Afbeelding

De Autunno wordt uitbundig gevierd bij Va Bene

Algemeen Ondernemer in beeld

Depressief als de blaadjes vallen? Niet bij Ristorante Va Bene aan de Voorstraat. Vito Tumbiolo, die samen met zijn zus Angela Va Bene runt, grijpt de herfst juist aan voor allerlei bijzondere evenementen in Siciliaanse sferen.

door: Redactie

Voorschoten – 'In Italië wordt de herfst uitgebreid gevierd', zegt Vito. 'Het is de tijd voor de nieuwe wijnen, novello's, gecombineerd met bijzondere gerechten waar vaak kastanjes in worden gebruikt.' Op 12 november, het feest van San Martino, is er een speciaal viergangen herfstmenu voor € 29,50 pp.
Halloween
Ook op Sicilië is Halloween onlosmakelijk aan de herfst verbonden. Op dinsdag 31 oktober organiseert Va Bene vanaf 21.30 uur een Halloween after dinnerparty. Kom griezelen in de hiervoor ingerichte wijnbar met lekkere Italiaanse cocktails, aperitivo en bijpassende hapjes.|

San Martino
Op 12 november wordt het feest van San Martino gevierd. Groot feest in Italië waarbij de nieuwe wijnen centraal staan. Het verhaal gaat dat een Romeins soldaat zijn militaire jas aan een bedelaar gaf. Op datzelfde moment brak de zon door. Martino werd als een heilige beschouwd vanwege zijn vrijgevigheid. Het feest wordt nog altijd in Italië gevierd met de novello's. Welke gerechten Vito gaat maken, weet hij nog niet. 'Wij Italianen zijn van de improvisatie', lacht hij. 'Ik kan wel beloven dat het bijzonder en lekker is, dus kom en laat je verrassen!'

'La Mamma' kookt
Vito heeft zijn kooktalent niet van een vreemde. 'Ik heb alles van mijn moeder geleerd', vertelt hij. 'Een paar keer per jaar is mijn moeder bij Va Bene 'de baas in de keuken'. Op 15 november is het weer zo ver en staat zij achter het fornuis.
'Onze familie komt uit Mazara op Sicilië en van generatie op generatie zijn de traditionele recepten doorgegeven. Mazara ligt aan de zee en de zeelui die overal vandaan kwamen met hun vissersbootjes, brachten niet alleen vis mee maar zorgden ook voor de typische invloeden aan onze kooktraditie. Couscous bijvoorbeeld zul je vaak tegenkomen in het zuid-westen van Sicilië.'

Op de avond dat la Mamma kookt maak je kennis met veel Siciliaanse specialiteiten, antipasti, een veelheid aan voorgerechtjes, en gerechten waar vis en vlees in is verwerkt. Ik hoop dat zij de in Sicilië zo bekende Arancini zal maken, de rijstbal gevuld met mozzarella en ham of ragù en groente, zegt Vito hoopvol. Maar voegt er meteen aan toe 'wat er uit de keuken gaat komen blijft het geheim van La Mamma, ook wij laten ons verrassen!

Kerstmenu
De Kerstavond is traditioneel voor 'la Famiglia', dan is Va Bene is dicht, maar overdag kan de van te voren gereserveerde catering afgehaald worden. Op beide Kerstdagen is het Ristorante open met een speciaal Kerstmenu. Snel reserveren wordt aangeraden!

Va Bene landelijk bekend
De gastvrijheid en de Siciliaanse keuken van Va Bene, met het gebruik van traditionele Siciliaanse ingrediënten, is ook buiten Voorschoten niet onopgemerkt gebleven. Zo heeft Glamour.nl het restaurant op de eerste plek van beste Italiaanse restaurants van Nederland gezet. En ook Harpersbazaar.nl kent het restaurant inmiddels. Daarnaast beschikken Vito en zijn zus Angela over het "Marchio Ospitalità Italiana - Ristoranti Italiani nel Mondo". Dit merk staat voor het waarborgen van de Italiaanse gastvrijheid en de kwaliteit van de traditionele gastronomie.

Ristorante Va Bene
Voorstraat 26, Voorschoten
071-5618253
ristorante-vabene.nl

Nieuws overzicht

Afbeelding
Centrumondernemers onaangenaam verrast door huisvesting ambtenaren in centrum gisteren 13
André Ewijk heeft zijn Moments weer geopend. Genieten van heerlijk ijs!!
Moments is weer open! 2 mrt, 11:50 1
Afbeelding
Koudwatervrees 2 mrt, 10:00
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten 1 mrt, 16:07
Op dinsdagavond, woensdagmiddag en vrijdagochtend is de speelotheek in de bieb aan de Wijngaardenlaan open. Foto: Speelotheek
Statiegeldactie bij AH voor Speel-O-Theek Voorschoten 1 mrt, 12:00