Noortveer ligt in de Duivenvoordecorridor ten zuiden van de Kniplaan.
Noortveer ligt in de Duivenvoordecorridor ten zuiden van de Kniplaan.

Bebouwing Noortveer beperkt tot maximaal 2000m2

Algemeen Politiek

Uit de commissie Wonen, Ruimte & Groen

Ondanks de belofte van voormalig wethouder Bianca Bremer dat ze haar stinkende best zou doen bebouwing op Noortveer in de Duivenvoordecorridor te voorkomen, gaat dat toch gebeuren. "Omdat doorgaan minder verlies oplevert dan stoppen," was het heldere antwoord van wethouder Binnendijk tijdens de commissie Wonen Ruimte Groen afgelopen donderdag. Daar werd de startnotitie Noortveer besproken. "De bebouwing blijft wel beperkt tot maximaal 2.000 m2."

De locatie Noortveer ligt ten zuiden van de Kniplaan. De gemeente heeft inmiddels alle benodigde grond verworven, op het tuindersbedrijf op de hoek van de Kniplaan/Veurseweg na. "Het overleg met de eigenaar bevindt zich op dit moment in een patstelling," aldus Binnendijk. "We proberen het alsnog eens te worden maar als dat niet lukt, kunnen we op basis van het nieuwe bestemmingsplan overgaan tot onteigening."  Er is een nieuw bestemmingsplan nodig omdat het geldende plan te weinig ruimte biedt voor de gewenste kwaliteit van bebouwing en groen.

De SP heeft zich altijd verzet tegen de bouwplannen. "Dus met dit plan zijn wij het ook niet eens." GroenLinks stelt voor de grond op Noortveer te verkopen. "Laat dat laatste bedrijf maar staan en ga op zoek naar een andere locatie." D66 is het daarmee eens. "Zo kun je toch niet meer spreken van een groene corridor. Er komt ook nu weer een kolos van 14 meter hoog."

De VVD is erg chagrijnig over de voorgestelde plannen. "De vorige wethouder beloofde ons alles te doen om bebouwing te voorkomen." Toch moet de partij, op basis van de financiële cijfers die vertrouwelijk ingezien konden worden, erkennen dat stoppen geen optie is. "Maar zorg er alsjeblieft voor dat de zichtlijnen duidelijk blijven. Dus niet een huisje, 100 meter niets, weer een huisje, weer 100 meter niets." De PvdA vraagt extra aandacht voor de verkeersveiligheid en parkeerproblematiek op de Kniplaan. "Die gaat zwaar belast worden."

Wethouder Binnendijk begrijpt de bezwaren. "Er is serieus onderzoek gedaan naar andere locaties maar deze kwam er als meest geschikte uit. De grond verkopen levert bij lange na niet genoeg geld op." Over de hoogte van de bouw is hij genuanceerder. "Een gebouw van 14 meter is even hoog als een eengezinswoning plus nog een verdieping dus dat valt volgens mij best mee. Door gevarieerd te bouwen, willen we mensen ook de kans bieden op de begane grond te wonen."

Stoppen met de plannen in de Duivenvoordecorridor is dus geen optie. "We  zitten op een rijdende trein. Als we niet doorgaan, zijn de financiële consequenties enorm en we krijgen er niets voor terug." Binnendijk gaat er alles aan doen een en ander ruimtelijk goed in te passen. "En daar bent u zelf ook bij." Verder maakt hij dankbaar gebruik van het aanbod van de groep organisaties die zich inzet voor het behoud en herstel van de Duivenvoordecorridor om mee te denken over de plannen. "Zij worden intensief betrokken bij de verdere ontwikkelingen."

Door: Ineke Kouwenhoven

Nieuws overzicht

De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 13 minuten geleden
Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 16 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 20 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 21 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 22 uur geleden 1