<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:

Is een PCR test nog noodzakelijk na de recente versoepelingen?

Sinds eind februari zijn in Nederland veel coronaregels geschrapt. Bedrijven mogen weer normale openingstijden aanhouden en ook is 1.5 meter afstand houden niet meer verplicht. Ook vervalt het coronatoegangsbewijs bij nachtclubs en discotheken. Hoewel veel regels zijn versoepeld, blijft de PCR test het komende jaar wel van belang. Voor reizen zowel binnen als buiten Europa kan een negatieve COVID-19 test namelijk vereist zijn. Hieronder bekijken we in welke instanties een PCR test noodzakelijk is.

Reizen binnen de EU

De afgelopen maanden vereisten de meeste EU-landen van zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde reizigers een negatieve coronatest. Tijdens kerst en oud nieuw, en daarvoor, waren het aantal coronabesmettingen in Europa namelijk exponentieel gestegen.

In februari 2022 begonnen de meeste landen in Europa hun regels te versoepelen. Om EU-landen binnen te reizen heb je nog wel een coronabewijs nodig. Een aanvullende COVID-19 test is nu alleen niet meer verplicht voor gevaccineerden.

Waar je als reiziger binnen de EU wel rekening mee moet houden is dat een vaccinatie die ouder is dan 6-9 maanden niet meer geldig is. Dat zorgt er dus voor dat je coronabewijs vervalt. Als je geen boosterprik hebt gehad ben je dus verplicht om een negatieve COVID-19 test te laten zien bij het binnenreizen. 

Houd er rekening mee dat ook binnen Europa de regels per land verschillen. Zorg er dus altijd voor dat je het reisadvies van de rijksoverheid leest. 

Reizen buiten de EU

Voor veel bestemmingen buiten de EU, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Australië en Japan is een PCR test verplicht. Daarbij laten sommige landen niet-gevaccineerden niet toe. Je kunt bijvoorbeeld als ongevaccineerde niet naar Australië of de Verenigde Staten reizen. Er zijn slechts een zeer beperkt aantal uitzonderingen voor reizigers. Reizen naar Japan als niet-gevaccineerde is in principe mogelijk, maar strenge quarantaine regels gelden. In veel landen buiten de EU is het overleggen van een negatieve PCR test verplicht. Dat geldt dus naast de vaccinatieplicht. 

PCR test gebruiken in Nederland

Voor grote evenementen (boven 500 bezoekers) zal een negatieve COVID-19 test verplicht zijn voor iedereen. Ook moet je uiteraard testen als je symptomen van het coronavirus hebt. We gaan wel de lente tegemoet, dus hopelijk gaan daarmee ook het aantal coronabesmettingen in Nederland naar beneden.

Testen nodig voor internationale reizen

Vooralsnog moeten Nederlanders er rekening mee houden dat voor veel reizen buiten Europa een PCR test wordt vereist. Hier gelden verschillende vereisten. In sommige landen is een testuitslag bijvoorbeeld 72 uur geldig, terwijl dat in andere landen slechts 48 uur is. Houd hier rekening mee bij het inplannen van je test voor vertrek. Veel landen geven reizigers ook de keuze tussen een Antigeen Sneltest en een PCR test. Het enige verschil is dan wel dat de Antigeen Sneltest een kortere geldigheidsduur heeft. Mocht je vlucht dus vertraagt zijn dan kan dat al snel problemen opleveren. Voor lange vluchten is het dan ook zeker aan te raden om voor een PCR test te kiezen. 

Conclusie

In 2022 blijft een PCR test nog zeer belangrijk. Binnen Nederland zal wellicht wat minder getest worden tijdens de warme maanden als coronagevallen afnemen. Wel blijft het belangrijk om in acht te nemen dat het virus niet ineens verdwenen is. Bij symptomen is het dan ook zeer belangrijk om te testen. Verder zal een PCR test verplicht blijven voor veel internationale reizen. Vergeet ook niet dat regelgeving omtrent corona vaak snel veranderd. Als je op reis gaat, houd dan het actuele nieuws in de gaten voor eventueel aanvullende regels. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten