<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:

Een avontuurlijke vakantie

(column Martine van Deventer in de Voorschotense Krant van 25 september)

Na lang wachten is het zover. Wanneer jullie dit lezen ben ik Italië onveilig aan het maken. Niet letterlijk natuurlijk.

Ik geloof het zelf pas als ik in de bus zit en de grens over ben. De zenuwen nemen toe. Ik heb altijd al last gehad van reisstress, maar nu lijkt het erger. Het is mijn eerste keer sinds anderhalf jaar dat ik naar het buitenland ga. In de praktijk heb ik nog niet kunnen ervaren wat mij te wachten staat. Met zo’n pakketreis bij een goede organisatie ben je redelijk “gedekt” en alles wordt uitgezocht. Ik heb een pakket aan papieren gekregen waarop alles per land staat uitgeschreven. Het is alleen zoveel waar ik aan moet denken, dat mijn hoofd overloopt. Nog ben je bang dat je iets vergeet.
Zo’n twee á drie jaar geleden maakte ik me nog druk of ik bijvoorbeeld wel genoeg onderbroeken bij me had. Nu is dat inclusief een coronapaspoort/app in de vorm van QR code waarin staat dat je gevaccineerd of (negatief) getest bent. Voor de zekerheid heb ik ook een paar kopieën meegenomen. Een app is handig, maar niet als ineens je batterij leeg is, je telefoon kapot is of in het ergste geval gepikt.
Wanneer de koffer is ingepakt, moet er een gezondheidsverklaring worden ingevuld. Ik heb een Engelse en Nederlandse verklaring. Op het formulier staat uiterlijk 24 uur voor aanvang invullen. Dat is lekker duidelijk. Ik snap het woord uiterste of uiterlijk wanneer je een afspraak af moet zeggen bijvoorbeeld bij de dokter. Maar niet in dit geval en wanneer je al zit te stressen of je het dan maar twee dagen van te voren mag doen. Uiterlijk betekent bij mij ‘niet langer dan de aangegeven tijd’. Wat als ze het tijdstip afkeuren? Is het dan toch quarantaine ondanks dat alle antwoorden met nee (wat goed is), zijn ingevuld?
Waar begin ik aan? Als ik dit niet in 2019 had geboekt, dan had ik nog even gewacht. Toch denk ik dat dit na een paar slapeloze nachten alleen maar mee kan vallen en ik straks kan genieten van de Italiaanse sferen. Want nu ben ik echt aan vakantie toe.

Martine van Deventer
Autisme ervaringsdeskundige


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten