Afbeelding
Foto:

Het roer om, kansen zien en benutten

Algemeen

Een gouden horloge of koninklijke onderscheiding voor 40 jaar trouwe dienst bij dezelfde werkgever is tegenwoordig niet meer aan de orde. Werknemers wisselen al dan niet noodgedwongen meerdere malen van baan; het roer gaat om! Het vergt flexibilteit en aanpassingsvermogen.

Wij spreken de komende maanden een aantal mensen die het roer hebben omgegooid. Deze maand met de 46 jarige Meraud Kelder uit Voorschoten, zowel privé als in haar werk heeft zij ‘het roer om moeten én mogen gooien’. Daar is zij goed in geslaagd, haar geheim: ‘je moet kansen zien en benutten in tijden dat er iets heel heftigs gebeurt’.

Na haar HBO opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming besloot zij eerst één jaar als stewardess bij de KLM te gaan werken. Dat ene jaar werden er meer en inmiddels werkt zij al 21 jaar bij de luchtvaartmaatschappij.

Meraud is een zogenaamde multitasker. Privé moest zij enkele jaren geleden door een moeilijke scheidingsperiode heen’. ‘Ik wilde volledig zelfstandig zijn en zocht naar mogelijkheden naast mijn parttime baan als stewardess. Tijdens mijn scheiding heb ik ervaren dat er weinig bekend is hoe je een scheiding voor de kinderen zo goed mogelijk kan laten verlopen. Daar zag ik kansen. Ik ben een post-HBO opleiding Kindercoaching gaan volgen en startte naast mijn baan bij de KLM een praktijk voor kindercoaching. Later sloot ik mij aan bij Het Leerhuis in den Haag waar ik samenwerk met orthopedagogen en kinderpsychologen. Ik begeleid daar kinderen op sociaal-emotioneel vlak. Ook heb ik een samenwerkingsverband met ‘Scheiden, wat nu?’ Daar werk ik samen met een psychotherapeut, financieel adviseur/mediater en een advocaat/mediater. Wij bieden een totaal pakket aan voor mensen die uit elkaar gaan.

Toen de KLM iemand zocht voor de organisatie van een re-integratie project voor werknemers die na langdurige ziekte weer terug kunnen keren in het arbeidsproces, zag Meraud weer een kans en meldde zich aan. Sinds 1 februari is zij coördinator van maatschappelijke re-integratie projecten voor KLM Inflight. ‘Cabinepersoneel dat nog niet voor 100% inzetbaar is moet de terugkeer weer langzaam opbouwen, dat is moeilijk te combineren met hun werk. Er is daarom sinds juni 2019 een samenwerking met het verzorgingshuis Evean Eduard Douwes Dekker in Amsterdam. Het is mooi om te zien hoe de KLM’ers met hun ervaring met gastvrijheid, helder communiceren, stressbestendigheid, oplossingsgerichtheid en kunnen de-escaleren voor de bewoners het verschil maken. Sinds 1 september is er nu ook een samenwerking met een verzorgingshuis in Rotterdam en met het Nationaal Ouderenfonds waar KLM-ers zich inzetten voor de zilverlijn. Door de ervaring die wij hebben opgedaan in de zorg is er een samenwerking ontstaan met KLM, Actiz Evean, Espria, St Jocob en De Rijhoven. Cabinepersoneel die voor de vrijwillige vertrekregeling hebben gekozen of die straks boventallig worden verklaard door de corona crises kunnen zich laten omscholen in de zorg met baangarantie.

Meraud hoopt naast haar werk als coördinator en kindercoaching ook te kunnen blijven vliegen. ‘Toen de eerste berichten over de lockdown in maart verschenen bedacht ik mij wel meteen, wat voor een impact zal dit hebben? Ik heb niet voor de vrijwillige vertrekregeling gekozen maar ga voor de Russische Roulette. Het kan zijn dat ik boventallig wordt verklaard. Volgende week maak ik een vlucht naar Quito/Guayaquil en kan ik mijn uniform weer aan. Dat voelt goed, want net als alle KLM-ers heb ik een blauw hart. KLM-er zijn is een manier van leven, ik zou mijn baan niet willen missen en ben blij dat ik op zoveel manieren actief kan blijven en mij kan blijven ontwikkelen.

Heeft u ook het roer om gegooid of kent u iemand? Wij horen het graag voor een volgend ‘Het roer om’ artikel’.

Afbeelding

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 5 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 7 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 8 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 12 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 12 uur geleden