Afbeelding

Concert door zangers uit West-Sumatra

Algemeen Kunst & Cultuur

Leiden - In het kader van het Leiden Asia Year presenteert multicultureel podium De X op vrijdag 8 december Salawat Dulan, muziek uit West-Sumatra.

Salawat Dulang is een religieuze, trance-achtige muziekstijl uit de Minangkabau, een streek in West-Sumatra. Hierbij wordt door twee vocalisten soefi-teksten gezongen. Maar niet alleen soefi-teksten, vaak worden hele verhalen geïmproviseerd. De zangers zingen nu eens samen dan weer alleen, terwijl ze een bijna trance-achtige cadans ontwikkelen met het getrommel op hun koperen schalen.

Dit muziekgenre wordt uitgevoerd op trouwerijen en besnijdenissen en tijdens religieuze en nationale feestdagen. Bovendien geven de Minangkabauers er de voorkeur aan dat er twee duo's om en om spelen, zodat er een muzikale strijd onstaat. Ieder duo improviseert verhalen, de thema's van die verhalen hangen af van de gelegenheid.

Ook op deze avond zijn er twee duo's die afwisselend zullen spelen, namelijk Sinar Barapi en Kilek Barapi. In Sumatra gaan dit soort optredens de hele nacht door. Hier echter houden we het op een uur.

Voorafgaand aan het optreden is er een introductie in het Engels door Dr. Suryadi. Dr. Suryadi is afkomstig uit Minangkabau en is werkzaam aan de Universiteit Leiden. Hij heeft veel geschreven over West-Sumatraanse muziek en hij zal dan ook de culturele context van de muziek belichten.

Prijs aan de zaal: € 15,-. Studenten half geld, op vertoon van collegekaart.
Prijs online € 12,50 - Kaarten online bestellen tot drie uur voor de voorstelling.

Vrijdag 8 december 2017, aanvang 21.00 uur. Locatie: Qbus/Muziekhuis, Middelstegracht 123, 2312 TV Leiden. Meer informatie en reserveren: www.de-x.nl

Dit optreden vindt plaats in het kader van  EUROPALIA INDONESIA

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 6 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 8 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 10 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 13 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 14 uur geleden