Afbeelding

Jaarlijkse bestrijding eikenprocessierups

Algemeen Regio nieuws

De gemeente Voorschoten is vandaag gestart met de jaarlijkse bestrijding van de eikenprocessierups in de openbare ruimte. De eikenprocessierups vormt de laatste jaren een terugkerend probleem in Voorschoten. Er is bijna geen eikenboom die in mei tot en met augustus door de harige rups met rust wordt gelaten. De haartjes van de rups geven last en irritatie op huid, ogen en luchtwegen.

De gemeente Voorschoten zet per 2022 in op een proactieve bestrijding van de eikenprocessierups. Hierbij worden de volgende stappen gevolgd:

1. Risico-inventarisatie en registreren
Vooraf worden alle eiken die eigendom zijn van Gemeente Voorschoten gecontroleerd op nesten van de eikenprocessierups. Deze bomen worden geregistreerd en als er nesten in worden aangetroffen worden de bomen gemarkeerd.

2. Bestrijding
De gemarkeerde bomen worden binnen een week bezocht door een specialistisch bedrijf die de nesten van de eikenprocessierups wegzuigt.

De gemeente kiest voor een zo natuurlijk mogelijke aanpak van de eikenprocessierups. Bij actieve bestrijding wordt gebruik gemaakt van het wegzuigen van de nesten, branden of gif is ook mogelijk maar dat is een optie waar de gemeente liever niet voor kiest. Een milieuvriendelijke manier verdient de voorkeur zodat andere insecten geen hinder ondervinden.

Eikenprocessierups melden
De eikenprocessierups leeft alleen in eikenbomen. Het nest is te herkennen aan het witte spinsel. Ziet u een nest van de eikenprocessierups in een eikenboom? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de gemeente via telefoonnummer 14071 of via het meldingensysteem.

Nieuws overzicht

Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 2 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 2 uur geleden
Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 19 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 23 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp gisteren