Afbeelding

Energie volgt aandacht, beter omgaan met stress

Algemeen

Deze maand komt de column in de Voorschotense Krant van de hand van de echtgenote van tandarts Mohammadreza Farsi: Raheleh Farsi. Zij is homeopaat en focust zich op holistische geneeswijzen.

Energie volgt aandacht

Veel mensen hebben moeite met de Corona-epidemie en de maatregelen om deze te bestrijden. In deze column geef ik enkele handvatten vanuit een holistische visie om beter met de stress hiervan te kunnen omgaan.

Het ligt in de menselijke natuur om controle te willen hebben. Wanneer ons dat niet lukt, ontstaat er angst en soms zelfs paniek. Proberen controle te hebben is aangeleerd gedrag. Het kan ook anders: we kunnen elke keer kiezen hoe we naar een situatie kijken. Bij elke situatie zijn er twee mogelijkheden. Ofwel we kunnen de situatie veranderen door een aanpassing van ons gedrag (bijvoorbeeld minder op onze telefoon zitten als we tijdgebrek ervaren). De andere mogelijkheid is dat iets buiten jouw beïnvloedingssfeer ligt. Het enige – en beste – wat je dan kunt doen, is aanvaarden. Bijvoorbeeld als je in een file terechtkomt. Of een pandemie de wereld overspoelt. Aanvaarding betekent: niet meer vechten met wat er is. Het is zoals het is. Vechten is niet altijd de beste keuze, want als je geen invloed hebt, dan bereik je niets. Deze denkwijze is niet per se makkelijk, zeker niet wanneer je je hele leven controle hebt willen houden. Zij kan je wel helpen om je beter te voelen.

Mensen zijn communicatieve wezens: met elkaar en met onszelf, in onze gedachten. Met jezelf communiceer je veel meer en vaker dan met andere mensen. Ben je je bewust van je eigen gesprekken met jezelf? Wat zeg je elke dag tegen jezelf? Geef je jezelf complimenten of bekritiseer je jezelf de hele dag? Dit is belangrijk, want je gesprekken met jezelf vormen je (blik op de) wereld. Wie vaak negatief tegen zichzelf spreekt, voedt haar of zijn angsten. Aandacht doet groeien; waar jij je aandacht plaatst, plaats je je energie. Wanneer je je focust op negatieve gedachten (over de pandemie bijvoorbeeld), trek je daarmee meer negativiteit aan. In plaats daarvan kun je bewust positieve gedachten denken en daarmee je energie veranderen. Gevoelens van geluk komen niet van buitenaf, maar uit jezelf. Hoe jij je over een situatie voelt, wordt bepaald door je eigen gedachten erover: positief of negatief.

De huidige situatie is niet makkelijk, maar hoe meer we gaan kijken naar wat we niet hebben, des te beperkter we ons voelen. Elke dag verliezen we een stukje van onze energie. Dit kan op den duur zelfs ons afweersysteem beïnvloeden; het maakt ons kwetsbaarder.

Wees je bewust dat je elke dag de keuze kunt maken: balen van een situatie of dankbaar zijn voor wat je hebt. Probeer elke dag met een positieve gedachte je dag beginnen: “Ik ben dankbaar voor deze nieuwe dag”. Richt je aandacht op de dingen die je blij maken. Dat hoeft niet groot te zijn: een zonsondergang, een lekker kopje thee, een fijn telefoongesprek. Wacht niet tot er iets groots gebeurt om daarna te gaan genieten van je leven. Leven doe je in het nu, in het moment dat je je kind met huiswerk helpt. Leven is het moment dat je aan het koken bent, of door een park of bos wandelt. Het enige wat we hebben, is het nu.

Afbeelding

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 50 minuten geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 2 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 4 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 7 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 8 uur geleden