<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Het comit&eacute; 4 en 5 mei verzoekt iedereen op 4 en 5 mei te vlaggen.</p>

Het comité 4 en 5 mei verzoekt iedereen op 4 en 5 mei te vlaggen.

(Foto: )

76 jaar vrijheid - Oproep 4 mei hele dag vlag halfstok

In 2021 staan wij stil bij 76 jaar vrijheid helaas gebeurt dit ook dit jaar door de coronamaatregelen anders dan gepland. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept op om, net zoals vorig jaar, deze belangrijke dagen in mei niet voorbij te laten gaan. Er wordt opgeroepen om op 4 mei om 20.00 uur thuis te herdenken en de hele dag met halfstok te vlaggen. Op Bevrijdingsdag 5 mei vindt er een online programma plaats.

4 mei - Dodenherdenking door Krans- en bloemlegging
In Voorschoten zal het college op enig moment op 4 mei een krans leggen bij het monument bij het Berkhoutpark. In verband met corona zijn er verder geen activiteiten. Wel ben u van harte uitgenodigd om gedurende de dag op eigen gelegenheid zelf bloemen te leggen. Ook kan er, net als vorig jaar, een digitale bloem via de site van het Nationaal Comité 4 & 5 mei (www.4en5mei.nl) worden gelegd.

Ook dit jaar zullen leden van de muziekvereniging op 4 mei om 20.00 uur vanuit hun eigen omgeving het taptoesignaal laten horen. Na afloop van de twee minuten stilte spelen zij vervolgens het Wilhelmus.

Vlaggen hele dag halfstok
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op, om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). Normaal was de regel dat je vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok hangt. Maar sinds vorig jaar roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei,  mensen op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen. 

Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk en op de Dam
De Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam wordt live uitgezonden op NPO 1, vanaf 18.45 uur. In de Nieuwe Kerk houdt schrijver Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht ‘Stemmen uit het diepe’. Sopraan Laetitia Gerards verzorgt een muzikaal optreden, onder begeleiding van enkele leden van het Metropole Orkest. Aan het begin van de herdenkingsplechtigheid op de Dam leggen de koning en koningin een krans. Daarna volgen de Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Daarna is er een voordracht door André van Duin.

Online stream Grote Kerk den Haag
Den Haag herdenkt, is een stadsbrede Haagse dodenherdenking die van 18.30 tot 19.30 uur vanuit de Grote Kerk in Den Haag wordt uitgezonden. Met o.a. Paul van Vliet over zijn jeugdherinneringen, Rabbijn Albert Ringer over zijn familiegeschiedenis en Judith Allard-De Kom over het verzetsverleden van haar vader. Ook jongeren dragen actief bij en burgemeester Jan van Zanen geeft een toespraak. De stream is online te volgen via huisvoordestad-denhaag.nl
Nationale Kinderherdenking
De Nationale Kinderherdenking die door Madurodam georganiseerd wordt, is dit jaar online vanuit de huiskamer te volgen van 19.45 uur tot 20.00 uur. Daarnaast is er een online lesprogramma.

Waaldorpervlakte
Op de Waalsdorpervlakte is de Dodenherdenking zonder publiek. Het gebied is van 16.00 tot 21.00 uur afgesloten. De Bourbonklok zal om even voor 20.00 uur wel geluid worden en zal in de wijde omtrek te horen zijn. Door een beperkt aantal vertegenwoordigers worden kransen gelegd tijdens een besloten ceremonie.

5 mei - lezing
De Nationale Viering van de bevrijding start dit jaar in de provincie Zuid-Holland, in Den Haag. Vanuit het Kunstmuseum zendt de NOS de 5 mei-lezing uit die dit jaar gehouden wordt door Bondskanselier Angela Merkel.

In verband met de coronamaatregelen verzorgt de Bondskanselier de lezing via een live-verbinding vanuit Berlijn. De 5 mei-kinderlezing wordt gehouden door de 12-jarige Mily A-Azzazi. Studenten gaan tijdens de uitzending met Bondskanselier Merkel en demissionair minister-president Rutte in gesprek over vrijheid.

Vrijheidsvuur
Aansluitend aan de 5 mei-lezing ontsteekt minister-president Rutte om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur: het startsein voor alle (online) activiteiten op 5 mei.

Vlaggen op 5 mei
Het Nationaal Comité 4 & 5 mei roept iedereen op om thuis de vlag uit te hangen op Bevrijdingsdag.

Online bevrijdingsfestival
De Nationale Ambassadeurs van de Vrijheid, Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zullen op 5 mei online van zich laten horen. In een online programma van de 14 bevrijdingsfestivals is de hele dag van alles te beleven.

De Haagse editie is 9 uur lang te volgen vanuit het Paard. De stream is online en via Den Haag TV te zien. Naast de Nationale Ambassadeurs treden de Belgische zanger Milow, zangduo Suzan & Freek, hiphopartiest Lauwtje, zangeres Merol en de rockbands Handsome Poets en Van Wanko op. De presentatie is in handen van Nicolette Krul.


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten