Afbeelding

Verkiezingsprogramma GroenLinks

Algemeen

HET KAN ANDERS, HET MOET ANDERS GROEN, SCHOON, SOCIAAL EN DEMOCRATISCH

VERKIEZINGSPROGRAMMA GroenLinks 2018 - 2022 VOORSCHOTEN (Met aan het eind de kandidatenlijst)

Voorschoten is door slecht financieel beleid in de problemen gekomen. Daardoor is het vertrouwen in het gemeentebestuur ernstig geschaad. Er zijn keuzes gemaakt die de gemeente niet kon betalen. Zoals meewerken aan de Rijnlandroute en het prestigeobject Deltaplein waar minstens 12,5 en 4 miljoen aan bijgedragen is.

Als gevolg van die geldverslindende projecten wordt fors bezuinigd op belangrijke voorzieningen zoals zwembad Het Wedde, dat zelfs met sluiting wordt bedreigd. GroenLinks vindt dat Voorschoten een betaalbaar zwembad verdient.

Ons dorp is niet alleen voor welgestelden maar ook voor mensen die het financieel minder goed hebben. GroenLinks laat hen niet in de steek en strijdt voor een goed sociaal vangnet. Eerlijk delen in plaats van hardvochtig bezuinigen.
 

HET KAN EN MOET ANDERS.
GroenLinks gaat voor een groen, sociaal, schoon en democratisch Voorschoten met een politiek die recht doet aan alle inwoners. Daarbij gaat het niet alleen om geld maar ook en vooral om visie, inzet en betrokkenheid. Creëren in plaats van asfalteren en geen bebouwing van ons schaarse groene gebied – de Duivenvoordecorridor, parken en polders.

GroenLinks wil die ideeën deels samen met de Leidse regio realiseren.

Bestuurlijke malaise wordt alleen opgelost door te kiezen voor een sterk ambtelijk apparaat, solide financiën en duidelijke regionale partners. De Leidse regio staat geografisch en organisatorisch het

dichtst bij ons. Wij delen de ambities op het gebied van economie, sociaal beleid en groen, die de Voorschotense raad onlangs met andere raden in de regio heeft onderschreven. Door een intensievere samenwerking kunnen we de uitdagingen aan. Wij zullen niet weglopen voor een fusie, maar in een open debat opkomen voor het belang van Voorschoten en de Voorschotenaren. Kiezen voor Wassenaar betekent kiezen voor samenwerking met de metropool Den Haag - Rotterdam en

dan hebben we niets meer te vertellen.

2

VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018 - 2022 VOORSCHOTEN

Het kan anders. Het moet anders. Zeker in Voorschoten.

Voorschotense burgers, ondernemers, ambtenaren en organisaties zetten zich al sinds jaar en dag actief in voor elkaar, het dorp en de natuur. GroenLinks is hier trots op. Door slecht financieel beleid is het vertrouwen in het gemeentebestuur geschaad. Hoogste tijd voor ander beleid.

GroenLinks staat voor politiek waarin niet de winst op korte termijn centraal staat maar ons  gezamenlijk belang op de langere termijn.

Eerlijk delen in plaats van hardvochtig bezuinigen. Verbinding, vertrouwen en hoop in plaats van verdeeldheid.

Sociaal Voorschoten

Alle grote én kleine Voorschotenaren moeten in ons dorp een fatsoenlijk bestaan op kunnen  bouwen, in een betaalbaar huis wonen en het gevoel hebben erbij te horen. Door aan het werk te zijn, vrijwilligerswerk te doen of naar school te gaan. Als dat mensen op eigen kracht niet lukt, moet de gemeente helpen met een goed sociaal vangnet.

GroenLinks laat hen niet in de steek.

Sportief en cultureel Voorschoten

Door iedereen te stimuleren om te sporten en te bewegen, te werken aan schone lucht en gezonde voeding aan te bieden op scholen, kunnen gezondheidsproblemen worden voorkomen. Daarnaast wil GroenLinks kennis, kunst en cultuur toegankelijker maken voor iedereen. Ook voor

mensen met een smalle beurs.

Groen Voorschoten

GroenLinks hecht grote waarde aan onze polders en groene gebieden. Prachtige plekken waar dieren leven, plantenrijkdom is en waar wij tot rust kunnen komen. Er is nog maar weinig van over. Het aantasten van deze gebieden moet stoppen en er moet worden ingezet op herstel van biodiversiteit. Onze kinderen moeten opgroeien in groene wijken.

Met schoon vervoer zonder uitstoot, mooie parken en energiezuinige huizen. Daarmee geven we een gezonde planeet met een evenwichtig klimaat aan hen door. Voor GroenLinks is een stevig en doortastend klimaatbeleid topprioriteit. Er is steeds minder tijd om de gevolgen van  het snel veranderende klimaat op te vangen, dus we kunnen niet op onze handen blijven zitten. Wij gaan samen met alle burgers, ondernemers en organisaties de overstap naar schone energie maken. In 2030 moet Voorschoten energieneutraal zijn.

Ondernemend Voorschoten

In Voorschoten zijn veel vrijwilligers(organisaties) actief. Dat maakt het wonen in ons dorp extra plezierig. Zij moeten actief mee kunnen praten over het te voeren beleid. Ook steunen wij de Voorschotense ondernemers met onder meer het ondernemersloket en een goede

informatievoorziening. GroenLinks wil dat het gemeentebestuur proactief reageert op uitdagingen, alle Voorschotenaren betrekt bij het beleid en een realistische, ambitieuze visie heeft voor de lange termijn.

Open en democratisch Voorschoten

Voorschoten moet de financiën op orde brengen, de bestuurskracht verbeteren en het vertrouwen van de burgers terugwinnen. Ook moeten duidelijk keuzes gemaakt worden voor toekomstige samenwerking: in welke regio, met welke gemeenten en in welke mate zelfstandig.

GroenLinks wil meer samenwerking in de Leidse regio en gezamenlijk uitdagingen als klimaat, zorg, economie, natuur, landschap en bestuurskracht aanpakken. Wij zijn bereid hiervoor taken en bevoegdheden uit handen te geven.

GroenLinks gelooft dat iedereen iets van zijn of haar leven wil maken en een bijdrage wil leveren aan de samenleving. Daarom geven wij ruimte en vertrouwen aan betrokken burgers en professionals die hun omgeving groener, mooier of schoner willen maken en elkaar daarbij helpen.

4

VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018 - 2022 VOORSCHOTEN

SPEERPUNTEN 2018-2022

1. Voorschotense voorzieningen behouden Wij willen voorzieningen als zwembad het Wedde en de kinderboerderij behouden, en niet bezuinigen op WMO voorzieningen.

