Man on a motorised wheelchair in Maarssen, the Netherlands; mobility
Man on a motorised wheelchair in Maarssen, the Netherlands; mobility Foto: toos

PvdA: Scootmobiel delen? Vreemd voorstel College Voorschoten!

Politiek Persberichten Politiek

(Persbericht) In de Commissie Mens en Maatschappij van 24 juni is een college- voorstel behandeld dat gaat over de bezuinigen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Burgers van Voorschoten die een scootmobiel nodig hebben, zouden in het voorstel dit voertuig met andere hulpbehoevende burgers moeten gaan delen. De PvdA vindt dit voorstel onacceptabel. 

Burgerraadslid Arnold Posthuma: ‘Dit voorstel doet geen recht aan het specifieke gebruik van de scootmobiel. Een poolsysteem voor scootmobielen is zeer onwenselijk en raakt de zelfstandigheid van de burgers die gebruik maken van dit vervoersmiddel direct.’ 

In het Collegevoorstel van 24 juni 2021 worden verschillende opties beschreven om te bezuinigen op de Wmo- uitgaven van de gemeente Voorschoten. Het college kiest in haarvoorstel om de middeninkomens onder druk te zetten om af te zien van bepaalde vergoedingen die in de Wmo als voorziening zijn vastgelegd. Als klap op vuurpijl is er ook nog het specifieke voorstel dat gebruikers van scootmobielen de voertuigen moeten gaan delen.

Het College maakt volgens de PvdA in dit voorstel een cruciale denkfout: een scootmobiel wordt door burgers gebruikt voor dagelijks gebruik: boodschappen doen, buurthuisbezoeken, hond uitlaten, ommetje maken of gewoon naar de eetzaal gaan. Het is een structurele vervanging voor slecht ter been zijn. Het geeft mensen de vrijheid en zelfstandigheid en draagt direct bij aan de kwaliteit van leven. Er is geen alternatief voorhanden als de scootmobiel niet beschikbaar is. Een poolsysteem zou geen recht doen aan het dagelijks gebruik van scootmobielen. Poolsystemen, zoals we kennen bij poolauto’s in de stad, zijn uitsluitend bedoeld voor incidenteel gebruik. Een dergelijke oplossing past volgens de PvdA niet bij de aard en doel van het gebruik van scootmobielen.

Nieuws overzicht

Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 52 minuten geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 1 uur geleden
Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 17 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 21 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 23 uur geleden