Jef, Martin en Wout van der Ham met tweede van rechts Nico Fennes
Jef, Martin en Wout van der Ham met tweede van rechts Nico Fennes

‘Wapenfeiten’, hét boek over Het Wapen van Voorschoten

Cultuur Kunst & Cultuur

‘Wapenfeiten’ heet het boek over de geschiedenis van het Wapen van Voorschoten. Nico Fennes schreef het en Mo van der Werff deed de grafische vormgeving. Donderdag 25 mei werd het boek 192 pagina’s dik, gepresenteerd in, natuurlijk, Het Wapen van Voorschoten. 

Het boek staat vol met ‘wapenfeiten’, vanaf de eerste officiële vermelding in 1656, tot de brand in 1898, de oorlog, paardenmarkt, gehaktballen en belastingdienst. Voor diegenen die er niets meer van snappen: schaf het boek aan en alles wordt duidelijk. 

Twee jaar lang heeft Nico gesproken met vele Voorschotenaren die allemaal één ding gemeen hebben: Het Wapen van Voorschoten. Niet alleen de gasten maar ook de eigenaren en het personeel. Van de eerste barman bode Cornelis van Elsthoorn die in 1656 vergunning aanvroeg voor het houden van een herberg en het mogen tappen van dranken, tot en met Mariette Mol ‘onze tappende dominee’ die met Jan Lange Het Wapen begin deze eeuw overnam. Wapenfeiten is een boek vol anekdotes, mooie verhalen en foto’s. 

Wout van der Ham, net als zijn broers Martin en Jef, geboren in het Wapen toen hun vader eigenaar was, mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het tweede exemplaar was voor Mariette Mol, als dank voor haar mooie verhalen en medewerking om deze middag met oudgedienden, bezoekers en belangstellende Voorschotenaren, mogelijk te maken.

Mooie tijden maar ook zwarte pagina’s. Zoals de brand eind 19e eeuw, veroorzaakt door een gast die gewend was een gelezen krant te verbranden. Het pand brandde volledig af. Maar ook tijdens de Tweede Wereldoorlog toen toenmalig burgemeester Berkhout het bevel van de Duitsers opvolgde om het zo gehate bordje ‘Voor Joden Verboden’ op alle openbare gelegenheden op te hangen. En dus ook Het Wapen. ‘Om die reden draag ik dit boek op aan de Joodse inwoners van Voorschoten die hier niet mochten komen. Alle namen en adressen zijn in dit boek openomen’, vertelde Nico. 

Het boek à € 25,- is te bestellen via www.life-in-letters.nl en te koop bij Het Wapen van Voorschoten aan de Voorstraat. ISBN nummer is 9789083193212. 

Een mooi vaderdagkado voor de Voorschotense vaders die met het bestaan van Het Wapen van Voorschoten zijn opgegroeid.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Nieuw bestuur Vereniging Noord Hofland en Frans Bakker erelid 11 uur geleden
Afbeelding
Veurs Lyceum doet mee aan Rijnlandcup 11 uur geleden
Afbeelding
VVD: Belangrijke stappen voor woningenbouw Voorschoten 19 uur geleden
Afbeelding
Archeo-workshop voor kinderen in Museum Voorschoten 19 uur geleden
Afbeelding
Wethouder Hubert Schokker start campagne 'Voorschoten gaat voor afval scheiden' 5 jun., 11:01 1