<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto: HB Café
Foto: HB Café (Foto: )
Kunst & Cultuur

Geslaagd eerste HB-café Senioren in Voorschoten

  Cultuur

Donderdag 5 maart was het eerste HB-café senioren, een samenwerking van het IHBV (Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen) en de bibliotheek Voorschoten. Er waren maar liefst 17 deelnemers. Noks Nauta (arts en psycholoog) en Gemma Geertshuis (coach) gaven een presentatie over hoogbegaafdheid in combinatie met ouder worden. 

Al snel bleek dat de deelnemers zich erg betrokken voelden, want er werden veel vragen gesteld en er werd actief meegedacht. Veel aspecten passeerden de revue. Senioren weten vaak niet van zichzelf dat ze hoogbegaafd zijn omdat dit vroeger niet werd onderkend en benoemd. Het hangt mede af van omgevingsfactoren of mensen tot ontplooiing zijn gekomen of dat ze nooit hun draai hebben kunnen vinden. 

Ze merken vaak op latere leeftijd pas dat ze ‘anders’ zijn. Het netwerk wordt kleiner en de mobiliteit neemt wat af, waardoor het moeilijker wordt contact te leggen met gelijkgestemden. Ook in een situatie waarbij men te maken krijgt met zorg blijken hoogbegaafde senioren zich vaak minder goed begrepen te voelen. Hierdoor ontstaat bij sommigen een gevoel van onbehagen en eenzaamheid en ontstaan soms zelfs psychische problemen. De (h)erkenning hiervan en het gevoel niet de enige te zijn was voor sommigen een hele opluchting. Het is natuurlijk fijn als je juist iets leuks kunt doen met je eigenschappen als hoogbegaafde senior. 

Veel hoogbegaafden zijn erg creatief, hebben veel gevoel voor humor, hebben een hele brede belangstelling of weten juist alles van één ding. Ze zijn vaak erg gedreven en nieuwsgierig, leergierig. In de bijeenkomst kwamen mogelijkheden aan bod daar iets mee te doen in bijvoorbeeld (uitdagend, zinvol) vrijwilligerswerk. Je kunt vrijwilligerswerk doen in de bibliotheek, in musea, voor maatschappelijke organisaties, enz. Onder de aanwezigen waren ook mensen die zelf kleding ontwerpen en dat als zelfstandige op de markt gaan brengen. Anderen bleken bezig te zijn met het schrijven van een boek. 

Verder was er aandacht voor activiteiten waarbij je juist gelijkgestemden kunt ontmoeten of waar je nieuwe kennis kunt opdoen. Denk aan lezingen in de bibliotheek, bij de Leyden Academy of Vitality and Aging, concerten in Adegeest en het Cultureel Centrum, activiteiten met de museumjaarkaart, enz.

Na afloop bleek behoefte te bestaan aan meer bijeenkomsten om in te kunnen gaan op specifieke onderwerpen die te maken hebben met hoogbegaafdheid en ouder worden. We gaan werken aan een vervolg. Mensen die contactgegevens hebben achtergelaten krijgen hierover t.z.t. bericht. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het IHBV: www.ihbv.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten