Het verkeer in Voorschoten liep dinsdag vast door de trekkers. Boer Peter van Vliet legt uit waarom. Foto: VSK
Het verkeer in Voorschoten liep dinsdag vast door de trekkers. Boer Peter van Vliet legt uit waarom. Foto: VSK

Waarom deze noodkreet van de boeren aan de Koning

Algemeen Regio nieuws

Duizenden boeren uit heel Nederland reden afgelopen dinsdag, ruim een jaar na het eerste grote protest, naar Den Haag. ‘Als boer uit Voorschoten is het voor mij een thuiswedstrijd. Ik heb diep respect voor de boeren van Groningen tot Limburg die na een dag hard werken in de avond op de trekker stappen om een nacht lang door te rijden naar het Westen. U zult wel denken is dat allemaal wel nodig?’ zegt boer Peter van Vliet en hij legt uit:

‘Tijdens de corona pandemie hebben veel ondernemers in onder andere de horeca en evenementen branche het zwaar. Maar daarnaast werkt de overheid aan een andere agenda: de omgevingswet. Zonder veel aandacht wordt deze nog voor de kerst er doorheen gedrukt. Het is een van de grootste wetswijzigingen sinds de grondwet. Via deze wet krijgen onder andere provincies, gemeenten en waterschappen grotere bevoegdheden om de omgeving in te delen. Onder de noemer natuurbeleid en stikstofreductie kunnen bedrijven worden onteigend. De boer krijgt vervolgens een beroepsverbod en mag in Nederland geen landbouw meer bedrijven. 

De vrijgekomen stikstof-ruimte zal grotendeels gebruikt worden voor woningbouw, industrie, zonneparken en wegen. Het mooie Nederlandse platteland wordt grijs in plaats van groen, terwijl er genoeg andere mogelijkheden zijn maar die wil de politiek niet zien. Wat de boerennatuur en platteland beheerders (boeren) in 2019 al aanvoelden wordt een jaar na dato hardop uitgesproken. Er moet zeker een miljoen woningen met bijbehorende infrastructuur worden gebouwd, ten koste van onze vruchtbare landbouwgrond. 

De Nederlandse boeren zijn generatie op generatie voedsel aan het produceren voor de 97% van de bevolking die geen boer is. Zij doen dit met gevoel voor dieren en natuur, beslissen over leven en dood. Zij vechten voor hun bedrijven, hun land en hun toekomst. De meest vruchtbare delta van Europa moet niet overvol zijn met huizen en industriegebieden maar benut worden voor de basisbehoefte van de mens, namelijk eerlijk en gezond voedsel. 

Waarom de Koning? Hij moet zijn handtekening onder de wet zetten. Dit was een noodkreet aan hem om dat niet te doen! 

De toekomst zal laten zien wie er gelijk krijgt. Vast staat wel dat het aantal boeren in Nederland snel afneemt waarmee wij als land een voedseltekort op eiwitniveau krijgen, en onze toonaangevende manier van voedsel produceren wereldwijd op het spel zetten. Eens zal het tij keren want, van veel beloven en weinig geven kan alleen een politicus leven!’

Nieuws overzicht

Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 2 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 3 uur geleden
Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 19 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 23 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp gisteren