Afbeelding

Gemeente rondt verduurzaming buurthuis Boschbloem af

Algemeen Gemeenteberichten

Wethouders Paul de Bruijn en Hubert Schokker zochten het vanmiddag hogerop. Samen met penningmeester Okke de Boks en gebouwbeheerder Arjan de Wit van buurthuis de Boschbloem en Kees Hooijmans van firma Freek van Os plaatsten zij het laatste zonnepaneel. Met het leggen van de zonnepanelen is het verduurzamen van het buurthuis afgerond.

De werkzaamheden aan de Boschbloem maakten onderdeel uit van de pilot verduurzamen gemeentelijk vastgoed. Wethouder Hubert Schokker, portefeuillehouder Duurzaamheid: “Met deze zonnepanelen ronden we een indrukwekkend project af. De afgelopen twee jaar is er veel gebeurd: we hebben ledverlichting en energiezuinig HR++glas laten aanleggen, en zijn er WTW-units, oftewel warmte terugwin ventilaties geplaatst. De gasgeiser is vervangen door een elektrische boiler. Voor de verwarming van het gebouw zijn er warmtepompen en infraroodpanelen geplaatst. De zonnepanelen, die zonne-energie omzetten in stroom, vormden de laatste stap in het verduurzamingsproces.”

Samenwerking
Het verduurzamen van het buurthuis werd in nauwe samenwerking met het bestuur besproken en uitgevoerd. Penningmeester Okke de Boks: “Wij zijn als gebruikers zeer positief over deze samenwerking. De gemeente heeft in goed overleg met het buurthuis steeds gekeken naar het gebruik van het gebouw en het optimaliseren van de diverse systemen. Ook is het traject versneld zodat bijvoorbeeld de warmtepompen afgelopen winter al tijdens de energiecrisis werden geïnstalleerd met een aanzienlijke kostenreductie op de energierekening als gevolg. Zo zorgen we er samen voor dat het pand van de Boschbloem zo duurzaam mogelijk toekomstbestendig is én blijft.”

Alettahof
Naast de Boschbloem maakt ook buurthuis Alettahof deel uit van de pilot verduurzamen gemeentelijk vastgoed. Ook daar zijn al verschillende stappen naar verduurzaming gezet: het afgelopen jaar werd HR++glas geplaatst en ledverlichting aangelegd. Binnenkort volgen zonnepanelen op het dak en worden warmtepompen geplaatst.

Toekomst
De raad en het college besloten in 2021 tot het verduurzamen van haar gemeentelijk vastgoed, met het oog op het energievraagstuk en klimaatverandering. Gemeente Voorschoten volgt hiermee ook de landelijke klimaatmaatregelen. Wethouder Paul de Bruijn, portefeuillehouder Vastgoed: “De opgedane ervaring bij de Boschbloem en Alettahof wordt zeker gebruikt bij andere gemeentelijke panden. Het gaat hier uiteraard altijd om maatwerk. We kijken goed naar de verschillende panden en ruimtes in onze gemeente, en het gebruik daarvan met betrekking tot de installaties en bediening. Daarom werken we nu aan een verduurzamingsplan en een energierapportage, om zo de mogelijkheden om verder te verduurzamen in kaart te brengen.”

Meer informatie
Inwoners die meer willen weten over verduurzaming, kunnen kijken op www.duurzaambouwloket.nl en www.voorschotenvoorduurzaamheid.nl.

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Centrumondernemers onaangenaam verrast door huisvesting ambtenaren in centrum gisteren 13
André Ewijk heeft zijn Moments weer geopend. Genieten van heerlijk ijs!!
Moments is weer open! 2 mrt, 11:50 1
Afbeelding
Koudwatervrees 2 mrt, 10:00
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten 1 mrt, 16:07
Op dinsdagavond, woensdagmiddag en vrijdagochtend is de speelotheek in de bieb aan de Wijngaardenlaan open. Foto: Speelotheek
Statiegeldactie bij AH voor Speel-O-Theek Voorschoten 1 mrt, 12:00