2. Stimuleren en ruimte geven Wij stimuleren mensen en geven ze de ruimte. Iedereen hoort erbij en

doet mee. Regels sluiten niet altijd aan bij wat mensen nodig hebben. Daarom experimenteren we met maatwerk op het terrein van sociale zekerheid.

3. Betaalbaar en veilig wonen

Er moeten genoeg sociale huurwoningen en betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en mensen met een middeninkomen zijn. Waar nieuw gebouwd wordt, moet er dan ook minimaal 30% sociale woningbouw zijn. Met meer leeftijdsbestendige woningen willen wij zorgen dat ouderen en mensen met een beperking veilig thuis kunnen wonen zolang zij willen.

4. Extra groen in wijken

Wij kiezen voor extra groen in en om Voorschotense wijken. Iedereen moet kunnen genieten van een mooi park, bomen of een groot grasveld. We ondersteunen mensen die hun buurt willen vergroenen,

bijvoorbeeld op hun daken en in hun tuinen.

5. Koploper in energietransitie

Voorschoten wordt koploper bij de energietransitie. We zetten fors in op energiebesparing door zoveel mogelijk gebruik te maken van de zon en de wind. Nieuwbouwprojecten zijn energieneutraal en we ondersteunen lokale energiecoöperaties.

6. Voorrang voor schoon vervoer

Schoon vervoer krijgt voorrang in de openbare ruimte: de fiets, de voetganger, elektrisch (openbaar) vervoer.

7. Ruimte voor kennis, kunst en creativiteit

Wij geven veel ruimte aan kennis, kunst en creativiteit die ons leven verrijken in de vorm van goede locaties, geld en ondersteuning.

8. Biodiversiteit en leefbaarheid

Wij komen op voor onze polders en andere groene gebieden. Voorschoten respecteert en verbetert biodiversiteit en leefbaarheid. Daarom planten wij meer bomen en vervangen we gekapte bomen zo snel mogelijk.

9. Transparant, eerlijk en solide bestuur

Wij staan voor transparant en eerlijk bestuur dat er is voor burgers en ondernemers in Voorschoten. Zij worden natuurlijk betrokken bij het beleid en er is ruimte voor hun initiatieven. Wij maken daar met elkaar heldere afspraken over, zodat iedereen weet wat hij of zij van de gemeente mag verwachten. Wij staan verder voor financieel degelijk beleid en willen dat alle gemeentelijke plannen een gezonde dekking hebben.

10. Samenwerking in Leidse regio

Voorschoten werkt intensiever samen in de Leidse regio om de grote veranderingen het hoofd te bieden. Wij onderschrijven de ambities van de Leidse regio.

Hoofdstuk 1 SOCIAAL VOORSCHOTEN

GroenLinks kiest voor een Voorschoten waarin we eerlijk delen en iedereen meetelt. Jong en oud, arm en rijk, met en zonder beperking. Iedereen krijgt een eerlijke kans op goed werk, een

fatsoenlijk inkomen, een betaalbare woning, menselijke zorg en het allerbeste onderwijs. Onze leefomgeving moet uitnodigen tot een gezonde leefstijl. Op school en daarbuiten krijgen kinderen de

ruimte met voldoende sport- en speelvoorzieningen.

GroenLinks neemt de jonge inwoners van ons dorp serieus. Als zij problemen hebben moet er, samen met hun ouders en jeugdzorg, snel een oplossing worden gevonden.

Ouderen en mensen met een beperking verdienen menselijke zorg.

GroenLinks wil dat mensen zo lang mogelijk thuis in hun eigen, vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Zij staan centraal met hun talenten en zorgbehoeften. Dat moet het uitgangspunt zijn en niet de regels van de gemeente of de bevoegdheden van de afdelingen.

Natuurlijk zijn de openbare ruimte en de openbare gebouwen in Voorschoten toegankelijk voor iedereen. Om overige gebouwen ook zo goed mogelijk toegankelijk te krijgen, gaan we in overleg met ondernemers en woningcorporaties.

Voor ieder mens is het belangrijk om te werken of om op een andere manier 'een steentje bij te dragen' aan de samenleving. GroenLinks wil dat stimuleren via betaald werk, school, mantelzorg of vrijwilligerswerk.

Als dat niet lukt, moet de gemeente helpen met extra ondersteuning of begeleiding. Minder regels voor bijstand en meer vertrouwen in de keuzes van mensen zelf. Minder bureaucratie in de zorg en meer samenwerking tussen professionals, want zij bieden maatwerk.

Mensen kunnen op meerdere terreinen problemen ondervinden: werk, onderwijs, inkomen, wonen, gezondheid en jeugdzorg. Die problemen moeten in samenhang worden aangepakt. Wachtlijsten zijn onacceptabel.  

In alle wijken is betaalbaar en duurzaam wonen mogelijk. Voorkomen moet worden dat er straks alleen nog wijken zijn voor hoge of lage inkomens. We gaan daar strakke afspraken over maken met woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars.

Onze actiepunten

De jeugd telt mee in Voorschoten

1.1??Voldoende groene speelplekken voor kinderen en jongeren van alle leeftijden. In elke wijk een (trap)veldje. Voor jongeren zijn er, ook buiten het centrum, hangplekken en groene schoolpleinen.

1.2??Problemen met hangjongeren lossen we samen met hen en omwonenden op. Afspraken worden gehandhaafd.

1.3??GroenLinks is blij met de natuurspeeltuinen in het Berkhoutpark, Noord-Hofland en bij de Veurseweg, maar wil er ook een in een kinderrijke wijk als de Vlietwijk.

1.4??Elke schoolomgeving wordt veilig en er komen veilige schoolroutes .
1.5??Samen met buurtbewoners en buurtkinderen inspecteert de gemeente periodiek buurtvoorzieningen, zoals speelplekken, bij een "wijk-kijk". Wat kapot is, wordt gerepareerd of vervangen en rommel wordt opgeruimd.

1.6??De gemeente helpt jongeren en kinderen als ze problemen hebben. Daarbij wordt er niet over maar met ouders en kinderen gepraat. Ook kunnen jongeren en kinderen zonder hun ouders praten

met hulpverlening en gemeente.

1.7??GroenLinks zet zich in voor de oprichting van een Jeugdraad, waarin kinderen en jongeren meepraten over de inrichting van wijken en voorzieningen.

1.8??Het aantal jongeren van 12 tot en met 16 jaar dat alcohol drinkt neemt af, maar het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging wordt opgenomen in het ziekenhuis is de laatste jaren juist toegenomen. GroenLinks wil sterker inzetten op het voorkomen van excessief alcoholgebruik en gaat daar ervaringsdeskundigen bij inzetten.

