<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Voorzitter Mieneke de Beus en penningmeester Kees Berbee van de VKK, hier bij de lopende expositie 'ABSTRACT', hopen dat de kunstkring op de zolders van het Ambachts- en Baljuwhuis kan blijven en als dat niet het geval is dat dan het Voorschotense publiek en bedrijfsleven te hulp schieten (Foto: VKK)
Voorzitter Mieneke de Beus en penningmeester Kees Berbee van de VKK, hier bij de lopende expositie 'ABSTRACT', hopen dat de kunstkring op de zolders van het Ambachts- en Baljuwhuis kan blijven en als dat niet het geval is dat dan het Voorschotense publiek en bedrijfsleven te hulp schieten (Foto: VKK)
Kunst & Cultuur

Moet kunstkring op zoek naar nieuwe expositieruimte?

  Cultuur

Het historische Ambachts- en Baljuwhuis wordt misschien omgebouwd tot een boutique hotel. Voor de Voorschotense Kunstkring (VKK) betekent dit mogelijk een afscheid van de ruimte, waar men al meer dan een halve eeuw tentoonstellingen organiseert. Het bestuur en de leden van de club van beeldend kunstenaars zoeken naarstig naar mogelijkheden om bij een gedwongen vertrek te kunnen blijven voortbestaan en doen daarbij ook nadrukkelijk een beroep op de Voorschotense bevolking en het plaatselijke bedrijfsleven.

Door: Voorschotense Kunstkring

Voorzitter Mieneke de Beus: "Het liefst blijven we op de zolders van het A/B huis. Die mogen weliswaar niet al te toegankelijk ogen, maar zijn wel heel sfeervol en uiteindelijk toch voor iedereen te bereiken. In november werden we over de gemeentelijke verkoopplannen op de hoogte gesteld, waarbij gesteld werd dat het gebouw zijn belang voor de openbare voorzieningen in het dorp heeft verloren. Wij bestrijden dit en doen dan ook een dringend beroep op B&W en de gemeenteraad om de plannen af te blazen. Naast expositieruimte achten wij bijvoorbeeld 'onze' zolders ook prima geschikt als entourage voor kamerconcerten, andere kleine voorstellingen en literaire ontmoetingen, waaraan veel behoefte is en ons inziens kan de Ambachtszaal na enkele relatief goedkope ingrepen prima als kleine film-, concert- en/of toneelzaal fungeren, waar de gemeente door de komende sluiting van het Cultureel Centrum ook gebrek aan heeft. En daarbij zou 'Het Keldertje' als foyer niet misstaan. Waarschijnlijk is de gemeente dan zelfs een stuk goedkoper uit dan met het bouwen van een zaal bij de bibliotheek. En blijft dit voor de Voorschotense geschiedenis zo belangrijke gebouw tot in lengte van jaren gemeenschappelijk bezit. "

Alternatieven
Penningmeester Kees Berbee: "We moeten evenwel ernstig rekening houden met de mogelijkheid dat we elders onderdak zullen moeten vinden. We zijn dan ook al op diverse locaties wezen kijken en hebben al heel wat gesprekken gevoerd. Huren van een vergelijkbare ruimte is voor onze vereniging van ruim 50 kunstenaars financieel onhaalbaar. Op de zolders exposeerden we altijd voor niets en daar waren en zijn we de gemeente heel dankbaar voor. De gesprekken waren nog niet al te hoopgevend. De bibliotheek, het museum en The British School waarmee we eventueel zouden kunnen gaan samenwerken, hebben voor de komende tijd al activiteiten gepland, waar één of meer exposities van ons zeker in de tweede helft van dit jaar en 2020 moeilijk vallen in te passen. Bovendien zal de galeriefunctie die we nu vervullen verloren gaan met exposities op verschillende plaatsen en in verschillende entourages. Onze hoop is daarom gevestigd op een particulier, bedrijf of organisatie in het dorp, die beschikt over een behoorlijke ruimte waar wij voor niets of een vriendenprijsje (vrijwel) het hele jaar door kunnen exposeren."

Oproep
Mieneke de Beus: "Tot nog toe kennen wij -naast onze jaarlijkse kunstmarkt- twee soorten tentoonstellingen: algemene ledenexposities, waaraan soms wel 15 tot 20 kunstenaars meedoen en kleine groeps- of thematentoonstellingen met maar drie tot vijf deelnemers. Ik kan me ook goed voorstellen, dat we in het eerste geval gaan samenwerken met bijvoorbeeld de bibliotheek en/of het museum en dat we voor de tweede soort exposities terecht kunnen in een langdurig leegstaand winkelpand of een andere ruimte in het centrum. Wij doen dan ook een beroep op pandeigenaren en makelaars om te kijken of en zo ja op welke manier zij ons uit de brand kunnen helpen bij een onverhoopt gedwongen vertrek van onze expositiezolders. Iedereen mag Kees (06-12249802) of mij (06-20038739) daarover bellen. Een mailtje naar info@voorschotensekunstkring.nl kan natuurlijk ook. Het zou toch eeuwig zonde zijn als een gerenommeerd gezelschap als de VKK, die elk jaar zes tot acht fraaie exposities organiseert, die honderden bezoekers trekken, door de gemeentelijke bezuinigingsdrift gedwongen wordt zichzelf op te heffen."
 
 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten