Afbeelding
Foto:

Kinderen nieuwkomers dupe van ontbreken regulier onderwijs

Algemeen

Persbericht GroenLinks Voorschoten 

Nog steeds is het de gemeente niet gelukt om de kinderen van statushouders en Oekraïners op de Voorschotense basisscholen te plaatsen. Na de schriftelijke vragen die in augustus gesteld zijn door GroenLinks kreeg raadslid Paul ‘t Lam in de commissie M&S wederom weinig helderheid van het college. De Oekraïense kinderen zouden wel ingeschreven zijn op de basisscholen maar daadwerkelijke plaatsing op deze scholen is nog niet gerealiseerd. Zij ontvangen gezamenlijk al enige tijd les in de Kruispuntkerk. Om de taal echt te leren en te integreren met Nederlandse kinderen schiet dat natuurlijk niet op.

Na afloop van de vergadering werd duidelijk dat de Oekraïense kinderen na de herfstvakantie toch fysiek terecht kunnen op de basisscholen in Voorschoten. Op zich goed nieuws dat die stap nu eindelijk gezet wordt, maar wat gaat dit traag. Nu missen deze kinderen al maanden gewoon onderwijs. En dan te bedenken dat ze voor de zomervakantie nog gewoon op een Voorschotense basisschool zaten. Nu moeten deze kinderen midden in een schooljaar weer instromen terwijl hun Nederlandse taalvaardigheid nauwelijks nog aanwezig is. Dat is een gemiste kans.

De positie van de kinderen van statushouders is nog onduidelijker. Er lijkt een afspraak gemaakt te zijn dat deze kinderen ook ingeschreven en geplaatst zullen worden, maar de vraag is wat dit dan in de praktijk betekent. Inschrijven is een administratieve handeling en plaatsing zou ook in een apart groepje in de Kruispuntkerk of een ruimte in hotel de Gouden Leeuw kunnen zijn.

GroenLinks hoopt dat de rechten van deze kinderen wat meer aandacht gaan krijgen. Tot nu toe wordt hun leerplicht, maar vooral hun leerrecht met te weinig prioriteit opgepakt. Het vermogen van het college om dit daadkrachtig en voortvarend op te pakken ontbreekt vooralsnog. 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Afsluiting Sijtwendetunnel van 28 april tot 18 mei 4 uur geleden 1
De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 21 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 21 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 21 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 21 uur geleden