1.9??Wij willen voorkomen dat er wachtlijsten voor jeugdzorg blijven bestaan of opnieuw ontstaan. Door actief (lokale) alternatieven te zoeken, het Centrum voor Jeugd en Gezin te ondersteunen in het voor komen en wegwerken van wachtlijsten en de regionale samenwerking te versterken.

1.10??We stimuleren preventief jeugdbeleid door kinderen met minder

kansen een gezonde omgeving te bieden waarin zij sociaal worden uitgedaagd.

1.11??Alle kinderen met (een risico op) een taalachterstand nemen deel aan de voor- en vroegschoolse educatie.

1.12??Leerlingen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen om goed op school te kunnen functioneren, komen tijdelijk in een schakelklas zodat ze later kunnen instromen in het reguliere onderwijs. Indien er te weinig kinderen zijn voor een schakelklas, zorgt de gemeente voor voldoende ondersteuning in een reguliere klas.

1.13??We stimuleren dat leerlingen in een schooltuin kunnen werken.

1.14??Elke leerplichtige jongere zit op school of volgt een leerwerktraject dus niemand zit thuis. Bij problemen wordt samen met de jongere gekeken naar de oorzaak en wordt er een oplossing gezocht.

1.15??Samen met het onderwijs biedt de gemeente passende opvoeden opgroeiondersteuning aan zorgleerlingen, docenten en het gezin. Dit gebeurt via het Centrum voor Jeugd en Gezin in samenwerking met het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs.

1.16??Er is extra aandacht voor jongeren die 18 jaar worden. We zorgen voor een warme overdracht van de jeugdzorg naar de zorg die via de gemeente loopt. Jeugdzorg informeert deze jongeren tijdig over de aankomende veranderingen. Wie zorg nodig heeft krijgt hulp

1.17??We bestrijden laaggeletterdheid. Gemeentelijke folders en brochures zijn opgesteld in makkelijk te begrijpen Nederlands. Onze WMO-consulenten en medewerkers bij Werk en Inkomen zijn getraind in het herkennen van laaggeletterden. Zij worden gesteund in het volgen van passend onderwijs. De bibliotheek krijgt voldoende steun voor het bestrijden van laaggeletterdheid.

1.18??Met het bedrijfsleven maken we afspraken over het in dienst nemen van jongeren, ouderen, laaggeschoolden en personen met een beperking. De gemeente neemt hier als grote werkgever uiteraard haar eigen verantwoordelijkheid in.

1.19??Mensen met een beperking, chronische of psychosociale problemen krijgen de benodigde zorg en ondersteuning om mee te blijven doen en thuis te kunnen blijven wonen.

1.20??Wij zoeken mensen in een sociaal isolement op en vinden samen met hen mogelijkheden dat te doorbreken.

1.21??Ouderen en mensen met een beperking krijgen informatie over het veilig inrichten van hun woning, zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen.

1.22??De hele gemeente is goed bereikbaar en toegankelijk voor doven, blinden en iedereen met een rolstoel of rollator. Dit wordt een vast onderdeel van bestemmingsplannen en  subsidiebeschikkingen.

De gemeente zorgt er voor dat het VN-verdrag voor mensen met een beperking wordt nageleefd door ondernemers en maatschappelijke partners.

1.23??Informatie over lichte zorg maar ook zwaardere vormen van ondersteuning dichtbij (op wijkniveau) is voor alle inwoners eenvoudig en snel te krijgen.

1.24??GroenLinks wil dat thuiszorg zo wordt aanbesteed dat medewerkers van zorginstellingen tijd hebben voor onvoorziene taken en hun werk met aandacht kunnen doen.

1.25??De gemeente ondersteunt vrijwilligers en mantelzorgers. Omdat in beide groepen vrouwen oververtegenwoordigd zijn, moeten we ervoor waken dat de (arbeids)emancipatie van vrouwen hier niet onder lijdt. GroenLinks wil ook aandacht voor kinderen die mantelzorger zijn.

1.26??GroenLinks wil een gemeentelijke ombudspersoon voor welzijn, zorg en participatie.

1.27??De cliëntenraad en adviesraad voor WMO en zorg of de opvolger daarvan werken onafhankelijk en informeren zowel college als raad. Iedereen is actief in Voorschoten

1.28??De inkomensongelijkheid stijgt en de lasten voor de minima zijn de afgelopen jaren fors verder gestegen. Voorschoten voert een goed minimabeleid: geld voor armoedebestrijding wordt daar ook daadwerkelijk voor gebruikt en niet-gebruik van minimaregelingen wordt tegengegaan.

1.29??Minimaregelingen moeten toegankelijk en ruimhartig zijn. Mensen met een minimumuitkering of werkende armen moeten zich niet buitengesloten voelen. Hun kinderen moeten gewoon mee kunnen doen aan sportieve en culturele activiteiten, zoals dans-, theater- of

muzieklessen.

1.30??Voorschoten start met een vertrouwensexperiment in de bijstand. Minder regels en meer vrijheid om bij te verdienen. Mensen mogen niet de dupe worden van het stapelen van de ene bezuiniging op de andere.

1.31??Op het grensgebied van de WMO, jeugdzorg en de participatiewet experimenteren we met nieuwe structuren, zoals het ontschotten van budgetten.

1.32??Een huishouden met meerdere problemen krijgt één coördinerende hulpverlener.

1.33??Voor mensen die (nog) geen kans maken op betaald werk, zoekt de gemeente samen met hen naar alternatieven: scholing, participatiebanen, seniorenbanen, leerwerkplekken, stageplaatsen of vrijwilligerswerk.

1.34??Mensen die niet toe zijn aan re-integratie op de arbeidsmarkt, krijgen werkactiviteiten in buurten, onderwijs, zorg, welzijn, sport en openbare ruimte. Tegen het minimumloon en met normale secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioenopbouw. Dit werk sluit aan bij de

ambities en mogelijkheden van de werkzoekende.

1.35??Mensen met een lichamelijke beperking hebben het recht zelfstandig de regie over hun leven te voeren. Vervoer mag daarbij geen probleem zijn. De gemeente bekijkt samen met werkgevers welke aanpassingen noodzakelijk zijn en hoe beide partijen hieraan kunnen bijdragen.

1.36??Beschutte sociale werkplaatsen zijn voor sommigen de enige veilige manier van werken. Voor hen blijft die mogelijkheid bestaan. Iedereen kan goed en betaalbaar wonen in Voorschoten.

