Afbeelding
Foto: Stichting De Nieuwe Blauwe Tram

Boekje over reconstructie befaamde Blauwe Tram

Cultuur Kunst & Cultuur

(persbericht) De Blauwe Tram leeft! Veel inwoners van Voorschoten maar ook in de regio's Haarlem, Bollenstreek, Leiden en Den Haag bewaren goede herinneringen aan de comfortabele en snelle trams die velen naar werk, school of familie brachten. Stichting De Nieuwe Blauwe Tram wil de laatst gebouwde Blauwe Tram, tweelingtram A619/A620, reconstrueren. 

Om de reconstructie onder de aandacht te brengen en om geld bijeen te brengen voor het project, heeft de stichting een boekje uitgegeven over de historie van de A600-trams van de NZH. Het rijk geïllustreerde boekje geeft een overzicht van de tweelingtrams van de NZH, vanaf de bouw in 1932 bij Beijnes in Haarlem, tot het einde van de Blauwe Tram in 1961. 

Tussen 1932 en 1949 reden de A600-trams op de lijn Haarlem – Leiden v.v. Vanaf 1949 zette de NZH de trams in tussen Leiden en Katwijk / Noordwijk, en op de lijn van Leiden naar Den Haag. Hierdoor hebben de A600-trams in belangrijke mate het beeld van de NZH bepaald. 

Helaas is er na de opheffing van de Blauwe Tram in 1961 geen enkel tweelingtramstel bewaard gebleven. Stichting De Nieuwe Blauwe Tram wil hier verandering in brengen. Bij de reconstructie wordt gebruik gemaakt van diverse bewaarde onderdelen uit de originele Blauwe Trams. Het is de bedoeling dat de nieuwe Blauwe Tram in 2024 gaat rijden. 

Het grotendeels in kleur gedrukte boekje over de A600-trams van de NZH kost € 12,95 incl. BTW en is verkrijgbaar bij diverse boekhandels in de regio's Haarlem, Bollenstreek, Leiden en Den Haag. Per post bestellen is mogelijk door 16,70 euro (boekje plus 3,75 euro porto) over te maken op rekeningnummer NL42 RABO 0311 260 950 t.n.v. Stichting De Nieuwe Blauwe Tram, onder vermelding van ‘Bestelling boekje’ en uw postcode en huisnummer. Meer informatie op denieuweblauwetram.nl  

Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 11 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 15 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 16 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 16 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 18 uur geleden