoria Hospice & Thuis zoekt vrijwilligers 6 mei, 22:06
Afbeelding
Raadszaal in de olie 6 mei, 16:10 1