Juf Conny van der Krogt van de Fortgensschool
Juf Conny van der Krogt van de Fortgensschool

Dagboek van een leerkracht: zorgen bij de juf

Algemeen

De digitale lessen van Juf Conny van der Krogt gaan goed maar er zijn ook zorgen. Hoe gaat het straks, als de scholen weer open gaan:

Vandaag weer een gezellige dag voor de klas. Tijdens het online gesprek met de hele groep hebben wij weer een bingo gespeeld met getallen tot en met 20. Dit keer was de eigen keuze voor de pauzehap de hoofdprijs. Super fijn dat ook dit keer iedereen gewonnen heeft.

De rekenles ging over grotere getallen. Let op, dit zijn getallen boven de 20. Vooral de uitspraak en de notatie van deze getallen is moeilijk. Hoe lastig om 29 te schrijven en Negen en Twintig te zeggen. Voor ons zo gewoon, wij denken er amper over na. Maar het is een lastige opgave. Wij hebben ook geoefend met de Verliefde Harten; de sommen die samen 10 maken.

Om 10.15 uur waren we weer met een grote groep online en heb ik, op veler verzoek, weer een verhaal van de boze heks gelezen. Bij de taalles zijn wij bezig met samenstellingen…. Vis en soep wordt vissoep, zeep en sop wordt zeepsop. Lange woorden zijn opeens niet meer zo moeilijk om te lezen.

In de middag hebben de kinderen een uitnodiging gemaakt voor een ‘Wij-boffen-feest’ . Als de scholen straks weer open gaan is dit voor de kinderen natuurlijk een groot feest. Dus je mooiste kleren aan, de klas versieren en wat lekkers snoepen hoort daar bij. Het is momenteel ook het thema van onze taallessen en ons IPC onderwerp, dus we zijn weer heel actueel bezig.

Voor mij als leerkracht  is er toch wel enige zorg rond het weer starten van alle lessen. Met 30 leerlingen in een ruimte van 45 m2 is het best krap om afstand te bewaren. Natuurlijk ventileren we veel, we hebben het regelmatig echt koud in de klas, maar helemaal veilig voelt het niet. Dit is ook de reden waarom ik al weken niet bij mijn moeder op bezoek ben geweest. Ik durf dit niet aan. Je weet nooit of kinderen een besmetting bij zich dragen. In de gangen dragen wij allemaal een mondkapje, om besmetting naar de andere collega’s te voorkomen, maar bij de kinderen is dit eigenlijk niet te doen. 

De nieuwe maatregel met het opengaan van de school wordt nu dat als een kind besmet is met het coronavirus of getest moet gaan worden, de hele groep inclusief de leerkracht minimaal 5 dagen in quarantaine moeten. Als na die 5 dagen de testen negatief zijn, mogen de lessen in de klas hervat worden. 

Ik vind dit best een zorgelijke zaak. Tot nu toe is het aantal besmettingen op onze school meegevallen, maar er zijn wel degelijk kinderen positief getest geweest. Als dan deze regel in moet gaan, kan er helemaal geen lesgegeven worden want stel dat er na vijf dagen een tweede besmetting volgt. Dan moet ook de leerkracht naar huis en is er geen opvang voor kinderen van ouders met essentiële beroepen. 

Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat lopen in de komende tijd. Er komen veel randvoorwaarden maar die kennen we  nog niet. Komende donderdag horen wij hoe de protocollen zijn, dat geeft scholen niet veel tijd om alles voor te bereiden. 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 15 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 20 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 21 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 21 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 22 uur geleden