Harm Klifman is Neerlandicus en filosoof. Elke maand schrijft hij over zijn passie voor boeken. Foto: PR
Harm Klifman is Neerlandicus en filosoof. Elke maand schrijft hij over zijn passie voor boeken. Foto: PR

Harm: Wat leest onze burgemeester?

Column Regio nieuws

Burgemeester Nadine Stemerdink over haar leesvoorkeuren. En waarom lezen zo belangrijk is in deze tijd van desinformatie. 

Pinkeltje en verder
Lezen doe ik heel graag. Al van jongs af aan. Mijn ouders, die zelf niet zulke lezers waren, hebben me altijd voorgelezen en vaak boeken gegeven. In de berging staan nog dozen met kinderboeken: alle Pinkeltjes, Kameleon, en toen ik wat ouder was de serie boeken van Carolyn Keene over Nancy Drew. En ja, ook veel Suske-en-Wiskes.

Tijdens mijn studie bestuurskunde deed ik veel keuzevakken in de rechtenfaculteit. Daardoor maakte ik kennis met het staatkundige werk van Joop van de Berg. Hij schreef dikke pillen. Die gingen van kaft tot kaft. Dat geldt ook voor het werk van bestuurskundige Wim Derksen, met name over gemeentekunde. In dezelfde tijd ging ik veel Nederlandse geschiedenis lezen en biografieën (Wilhelmina en Juliana)

Allesvreter
Tegenwoordig lees ik graag thrillers. Namen? Van de Zweedse schrijver Henning Mankell heb ik heel veel, ook van Nicci French en Dan Brown.

Politieke boeken lees ik ook graag: de biografie van Joop den Uyl, het boek van Peter Bootsma De Molukse Acties, en natuurlijk Haagse hakken van Neeke Eysbroek. Dit boek over succesvolle vrouwen in de politiek zou iedere politica moeten lezen. Je ziet, ik ben op dit moment een allesvreter.

Coronatijd
De coronatijd is een belangrijke tijd voor me geweest. Alles viel stil. Daardoor kreeg ik tijd om veel te leren, om na te denken en me te realiseren wat er echt toe doet in het leven. Deze periode heeft me geleerd hoe belangrijk vriendschappen zijn. Het kostbaarste dat je iemand kunt geven, is je tijd. Daarom: maak tijd voor wie belangrijk voor je zijn.

Daarnaast is het belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, voor je eigen welzijn. Twee boeken van de boeddhistische monnik Haemin Sunim hebben me in deze periode verrijkt.

Allereerst het boek Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. Dit gaat over levenskwesties als liefde, werk, spiritualiteit en omgaan met negatieve emoties.

Het andere heet Houden van dingen die niet perfect zijn. Daarin wordt verteld hoe belangrijk het is om lief voor jezelf te zijn. Als we aardiger worden voor onszelf, kunnen we aardiger worden voor de wereld. Ik leerde er de levensles uit dat als ik iets niet kan veranderen, ik me er ook niet te druk om moet maken. Dat geeft veel rust.

Belang van lezen
Lezen is heel belangrijk voor je ontwikkeling. Je leert beter onderscheid te maken tussen wat waar en wat onwaar is. Dat is heel belangrijk in deze tijd van desinformatie.

Lezen leert je vragen te stellen, kritisch te zijn. Hoe meer je leest, hoe meer achtergrond je meeneemt als je dingen leest. Als je weet hoe dingen historisch in elkaar steken dan begrijp je ook beter waarom de afgelopen twee jaar zijn gelopen zoals ze zijn gelopen.

Binnenkort begin ik in Code rood. Het verhaal achter de coronabeleid van Thijs Broer en Peter Kee over het begin van de pandemie. 

We hebben in Nederland wat (laat ik zeggen) minder last van gezag. Dit lijkt nu doorgeslagen waardoor de grenzen van de rechtstaat worden overschreden. Als je onze nationale geschiedenis kent dan heb je geleerd waar die grens ligt.

Redden
Welk boek redden als mijn huis in brand stond? Geen twijfel mogelijk: Op Zoek Naar Leiderschap. Regeren na de revolte van Paul ’t Hart en Marcel ten Hooven, het laatste boek dat ik voor zijn dood van mijn vader heb gekregen.

(Dit is een verkorte versie van het hele interview met burgemeester Nadine Stemerdink, dat te lezen is op blijmeteenboek.nl)

Harm Klifman

Reageren? Dat kan via
harmklifman@hotmail.com.

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 6 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 7 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 9 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 13 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 13 uur geleden