Het derde boek van de Leiderdorpse schrijfster Margareth Hillebrand gaat over dementie. Foto: PR
Het derde boek van de Leiderdorpse schrijfster Margareth Hillebrand gaat over dementie. Foto: PR

'Dames op de Herengracht', boek over Alzheimer

Cultuur Kunst & Cultuur

'Dames op de Herengracht' is een roman en het derde boek van de Leiderdorpse schrijfster Margareth Hillebrand. Hoe wil je wonen als je straks ouder bent? Het is een veelbesproken thema onder de generatie babyboomers. Drie vriendinnen hebben daar een antwoord op. Ze gaan samenwonen in een groot pand op de Herengracht in Leiden. Indien nodig kopen ze zorg in. 

Het is eind jaren zeventig als drie jonge vrouwen, babyboomers met een turbulent verleden, Dorine, Julia en Lily, elkaar ontmoeten tijdens een schildercursus in Griekenland. Daar ontwikkelt zich een hechte vriendschap. Veertig jaar later besluiten ze met elkaar te gaan samenwonen in een monumentaal pand op de Herengracht in Leiden. Ze beloven elkaar: We gaan hier verticaal in en er pas horizontaal weer uit. Dolf, een flamboyante zeventiger, hospiteert als nieuwe bewoner. Vanaf dat moment is het gedaan met de rust. De geschiedenis met al zijn pijnlijke details lijkt zich te herhalen. 

Als bij Julia de ziekte van Alzheimer wordt geconstateerd maakt dat de situatie voor Dorine, die een constante innerlijke strijd voert tussen vriendschap en eigenbelang, niet makkelijker.
Het verhaal berust op fictie, maar soms loopt er een heel dunne scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid, aldus Hillebrandt. De ziekte dementie loopt als een rode draad door het boek en wordt belicht vanuit zijn trieste, maar soms ook  humoristisch perspectief. 

Margareth Hillebrandt groeide op in Leiden. Haar inspiratie voor deze  ontroerende roman verkreeg ze door haar jarenlange ervaring in de ouderenzorg, waar ze werkte als projectmedewerker voor een aantal innovatieve projecten. Van Margareth verschenen eerder onder andere de thriller Jeugdzonde en de roman Obsessie.
Verkrijgbaar vanaf 1 november in de (online) boekhandels. Prijs: € 18,00 - ISBN: 978949187590.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 14 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 18 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 19 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 19 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 21 uur geleden