Een pontificale viering met Emeritus Bisschop van Luyn ter gelegenheid van het 150-jarig bestaat van de H. Laurentiuskerk.
Een pontificale viering met Emeritus Bisschop van Luyn ter gelegenheid van het 150-jarig bestaat van de H. Laurentiuskerk. Foto: G. van Dommelen

Druk bezochte pontificale viering 150 jaar Laurentiuskerk

Algemeen

De Heilige Laurentiuskerk aan de Leidseweg zat afgelopen zondag vol tijdens het hoogfeest van de wijding van de Kerk. De viering werd voorgegaan door emeritus bisschop Ad van Luyn. 

Op 17 augustus 1868 werd de kerk officieel ingewijd. In zijn preek ging Van Luyn in op de geschiedenis van de kerk en de tijd van de reformatie. De Laurentiuskerk werd na het beleg van Leiden geplunderd en in brand gestoken. Maar het katholicisme bleef in Voorschoten. Een groep parochianen ging ondergronds door en startte de schuilkerk aan de Leidseweg. Halverwege de 19e eeuw begon de bouw van de huidige kerk. 

Na afloop was er een bijeenkomst in het naastgelegen Bondsgebouw. 

De Laurentiuskerk is komende zaterdag 8 september ook geopend tijdens Open Monumentendag. De kerk kan worden bekeken en er is uitleg over het Mitterreither Orgel. 

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 5 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 5 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 5 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 5 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 11 uur geleden