Eveliene Schoenmakers van Muziektheatergroep Miyo en theatermaker Wasim Mahmoud. Op 20 juni gaat 'Mijn Land' in première.
Eveliene Schoenmakers van Muziektheatergroep Miyo en theatermaker Wasim Mahmoud. Op 20 juni gaat 'Mijn Land' in première. Foto: Marjolein Altena

Mijn Land, zoekt met spoed acteur/actrice

Algemeen Kunst & Cultuur

Voor zaterdag 18 november zoeken we met SPOED een Nederlandse amateur acteur /actrice voor een optreden van Mijn Land in het Bondsgebouw van Voorschoten. Het is een niet sprekende rol. Generale repetitie is ook op de 18e november. Geef je op via mijnlandsyrie@gmail.com.

Uit de Voorschotense Krant van  mei 2017: 'Mijn Land' over Syrië én Nederland 

Veel wil hij niet vertellen over zijn vlucht uit Syrië. 'Kom maar naar de voorstelling kijken, dan snap je het', zegt Wasim Mahmoud. Ruim anderhalf jaar is hij met zijn gezin in Nederland en woont nu in Voorschoten. 'De voorstelling 'Mijn Land' gaat over Syrië én Nederland waar onze toekomst nu ligt.' Op 20 juni, de Dag van de Vluchteling, wordt 'Mijn Land' in de bibliotheek opgevoerd.

Voorschoten – Na een barre tocht per boot, vrachtwagen en trein kwam Wasim in Nederland aan. 'Ik heb bijna alle Asielzoekerscentra wel gezien, van Groningen tot Brabant', lacht hij. Hij vroeg asiel aan en kon al vrij snel zijn vrouw en drie kinderen naar Nederland laten komen. 'In Voorschoten kregen we onlangs dit huis, de kinderen gaan naar een Nederlandse school en mijn vrouw en ik leren nu Nederlands. Niet makkelijk nee, maar we zijn gelukkig en veilig.

Syrië
Wasim was ingenieur in Syrië en werkte voor Shell. 'Het bedrijf stuurde me het hele land door maar tussendoor had ik altijd tijd voor het lokale theater in mijn dorp, dicht bij de Turkse grens. Toen de oorlog uitbrak, vertrok Shell en raakte ik mijn baan kwijt. Nadat de gevechten begonnen, ben ik in overleg met mijn vrouw gevlucht. We hadden de verhalen over de boten al gehoord en dat kon ik mijn gezin niet aandoen. Nederland kende ik niet maar hoorde onderweg over het land. Een veilig land waar veel aardige mensen wonen en dat zocht ik. Ben ontzettend blij dat we weer samen zijn en er weer een toekomst voor mijn gezin is.'

Zonder woorden
Tegelijkertijd realiseerde Wasim zich maar al te goed dat er een hele groep beschadigde kinderen en jongvolwassenen naar Nederland kwam en hij zocht een manier om bij het grote publiek begrip te kweken voor de situatie van asielzoekers en uit te leggen wat ze hebben meegemaakt. 'Zowel voor onze kinderen als bij de Nederlanders. Maar dan moest het wel voor iedereen begrijpelijk zijn. Door mijn ervaring in het theater, wist ik al gauw dat het een toneelvoorstelling moest worden. Zonder woorden ja, daar heb ik bewust voor gekozen want de voorstelling is voor iedereen en taal is daarbij niet nodig.

Nederland
Wasim kwam in contact met Eveliene Schoenmakers van Muziektheater MIYO uit Voorschoten. 'Mijn Land gaat over het Syrië van voor de oorlog en Nederland. Het is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Te moeilijk voor kinderen? Nee dus! We hebben al een kleine try out gehad en je ziet dat kinderen een eigen interpretatie hebben over wat ze zien. Wasim heeft het heel goed in beeld gebracht door mime en beweging, het laat veel aan het voorstellingsvermogen over en dat is voor iedereen anders.

'Het is een prachtig educatief stuk geworden waar scholen mee aan de slag kunnen'

Het is uiteindelijk een prachtig educatief stuk geworden waar bijvoorbeeld scholen een heel project omheen kunnen bouwen.' De voorstelling is geschreven voor zes volwassenen en drie kinderen en duurt een half uur. Overigens is men nog op zoek naar kinderen met donker haar in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en jong volwassenen in de leeftijd van 25 tot 40 jaar. Ook worden nog vier Nederlandse acteurs en actrices gezocht. 'Gewoon mensen die het leuk vinden om te spelen', legt Eveliene uit. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij mijnlandsyrie@gmail.com.

Uitnodiging
'We willen iedereen maar ook vooral de culturele organisaties in Voorschoten uitnodigen voor 20 juni', vervolgt Eveliene. 'Niet alleen om het verhaal van de vluchtelingen te vertellen maar ook om te laten zien wat het oplevert. Ja, het vraagt wat van je, absoluut, maar die investering is het meer dan waard.' En de droom van Wasim? 'Meer gaan schrijven en dan ooit een keertje voor de Koning en de Koningin optreden.' Het eerste brengt hij al in de praktijk en de tweede droom….? Ach, wie weet! Zo ver weg woont de Koning niet.'

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 30 minuten geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 2 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 3 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 7 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 8 uur geleden