De Voorschotense Ernestien Bakker vertrekt binnenkort naar Peking om daar het kunstrijden te jureren.
De Voorschotense Ernestien Bakker vertrekt binnenkort naar Peking om daar het kunstrijden te jureren. Foto: PR

Voorschotense is jurylid bij kunstrijden Olympische Spelen

Sport Sport

Ze zit nu in de verplichte quarantaine, een wandelingetje en af en toe een balletje slaan op de buitenbaan van tennisbaan, daargelaten. Ook haar gezin houdt er rekening mee want Voorschotense Ernestien Bakker heeft er alles voor over om volgende week naar Peking af te reizen en daar bij het kunstrijden te jureren. ‘Dat is heel bijzonder’, zegt ze.

En dat klopt want het is voor het eerst in 46 jaar dat Nederland zich heeft geplaatst voor het dames kunstrijden en alleen een land dat zich geplaatst heeft mag een jurylid afvaardigen. Dit jaar vertegenwoordigt Lindsay van Zundert Nederland op de ijsbaan. 

‘Ik heb ongelofelijk veel geluk dat Nederland ook nog eens is ingeloot voor het dames panel in Peking en dat ik door de KNSB ben voorgedragen als jurylid’, legt Ernestien uit. Zij zelf begon al op 7-jarige leeftijd met schaatsen. ‘In Amsterdam woonden wij tegenover de ijsbaan. Mijn moeder heeft zelf geschaatst en vond het leuk om het ons ook te leren. Schaatsen is geweldig, alsof je zweeft, dat gevoel van vrijheid is heerlijk! Maar op mijn 18e ben ik gestopt, er zat geen vooruitgang meer in mijn ontwikkeling. Ik had toen twee opties: trainster worden of jurylid. Ik koos voor het laatste.’

Ernestien is in jaren het meest ervaren jurylid van Nederland. Al tientallen jaren reist ze rond om te jureren, zo was ze afgelopen jaar in Rusland, Dortmund en Tallinn. Wat verwacht ze van Peking? ‘Dat ik in een land als China in een heel andere wereld terecht kom. Het niveau van de deelnemers is heel hoog. Dat ik dat mag jureren is echt een hoogtepunt.’

Als alles goed gaat mag Ernestien op dinsdag 15 en/of donderdag 17 februari jureren. ‘Er zijn meer juryleden dan juryplaatsen. We horen pas drie kwartier van te voren wie er plaats mag nemen in de jury. Het zit er in dat ik misschien één plaats moet afstaan.’ De Voorschotense wordt hoe dan ook zeker één keer op televisie voorgesteld als jurylid.

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 1 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 3 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 5 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 9 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 9 uur geleden