1.37??De gemeente stimuleert de bouw van sociale huur- en koopwoningen.

Waar nieuw gebouwd wordt, zal minimaal 30 % uit sociale woningbouw bestaan.

1.38??GroenLinks wil een gemeente met gemengde wijken. Daarom bouwen we duurdere woningen in armere wijken en goedkope woningen in duurdere wijken.

1.39??GroenLinks kiest ervoor om statushouders urgentie te blijven verlenen. Daarnaast zorgen we ervoor dat de wachtlijsten niet langer worden voor andere inwoners, zo nodig door extra te bouwen.

1.40??Ook voor andere speciale doelgroepen, bijvoorbeeld mensen die te maken hebben met sociale, financiële en psychiatrische problematiek, maken we (prestatie)afspraken met woningcorporaties over urgentieverlening en het beschikbaar hebben van voldoende woningen voor

deze groepen.

1.41??De gemeente zorgt samen met de woningcorporatie(s) voor de realisatie van innovatieve woonconcepten, die aansluiten bij de behoefte van specifieke doelgroepen (bijvoorbeeld senioren, verstandelijk gehandicapten of mensen met een psychiatrische problematiek). Kleinschalige woonvormen en initiatieven van ouders (zoals bijvoorbeeld Villa Voorschot) worden zo goed mogelijk ondersteund.

1.42??De gemeente steunt starters op de woningmarkt door middel van een starterslening.

1.43??Er komen woonplekken waar mensen tijdelijk kunnen worden opgevangen.

1.44??In de gemeente komen voldoende kwalitatief goede en betaalbare kamers beschikbaar voor studenten en werkende jongeren.

1.45??De gemeente ondersteunt bewoners die te hoge huren moeten betalen door de inzet van 'huurteams' in regionaal verband.

Hoofdstuk 2 CULTUREEL EN SPORTIEF VOORSCHOTEN

Wij zijn trots op ons lokale, culturele erfgoed en zorgen daar goed voor. Bij een open dorp hoort een bruisend aanbod van kunst en cultuur. Kunst stelt vragen, verbeeldt werelden, verrijkt ons leven en geeft kleur aan ons bestaan. Cultuur draagt bij aan ontspanning, ontmoeting en zelfontplooiing. Zingen in een koor, schilderles nemen of dansen in een groep. GroenLinks vindt het belangrijk dat kinderen, ongeacht het inkomen van hun ouders, al jong toegang hebben tot kunst en cultuur. De gemeente moet dat aanbod actief ondersteunen en inwoners informeren over wat er

op dat gebied gebeurt in Voorschoten.

Mensen ontwikkelen zich gedurende hun hele leven. Een stevige bibliotheek, goed en veelzijdig onderwijs op onze scholen en een buitenruimte waarin onze geschiedenis en onze toekomst zichtbaar zijn, ondersteunen hen hierin. Daarnaast is het belangrijk dat onze leefomgeving

uitnodigt tot spelen, sporten, lopen en fietsen. Bewegen is goed voor de gezondheid van zowel jong als oud. Door het stimuleren van sport en beweging, werken aan schone lucht en gezonde voeding

op scholen, willen we ziekten en andere gezondheidsproblemen voorkomen.

Wij vinden het verontrustend dat steeds meer kinderen niet of niet goed kunnen zwemmen. Zeker in ons waterrijke Voorschoten. Daarom vinden wij dat iedereen in staat moet zijn te (leren) zwemmen.

Onze actiepunten

Bruisend Voorschoten met veel cultuur

2.1??De gemeente ondersteunt kunstenaars bij het zoeken naar geschikte ruimtes voor het vervaardigen en tonen van kunst.

2.2??Voorschoten garandeert een aantrekkelijk regionaal kunst- en cultuuraanbod door duidelijke afspraken te maken met andere gemeenten.

2.3??In overleg met scholen en kunstenaars stimuleert de gemeente het enthousiasme van jongeren voor kunst en cultuur. Kunstenaars wordt gevraagd om workshops aan te bieden aan jongeren.

2.4??De openbare bibliotheek ontwikkelt zich verder tot ontmoetingsplaats. Om kennis voor iedereen toegankelijk te maken, is extra aandacht voor bepaalde groepen essentieel.

2.5??De bibliotheek wordt in staat gesteld haar kerntaak Kunst en cultuur goed uit te voeren.

2.6??Het taalhuis wordt ondersteund met een structurele bijdrage van de gemeente, zodat ook statushouders gebruik kunnen blijven maken van de diensten.

2.7??De gemeente beschermt waardevolle gebouwen, interieurs en landschapselementen in constructief overleg met de Vereniging tot behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten.

2.8??De gemeente steunt het Lokaal Erfgoed Platform en het Museum Voorschoten en maakt actief gebruik van hun kennis.

2.9??De gemeente blaast de Cultuurraad, die de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseert, nieuw leven in en betrekt deze actief bij het gemeentelijke cultuurbeleid. De culturele instellingen in Voorschoten zorgen samen voor een goed afgestemd aanbod van kunst en cultuur.

Voorschoten beweegt

2.10??De gemeente zorgt voor goede en betaalbare sportaccommodaties zoals een eigen zwembad. Subsidies worden eerlijk verdeeld over sportclubs.

2.11??Onze omgeving nodigt uit tot bewegen en sporten. GroenLinks stimuleert goede, veilige fietspaden, aantrekkelijke wandelroutes, en parken met ruimte voor sport en spel voor jong en oud.

2.12??Een platform voor alle sportverenigingen zorgt voor onderlinge afstemming en een efficiënte benutting van faciliteiten. In samenwerking met de gemeente worden activiteiten voor kinderen tijdens en buiten schooltijd georganiseerd.

2.13??De gemeente stimuleert overleg tussen sportverenigingen, welzijnsorganisaties en vluchtelingenwerk om binnen het kader van diversiteitsbeleid gezamenlijke activiteiten (bijvoorbeeld toernooien) te organiseren.

2.14??De gemeente stimuleert overleg tussen sportverenigingen en zorg- en welzijnsinstellingen om sportfaciliteiten ook op doordeweekse dagen optimaal te benutten.

2.15??De gemeente stimuleert de verdere ontwikkeling van clubhuizen naar buurthuizen.

2.16??Ieder kind leert zwemmen. Hetzij via school, hetzij via voor iedereen toegankelijke zwemlessen.

