Daran Charlton is trainer en coach van het Onder 14 team van BSN Rugby. De club telt 160 nationaliteiten van de BSN maar ook Voorschotenaren kunnen lid worden.
Daran Charlton is trainer en coach van het Onder 14 team van BSN Rugby. De club telt 160 nationaliteiten van de BSN maar ook Voorschotenaren kunnen lid worden. Foto: Jan Schouten

BSN Rugby Club staat voor respect en vriendschap

Algemeen

'Iedere jonge rugbyliefhebber kan hier lid worden'

Wie met de fiets of de trein langs de velden van de British School in the Netherlands (BSN) rijdt, vergaapt zich aan de prachtige velden. Het in Boschgeest gelegen complex vormt de thuishaven van BSN Rugby Club. De club is onafhankelijk en komt uit in de reguliere competitie in Nederland, maar deelt wel de normen en waarden die de British School van belang acht. Daran Charlton is trainer en coach van het Onder 14 team van BSN Rugby. Vol passie vertelt hij over zijn sport en zijn club, daarbij aangevuld door teammanager Katherin Reininghaus.

Tekst: Hans Douw
Foto: Jan Schouten

Voorschoten - 'Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om als buitenstaander lid te worden van BSN Rugby Club, maar niets is minder waar. Uiteraard deelt de club de normen en waarden van de school, maar een fors deel van onze leden komt van buitenaf. Onze club heeft alleen maar jeugdteams, die een kleurrijk geheel vormen met veel diversiteit. De circa 160 leden hebben meer dan twintig verschillende nationaliteiten, terwijl zowel jongens als meisjes lid kunnen worden van deze rugbyclub. Ze spelen in gemengde teams die georganiseerd zijn naar leeftijdscategorie. De jongste spelers zijn nog maar vijf of zes jaar, dat loopt vervolgens door tot en met het Onder 18 team. Per groep zijn de regels en de omstandigheden anders. De jongste jeugd speelt op een klein veldje, heeft geen lichamelijk contact en moet alleen maar plezier maken. Naarmate de kinderen ouder worden neemt de omvang van het veld toe, groeien de teams naar 15 spelers en veranderen de spelregels. Zo wordt de 'scrum' pas toegepast vanaf de Onder 10 categorie, maar in eerste instantie zonder druk te zetten. De Onder 14 speelt voor het eerst met de volle 15 spelers, terwijl het 'liften' is toegestaan vanaf de Onder 16. Wat wij zien is dat er veel fysieke verschillen bestaan tussen spelers van dezelfde leeftijd, maar iedereen heeft zijn eigen plaats en functie.

In het rugby wordt veel waarde gehecht aan normen en waarden. De vijf kernwaarden van de wereld rugbybond zijn integriteit, passie, solidariteit, discipline en respect. Wat tijdens wedstrijd goed helpt, is dat alleen de aanvoerder contact mag hebben met de scheidsrechters. Dat is een verschil met andere sporten. Die regel staat niet alleen op papier, maar wordt in de praktijk ook actief toegepast. Indien een speler zich niet kan beheersen en toch commentaar heeft, is de sociale controle van dien aard dat hij daar door de anderen op wordt aangesproken. De gezondheid, veiligheid en het welzijn van alle spelers is van het grootste belang tijdens trainingen en wedstrijden.

Net als de meeste andere teams binnen BSN Rugby traint het Onder 14 team twee keer per week. Daarnaast wordt op zaterdag een wedstrijd gespeeld. De teams spelen op hoog niveau. Wij moeten dit seizoen voor wedstrijden helemaal naar Middelburg en Breda bijvoorbeeld, maar dat doen wij graag. Gelet op de achtergrond van veel spelers, waarvan de ouders vaak maar een beperkte periode in Nederland wonen, is het verloop binnen de club groot. Ieder jaar stopt één derde van het ledenaantal bij BSN, maar dat wordt moeiteloos gecompenseerd met een gelijk aantal aanmeldingen.

Ondanks het hoge natuurlijke verloop, is de onderlinge verbinding tussen de leden groot. Ook buiten het veld gaan de spelers en de ouders veel met elkaar om.

In september vindt weer onze jaarlijkse open dag plaats. Informatie daarover is te zijner tijd te vinden op de website van BSN Rugby (www.bsnrugby.nl). Uiteraard is iedereen daar welkom!'

Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 8 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 13 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 14 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 14 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 16 uur geleden