'Zwemjuf' Thea Zweers en medeorganisator Jaap Visser begeleiden mevrouw Alie de Graaff (91) in zwembad Het Wedde. Foto: mevrouw Smitsloo
'Zwemjuf' Thea Zweers en medeorganisator Jaap Visser begeleiden mevrouw Alie de Graaff (91) in zwembad Het Wedde. Foto: mevrouw Smitsloo

Verwendag voor ouderen

Algemeen

(ingezonden door mevrouw Smitsloo) Voor de eerste keer heeft  het Ouderendag Comité Voorschoten (samenwerkingsverband tussen de Rotaryclub Voorschoten-Leidschendam, de Vereniging Ouderenbelang Voorschoten en de (thuis)zorgorganisatie Voorschoten Voor Elkaar) een zogeheten 'verwendag voor ouderen' georganiseerd. Dat gebeurde in de week van 1 tot en met 6 oktober.

Er werden door ouderen of hun familieleden tussen de 20 en 25 wensen ingediend. Zo gingen de vrijwilligers van de organiserende verenigingen afgelopen week onder meer met een hoogbejaarde naar het Louwman Museum, weer een ander wil graag een strandwandeling, een rondvaart door de Amsterdamse grachten of een klassiek concert bijwonen en een fietstochtje met zo'n eigentijdse duo-fiets. Er waren ook bezoeken aan het Rijksmuseum in Amsterdam, Museum Volkenkunde in Leiden en de musical Soldaat van Oranje.

Sommige wensen zijn 'verrassend eenvoudig te vervullen', aldus een andere organisator, Jaap Visser (geen familie ván).  Ook de befaamde stalhouderij van Haasnoot in Katwijk krijgt een bezoekje van een Voorschotense oudere. De wensen zijn heel divers, wat er volgens mede-organisator Dik Zweers vanaf spat is dat 'er zoveel eenzame ouderen in het dorp zijn'.

Mijn moeder (91), mevr. Ali de Graaff-van der Tang, heeft in elk geval een werelduitje gehad: onder begeleiding zwemmen in Het Wedde. Ze was altijd dol op het ouderenzwemmen op woensdag, maar durfde er de laatste jaren niet meer aan deel te nemen, nadat ze een paar keer was gevallen en afhankelijk was geworden van een rollator. Nu werd ze begeleid door Thea Zweers, de vrouw van medeorganisator Dik Zweers, die fysiotherapeute is en een jaar of veertig 'dus het halve dorp' zwemles heeft gegeven. Dat deed ze heel liefdevol (ben haar voornaam kwijt). Ook Jaap Visser begeleidde haar in het water. Hoe veilig voelde dat voor haar? Moeders reactie: 'Ik dans weer in het water'. Na de zwempartij kreeg ze nog een uitgebreide lunch aangeboden.

Kosten noch moeite werden gespaard om mijn moeder – en naar ik aanneem ook een twintigtal andere Voorschotense ouderen – een geweldig uitje te bezorgen, waarvoor grote dank!!

Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 10 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 14 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 16 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 16 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 17 uur geleden