Hoofdstuk 3 GROEN VOORSCHOTEN

Ons landschap wordt aangetast door bebouwing en asfaltering, groen gebied wordt grijs en lucht en water zijn vervuild. Wij willen de gezonde balans herstellen. In een groen dorp is het prettiger

en gezonder leven. Onze kinderen kunnen lekker buiten spelen en volwassenen kunnen dicht bij huis wandelen, fietsen en sporten. Het inademen van schone lucht is van levensbelang. Daarom kiest

GroenLinks voor schoon (openbaar) vervoer, ruime voet- en fietspaden, handige fietsparkeerplaatsen en meer oplaadpalen voor elektrische voertuigen. Het dichter bij elkaar brengen van wonen, inkopen, werk en ontspanning zorgt ook voor minder onnodig reizen.

De groene gebieden rondom ons dorp moeten beter bereikbaar worden voor wandelaars, fietsers en pleziervaarders, zodat natuur en ontspanning hand in hand kunnen gaan. Biodiversiteit wordt binnen

het dorp beschermd door onder meer groene gevels en bloemrijke bermen. Het groen binnen en buiten het dorp wordt met elkaar verbonden, zodat dieren en planten zich vrij kunnen bewegen en verspreiden.

Met lokale energiecoöperaties, groene doe-het-zelvers en iedereen die mee wil doen, zetten wij ons in voor een mooie, schone gemeente. Besparing op onderhoudskosten kan daar een bijkomend voordeel van zijn. Uitgangspunt is dat de vervuiler betaalt. Wie iets vervuilt, ruimt het zelf op.

Wij moeten op lokaal niveau doen wat we kunnen om de klimaatverandering een halt toe te roepen. In 2030 willen we energieneutraal zijn. Dat betekent dat we evenveel energie gebruiken als we zelf opwekken. Met behulp van goede isolatie, groene daken, zonnepanelen, windenergie en warmtepompen worden nieuwbouw en bestaande woningen duurzamer. Voor de verwarming en het koken gebruiken we geen aardgas meer. De wegwerpeconomie moet worden omgevormd tot

een circulaire economie waarin grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Een grote opgave, maar wel een belangrijke. Deze maatregelen zorgen niet alleen voor een gezondere leefomgeving maar ook voor werk en op termijn voor lagere kosten.

Onze actiepunten

Groen Voorschoten

3.1??We planten bomen langs wegen en vervangen gekapte bomen: ter verfraaiing en om de luchtkwaliteit te verbeteren. Beeldbepalende, monumentale bomen en struiken blijven staan. Voor onderhoud en vervanging van beschermenswaardige bomen van particulieren wordt een Bomenfonds ingesteld.

3.2??GroenLinks wil een groene wijk voor iedereen. Bestaand groen blijft groen en we zorgen goed voor groene parels, zoals Berbice, Beresteijn en Huize Bijdorp.

3.3??De gemeente bestrijdt het onkruid op verhardingen en in het openbare groen op een milieuvriendelijke manier. We stimuleren inwoners en (landbouw)bedrijven dat ook te doen. Het Bijenconvenant wordt nageleefd.

3.4??Voorschoten zet zich samen met het Hoogheemraadschap Rijnland actief in voor verbetering van de waterkwaliteit in vijvers en sloten. Maatregelen om riooloverstorten te beperken waardoor vissterfte wordt voorkomen, hebben voorrang.

3.5??Regenwater wordt, waar mogelijk, niet via het riool afgevoerd maar vastgehouden in de bodem of afgevoerd naar vijvers, waterpleinen of andere watergangen.

3.6??De nachten in Voorschoten worden donkerder, waarbij sociale veiligheid niet uit het oog wordt verloren. We gaan lichthinder tegen en besparen energie door de openbare verlichting 's nachts sterker te dimmen waar dat veilig kan.

3.7??We ondersteunen buurtbewoners die hun straat of buurt willen vergroenen. Er wordt een actief beleid gevoerd voor het vergroenen van tuinen, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van plantmateriaal en compost of subsidie voor groene daken.

3.8??Biodiversiteit, bescherming van dieren, planten en hun leefgebieden

staan voorop bij het beheer van het gemeentelijke groen. De  aanleg van natuurvriendelijke oevers en bloemrijke bermen wordt bevorderd.

3.9??Feesten zijn ook leuk zonder ballonnen en vuurwerk. De gemeente vermindert overlast van particulier vuurwerk door tijdens de jaarwisseling zelf een vuurwerkshow te organiseren.

Voorschoten in het groen

3.10??Voorschoten zet zich actief in voor behoud en versterking van de groene buffers rond het dorp. Daarbij wordt vooral ingezet op effectieve bescherming van de ecologische verbindingen in de Papenwegse polder en de Duivenvoordecorridor.

3.11??Fiets- en wandelroutes door het groen worden zo aangelegd dat geen afbreuk wordt gedaan aan natuurwaarden (o.a. rust voor weidevogels).

3.12??De gemeente ondersteunt via de Agrarische Natuurvereniging Santvoorde de agrariërs in en om Voorschoten die zich inzetten voor natuurbescherming, landschapsbeheer en dierenwelzijn.

3.13??De gemeente realiseert samen met buurgemeenten, regio en provincie, natuurplannen en verbindingszones en helpt daarvoor de benodigde middelen te verwerven.

3.14??Braakliggende gronden krijgen tijdelijk een groene bestemming, bijvoorbeeld als natuurgebied, schooltuinen of stadslandbouw.
 

Afval wordt grondstof in Voorschoten

3.15??Voorschoten gaat de strijd aan met zwerfafval, onder andere door het stimuleren van opruimacties in wijken en op scholen. We stimuleren mensen om gevallen van afvaldumping te melden en verwijderen het zo snel mogelijk.

3.16??Als eerste stap naar een circulaire economie streeft Voorschoten ernaar dat in 2020 75% van het huishoudelijk afval gescheiden wordt ingezameld. In 2030 moet dit 100% zijn. Omdat omgekeerd inzamelen daarvoor een effectieve manier blijkt te zijn, voert Voorschoten dit in.

3.17??Bij de inkoop kiest de gemeente voor producten die opnieuw gebruikt kunnen worden en beperkt zo de afvalstromen.
3.18??Voorschoten werkt samen met het Hoogheemraadschap Rijnland

aan het sluiten van de kringloop van fosfaat en andere voedingsstoffen.

3.19??Taxussnoeisel wordt ingezameld voor medicinale toepassingen.

3.20??We stimuleren het hergebruik van gebruikte spullen in samenwerking met het repaircafé en kringloopwinkels.
 

Voorschoten en het klimaat.

3.21??Voorschoten heeft een ambitieus klimaatbeleid met vastgelegde klimaatdoelen en monitoring van de voortgang. Door in te zetten op energiebesparing en duurzame energiebronnen wordt
Voorschoten in 2030 CO2-neutraal.

