Twee namen op het herdenkingsmonument. Vandaag is het 75 jaar geleden dat Teun de Groot en Frans Kusters werden vermoord. Het derde slachtoffer, Bertus van Aken, overleefde de aanslag. Foto: VSK
Twee namen op het herdenkingsmonument. Vandaag is het 75 jaar geleden dat Teun de Groot en Frans Kusters werden vermoord. Het derde slachtoffer, Bertus van Aken, overleefde de aanslag. Foto: VSK

Precies 75 jaar geleden: De Voorschotense Silbertanne moorden

Algemeen Regio nieuws

Twee namen op het herdenkingsmonument naast het gemeentehuis: Teun de Groot en Frans Kusters. Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat zij werden vermoord. De derde, Bertus van Aken, overleefde de aanslag. 

De drie werden het slachtoffer van de zogenaamde Silbertanne moorden.  De naam werd door de Duitsers als codewoord gebruikt voor vergeldingsacties als wraakneming na moordaanslagen op aanhangers van Nazi-Duitsland. Voor elke Nationaalsocialist die door de illegaliteit werd geliquideerd moesten drie anti-Duitse Nederlanders moesten worden gedood. In Voorschoten ging het om de dood van landwacht Bouw die door het verzet om het leven was gebracht. De Groot, Kusters en Van Aken waren bekenden in het verzet maar dat was de Duitsers niet bekend. Het waren drie willekeurige moorden.

De 42-jarige Teun de Groot van de fietsenzaak aan de Schoolstraat werd in zijn eigen huis vermoord, Frans Kusters, 28 jaar, werd door de Duitsers uit zijn huis haalde en in Wassenaar dood schoten en Bertus van Aken werd voor de ogen van zijn gezin thuis neergeschoten maar dankzij het ingrijpen van de huisarts, haalde hij het. 

In het moordcommando, genaamd Feldmeijer zaten onder andere Hendrik Kromhout en de Duitser Heinrich Boere. Boere werd bij verstek ter dood veroordeeld in Nederland maar vluchtte naar Duitsland.  Na een televisiedocumentaire waarin hij weinig berouw toont, blijkt dat Boere nog steeds leeft. Begin 2000 wordt zijn woonplaats ontdekt en in 2008 werd hij in Duitsland veroordeeld tot levenslang. Boere sterft in 2013 in de gevangenis een natuurlijke dood.  

Naar de drie mannen is een straat genoemd in Starrenburg II. 

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 7 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 9 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 11 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 14 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 15 uur geleden