3.22??De gemeente betrekt haar inwoners bij het werken aan de energiedoelstelling, bijvoorbeeld door het organiseren van een bijeenkomst op de Dag van de Duurzaamheid. Om besparing en duurzame opwekking te bevorderen, ondersteunt de gemeente lokale energiecoöperaties.

Bijvoorbeeld door daken beschikbaar te stellen voor zonnepanelen van het collectief Zon op Voorschoten.

3.23??Voor elke wijk wordt een plan opgesteld voor energiebesparing en overschakeling op duurzame warmte. Noodzakelijke vervangings- en vernieuwingsoperaties worden daarin meegenomen. Alle nieuwbouw wordt energieneutraal door goede isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en groene daken. Groene daken besparen niet alleen energie, maar gaan ook overlast door hitte en regen tegen.

3.24??Met woningcorporaties en andere verhuurders worden afspraken gemaakt over het versneld energiezuinig maken van huurwoningen, waarbij de totale woonlasten voor huurders niet stijgen. Om particuliere huiseigenaren te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woningen wordt de samenwerking met het Duurzaam Bouwloket voortgezet en de aanpak in de wijk Adegeest wordt uitgebreid naar de andere wijken.

3.25??Voorschoten heeft in 2020 een plan voor een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van het dorp.

3.26??Voor energiebesparing, hittebeperking en het dempen van regenval worden alle geschikte (nieuwe) daken groene daken met zonnepanelen. De gemeente geeft het goede voorbeeld, bijvoorbeeld met de huisvesting van de Werkorganisatie Duivenvoorde. Naast groene daken stimuleert de gemeente ook groene gevels met toepassing van verticale tuinbouw.

3.27??De gemeente koopt uitsluitend groene elektriciteit in, liefst van Nederlandse bodem.

3.28??De openbare verlichting wordt, sneller dan nu gebeurt, volledig vervangen door LED-verlichting.

3.29??De gemeente zet zich in om bedrijven en organisaties aan elkaar te koppelen om samen energie te besparen en te verduurzamen. Warmteoverschot van het ene bedrijf kan door een ander bedrijf gebruikt worden of voor wijkverwarming. Grote platte daken kunnen met zonnepanelen uitgerust worden in samenwerking met een lokaal energiecollectief.

3.30??Ondernemers die energie willen besparen en willen investeren in innovatie, duurzame energie en nieuwe werkgelegenheid, worden door de gemeente ondersteund met kennis en een snelle vergunningverlening. Met winkeliers en horeca wordt gekeken naar kansen voor energiebesparing: deuren dicht, LED-verlichting en minder terrasverwarming.

3.31??De gemeente maakt een plan om de energieprestatie van gebouwen bij oplevering zelf of door een onafhankelijke controleur te controleren. Als beloftes niet worden nagekomen, volgen er sancties.

3.32??Voorschoten werkt nauw samen met de regiogemeenten bij het klimaatbeleid, want dat is effectiever en goedkoper.
 

Voorschoten beweegt schoon en gezond

3.33??Binnen de bebouwde kom wordt 30 km/u de norm en 50 km/u de uitzondering. Op woonerven blijft 15 km/u de norm. Het wordt aantrekkelijker gemaakt de fiets te pakken.

3.34??Bij het strooien in de winter krijgen, naast de hoofdwegen en busbanen, ook hoofdfietsroutes prioriteit.

3.35??De gemeente gaat fietsendiefstal tegen met fietsgraveeracties, actieve controle, handhaving en opsporing.

3.36??Bij openbare voorzieningen, zoals winkels, scholen, bushaltes en stations, worden de mogelijkheden om fietsen te stallen uitgebreid.

3.37??Voorschoten stimuleert ouders en kinderen om lopend of fietsend naar school te gaan. Tijdens de breng- en haaltijden van basisscholen zijn de straten voor of rond het schoolplein autovrij.

3.38??We bevorderen het gebruik en de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. De gemeente kent de mening van haar inwoners hierover en dringt aan op oplossingen voor problemen.

3.39??We zetten ons in voor het laten terugkeren van buslijn 45 in de Vlietwijk en de rechtstreekse treinverbinding tussen Station Voorschoten en Den Haag Hollands Spoor. De gemeente maakt zich sterk voor een busverbinding naar ons buurdorp Wassenaar.

3.40??We breiden het aantal elektrische oplaadpunten voor auto's en fietsen uit met duurzame energie.

3.41??Het hele gemeentelijke wagenpark (vuilniswagens, milieubeheer, veegwagens, etc.) gaat over op elektrisch rijden.

3.42??We zetten ons ervoor in dat bussen en taxi's gaan rijden op elektriciteit of waterstof. In 2025 moeten alle bussen en taxi's emissie loos zijn.

3.43??We ontmoedigen sluipverkeer door woonwijken zoals de Nassauwijk door fysieke  maatregelen en een goede handhaving van de maximumsnelheid van 30 km per uur.

3.44??Het 'autodelen' wordt aangemoedigd door een aantal parkeerplaatsen beschikbaar te stellen voor deelauto's en elektrische auto's, in combinatie met een elektrisch oplaadpunt.

3.45??Het parkeren van auto's gaat ten koste van openbare ruimte. Bij nieuwbouw wordt parkeren op eigen terrein gerealiseerd. Er komen strikte parkeernormen voor openbaar gebied en de mogelijkheid van betaald parkeren in woonwijken wordt onderzocht.

3.46??Geluidsoverlast door verkeer wordt tegengegaan. Onder andere door bij de provincie aan te dringen op spoedige aanleg van effectieve geluidsschermen langs de A4.

3.47??Wij gaan alle wettelijke mogelijkheden benutten om te voorkomen dat de Rijnlandroute wordt aangelegd. Die aanleg wordt getoetst aan de rechterlijke uitspraken in de zaken aangespannen door Milieudefensie en Urgenda.

3.48??In Voorschoten worden de geluidsnormen voor brommers, scooters en motoren streng gehandhaafd.

Levende have in Voorschoten

3.49??We zetten ons in voor een reële bijdrage van de gemeente Voorschoten aan de dierenambulance en dierenopvang, zoals het dierenasiel Stevenshage dat ook de belangen van Voorschotense huisdieren dient.

3.50??De verantwoordelijkheid voor duurzaamheid, ruimtelijke ordening, natuur, milieu en dierenwelzijn komt in handen van één wethouder.

3.51??Bij evenementen waarbij dieren een belangrijke rol spelen, zoals bij de Paardenmarkt, neemt de gemeente haar rol als toezichthouder op dierenwelzijn serieus. Afspraken worden actief gecontroleerd en de uitkomsten van die controles worden openbaar gemaakt.

Hoofdstuk 4 ONDERNEMEND VOORSCHOTEN

Voorschoten is een fantastisch dorp om in te wonen omdat er elke dag weer vele Voorschotenaren bereid zijn de kar te trekken. Zij  zetten zich als vrijwilliger in om het leven van anderen mooier te

maken. Binnen organisaties dragen zij activiteiten en voorzieningen die het dorp bruisend houden. Of ze dragen met hun bedrijf zowel bij aan werkgelegenheid als aan de leefbaarheid van het dorp. Door te zorgen voor een aantrekkelijk centrum, winkels in de wijken en innovatieve dienstverlening.

Ondernemende Voorschotenaren helpen ouderen langer thuis te blijven wonen, zorgen voor een rijke omgeving om in op te groeien en maken het dorp gezellig en plezierig. GroenLinks wil hen informeren, ondersteunen en betrekken bij het beleid. Met duidelijke en vertrouwde aanspreekpunten bij een gemeente, die actief meedenkt en als toezichthouder helder, punctueel en voorspelbaar opereert. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. De samenleving en economie veranderen snel. Om alle uitdagingen het hoofd te bieden, moeten we nieuwe vormen vinden om duurzamer en socialer te worden. Het is belangrijk dat ondernemers hier ook bij aan kunnen haken. GroenLinks wil samen met hen en de burgers een realistische, ambitieuze strategie voor de lange termijn ontwikkelen.

Onze actiepunten

Ondernemende organisaties en vrijwilligers in Voorschoten

4.1??Voorschoten ondersteunt grote en kleine organisaties en betrekt  hen bij de ontwikkeling van beleid.

4.2??Voorschoten organiseert een jaarlijkse ontmoetingsdag voor alle vrijwilligers en reikt ieder jaar een vrijwilligersprijs uit.

4.3??Voorschoten neemt vrijwilligers serieus, ondersteunt hen en wil overbelasting voorkomen. Daarom worden er geen vrijwilligers ingezet waar professionele inzet vereist is.

4.4??Bewoners die samen een coöperatie oprichten kunnen gebruik maken van de faciliteiten van het ondernemersloket.

4.5??Voorschoten heeft een vast, herkenbaar aanspreekpunt voor vrijwilligers en organisaties.

4.6??Waar nodig ondersteunt de gemeente initiatieven van organisaties, ondernemers en vrijwilligers met advies over nieuwe vormen van fondsenwerving, zoals crowdfunding. De gemeente gebruikt deze kennis ook bij de financiering van eigen projecten.
 

Voorschotense ondernemers

4.7??De gemeente betrekt grote en kleine ondernemers bij de ontwikkeling van beleid.

4.8??De gemeente Voorschoten maakt heldere afspraken met ondernemers, houdt zich eraan en zorgt dat ze worden gehandhaafd.

4.9??Voorschoten heeft een vast aanspreekpunt voor ondernemers en houdt zich aan afspraken over reactietermijnen.

4.10??De sociale dienst is ruimhartig voor zelfstandige ondernemers die in financiële problemen komen.

4.11??Voorschoten is goed bereikbaar: lopend, met de fiets en met het openbaar vervoer. Daarbij zet de gemeente zich ook in voor maatregelen voor het verbeteren van de doorstroming van het autoverkeer, bijvoorbeeld op het Lammenschansplein.

4.12??Voorschoten biedt lokale ondernemers meer kansen door toegankelijke informatie te bieden over het in- en aankoopbeleid, nieuwe aanbestedingen en projecten.

4.13??Voorschoten vereenvoudigt het inschrijven in het ondernemersregister.

4.14??De gemeente ondersteunt ondernemers die willen investeren in innovatie, duurzaamheid en/of nieuwe werkgelegenheid.

4.15??Belastingen, leges en tarieven worden waar mogelijk en gewenst afgestemd met buurgemeenten.

Voor een groene en eerlijke economie in Voorschoten

4.16??De sterke kanten van de gemeente en de regio worden optimaal benut voor ontwikkeling van de economie en de werkgelegenheid.

GroenLinks zet in op duurzame economie en een aangenaam groen en historisch verblijfsgebied tijdens het winkelen.

4.17??Bedrijfsterreinen worden duurzaam ingericht. Voorschoten trekt duurzame bedrijven aan die zorgen voor werkgelegenheid.

4.18??Innovatie is een belangrijke taak van de (lokale) overheid. De gemeente gebruikt haar inkoopmacht om innovaties te stimuleren en te ondersteunen op weg naar de nieuwe circulaire economie.

4.19??Uiterlijk in 2022 koopt de gemeente alle producten en diensten duurzaam, diervriendelijk en fairtrade in.

4.20??Voorschoten ontwikkelt samen met de regio, producenten en consumenten een voedselvisie. Met speciale aandacht voor de promotie van streekproducten en het consequent gebruik van

duurzame producten bij activiteiten en evenementen. Ook komt er een reguliere streekmarkt waar lokale producten verkocht worden.
4.21??Het platform Duurzaam ondernemen wordt op initiatief van de gemeente nieuw leven ingeblazen.

Hoofdstuk 5 DEMOCRATISCH VOORSCHOTEN

Het is hoog tijd voor verandering! Voor GroenLinks is een democratisch Voorschoten meer dan de helft-plus-één die beslist. We zijn trots op onze open en tolerante samenleving, waar ook naar

minderheden wordt geluisterd. We respecteren elkaar en leven ons in in elkaars problemen. GroenLinks wil dat iedere Voorschotenaar zich gehoord voelt. Niet alleen de mondige burgers maar

ook inwoners voor wie praten minder vanzelfsprekend is. Waar burgers zelf initiatief nemen om hun eigen buurt te verbeteren, denkt en helpt de gemeente mee. Een open samenleving betekent dat we ons allemaal thuis mogen voelen. Daarom treden we op tegen discriminatie. De gemeente en

haar inwoners bieden vluchtelingen een veilige haven. Onderlinge verschillen overbruggen kan alleen als mensen zich veilig voelen. Daarom zetten wij ook in op het terugdringen van criminaliteit en overlast. Bij voorkeur door preventie maar indien nodig door daadkrachtige handhaving

van afspraken en regels.

Een moderne gemeente kan niet alle taken alleen uitvoeren. Voorschoten werkt van oudsher samen in de Leidse regio en Holland-Rijnland, maar deelt sinds 2013 haar ambtenaren met Wassenaar en werkt ook samen met de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Uit onderzoek blijkt dat de gemeente in de uitvoering van haar taken wordt belemmerd door een overbelast ambtelijk apparaat en bestuurlijke spaghetti.

De gemeente kwam zelfs onder preventief financieel toezicht van de provincie. Bestuurlijke malaise kan alleen worden opgelost door te kiezen voor een sterk ambtelijk apparaat, solide financiën en duidelijke regionale partners.


GroenLinks kiest voor de Leidse regio, die geografisch en organisatorisch het dichtst bij ons staat. Ook delen wij de ambities op het gebied van economie, sociaal beleid en groen, die de gemeenteraad van Voorschoten onlangs met de andere raden uit de regio onderschreven

heeft. Wij kiezen voor een intensievere samenwerking: alleen  daarmee kunnen we de grote uitdagingen aan. Als een fusie ter sprake komt, lopen wij daar niet voor weg maar zullen in een open debat opkomen voor het belang van Voorschoten en de Voorschotenaren.

Onze actiepunten

Open en eerlijk Voorschoten

5.1??De gemeente werkt actief aan emancipatie en diversiteit en pakt discriminatie aan. Alle instellingen die subsidie ontvangen, gaan hiermee aan de slag. De gemeentelijke organisatie werkt bij de werving van personeel met anoniem solliciteren.

5.2??Er komt regulier overleg met alle religieuze en levensbeschouwelijke organisaties in Voorschoten.

5.3??Voorschoten werkt samen met Vluchtelingenwerk en Voorschoten  Voor Elkaar aan de opvang van vluchtelingen, bij voorkeur in kleinschalige voorzieningen. Draagvlak onder inwoners wordt opgebouwd door goede, tijdige informatie en overleg.

5.4??Cameratoezicht, gebiedsontzeggingen en samenscholingsverboden zijn uiterste middelen die alleen onder strenge voorwaarden worden toegepast.

Iedereen voelt zich veilig in Voorschoten

5.5??Voor elke wijk komt een wijkveiligheidsplan waarin samen met bewoners en politie oplossingen voor onveilige punten worden gezocht. Wij zetten ons in voor meer wijkagenten.

5.6??We zorgen voor een goede samenwerking van hulpdiensten, zodat

signalering, aanpak en hulpverlening bij huiselijk geweld snel en effectief mogelijk is.

5.7??Iedereen moet zich thuis voelen in Voorschoten. Mensen wegpesten uit hun buurt is onaanvaardbaar.

5.8??In het kader van inbraakpreventie streeft de gemeente ernaar dat alle woningen voldoen aan het politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit wordt actief onder de aandacht van inwoners gebracht.

5.9??Met horecaondernemers maakt de gemeente afspraken over veilig uitgaan. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met de belangen van buurtbewoners.

5.10??Inwoners van Voorschoten moeten erop kunnen vertrouwen dat

hun informatie privé is en blijft. De werkorganisatie stelt een verantwoordelijk

ambtenaar aan voor gegevensbescherming ('data protection officer') en de gemeentelijke websites zijn goed beschermd.

Iedereen praat mee in Voorschoten

5.11??De gemeente zoekt het gesprek met burgers op om samen nieuwe ideeën te ontwikkelen. Trajecten voor burgerparticipatie zijn helder voor iedereen.

5.12??Burgers en ondernemers mogen in een vroeg stadium meepraten over belangrijke  beslissingen en hebben daadwerkelijk invloed.

5.13??Buurthuizen zijn belangrijk als brede ontmoetingsplaatsen. Zij worden ondersteund en in de Vlietwijk wordt de mogelijkheid van een nieuw buurthuis onderzocht. Indien nodig wordt een activiteitenbegeleider ingeschakeld.

5.14??De gemeente ondersteunt en stimuleert haar inwoners bij eigen initiatieven, zoals het realiseren van ontmoetingsplekken.

5.15??Iedereen heeft gemakkelijk toegang tot gemeentelijke informatie.
 

De sterke gemeente Voorschoten

5.16??De gemeente voert haar taken effectief, efficiënt en onder goede democratische controle uit. Analyses en advies van onafhankelijke organen, zoals de Reke nkamercommissie, worden serieus genomen en betrokken in het beleid.

5.17??De gemeente werkt met structureel sluitende begrotingen. Om financieel aan te sterken, streeft zij de komende jaren naar begrotingsoverschotten

ter grootte van de provinciale norm van 0,6% van de begroting.

5.18??De gemeenteraad krijgt voldoende ondersteuning om haar taken naar behoren uit te kunnen oefenen, zowel met betrekking tot de koers van het beleid als de controle op de uitvoering daarvan.

5.19??Het gemeentebestuur informeert haar bewoners over wat er wel

en niet is bereikt en wat dat heeft gekost.

5.20??Er komt een openbaar subsidieregister, zodat iedereen kan zien wie subsidie van de gemeente ontvangt.

5.21??Raad, college en ambtelijke organisatie laten in ieder geval één keer per raadsperiode de eigen integriteit doorlichten.

5.22??De gemeente levert kwaliteit met tevreden en betrokken ambtenaren met een vast contract. Waar nodig, worden externe adviseurs ingeschakeld.

5.23??Bij uitbesteding van taken zoals de thuiszorg, wordt niet alleen gekeken naar de kosten maar weegt ook de kwaliteit van geleverde diensten zwaar. Verder spelen duurzaamheid en een goede omgang met personeel een rol bij de besluitvorming.

5.24??Voorschoten werkt samen met andere gemeenten om de huidige en toekomstige uitdagingen aan te kunnen. Van oudsher is zij gericht op de Leidse regio en de samenwerking daarmee wordt geïntensiveerd.

Indien een fusie ter sprake komt, loopt Voorschoten daar niet voor weg, maar komt op voor de belangen van de Voorschotenaren.
5.25??Het proces van de besluitvorming over de bestuurlijke toekomst van Voorschoten vindt in de openbaarheid plaats.

KANDIDATENLIJST 2018-2022

1 Johan van Rixtel
2 Albert Deuzeman
3 Joop Bos
4 Daphne van Es
5 Paul 't Lam
6 Linda van der Zwaan

7 Laurens van Nes
8 Mariëtte van der Kooij
9 Mart Rietbroek
10 Corine Ilic
11 Steef Harlaar
12 Mirka Hirsch
13 Muriëlle van Sante
14 Michiel van Essen
15 Aeltsje Sierksma
16 Gert Both
17 Wim Wolting
18 Marijke Kleijweg
19 Walraven Koster
20 Fer von der Assen
21 Monique Lamers

https://voorschoten.groenlinks.nl

Nieuws overzicht

Afbeelding
Koninklijk bezoek op de Emmaus! 21 minuten geleden
Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 12 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 14 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 16 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 19 uur geleden